Avto

Mazdina koncepta, ki razvnemata strasti

Napovedujeta obliko nove generacije Mazdinih modelov. Ob obliki, ki zažiga, bo pomembno vlogo odigral tudi prvi bencinski motor homogenega kompresijskega vžiga.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
25.10.2017 23:05
Čas branja: 3 min

Oblikovni jezik Kodo, ki je v prvi generaciji predvsem z modeli mazda3, CX-3 in 6 osvojil marsikatera srca avtomobilskih privržencev, kot kaže tudi v drugi generaciji ne bo izgubil sape. Na avtomobilskem salonu v Tokiju je Mazda s konceptnima avtomobiloma kai koncept in vision coupe pritegnila veliko pozornosti. Kodo, ki naj bi po besedah Japoncev poosebljal ''dušo gibanja'', v predstavljenih konceptih naznanja smernice razvoja prihajajoče generacije Mazdinih vozil.

Nova mazda3?

Koncept kai namiguje kako bo oblikovana pločevina nove mazde3. Nekoliko zrelejši izraz ohranja zaščitno petkotno masko, ozke žaromete in mišičast videz s poudarjenimi loki koles. Del resnega zadka je difuzor in luči, ki ne skrivajo jeze. V dolžino meri 442 centimetrov, pet centimetrov je daljša medosna razdalja. V notranjosti prevladuje usnje, les in analogni instrumenti v obliki draguljev.

Pod motornim pokrovom bo prvi bencinski motor homogenega kompresijskega vžiga, o katerem smo že pisali v članku: Mazda odkriva globine potenciala motorja z notranjim izgorevanjem. Tehnologija skyactiv-X omogoča, da motor v primerjavi z obstoječimi, porabi od 20 do 30 odstotkov majn goriva, hkrati pa ustvari 10 do 30 odstotkov več navora. Motor skyactiv-X, oblečen v novo obliko mazde3 naj bi v prodajne salone prispel leta 2019.

Skultptura štirivratnega kupeja

Skoraj pet metrov je dolga študija vision coupe, ki po besedah oblikovalcev uteleša zlato razmerje klasičnih proporcev kupejev. Eleganca po japonsko kaže, kako zapeljivo oblikovni jezik Kodo pokrije obliko štirivratnega avtomobila. Izjemno dolg motorni pokrov, nazaj pomaknjena kabina, krivuljasta strešna linija in previsen obraz. Mehke površine brez izboklin, kljuk in črt se raztezajo po vseh straneh avtomobila.

Zadek je zadržan, izstopata le tridimenzionalna žarometa in štirje izpuhi. Minimalistična notranjost je kljub visoki okenski linji zaradi panoramskega strešnega okna svetla. Študija nima vzvratnih ogledal in stoji na kar 22-palčnih platiščih. Pri Mazdi namigujejo, da bi v prihodnje lahko izdelali podoben model. O pogonu ni bilo govora, na rojstvo nove generacije mazde6, katero študija deloma napoveduje, pa bo potrebno počakati do leta 2020.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Mazda6: v petih letih se je preoblekla kar trikrat
Avto
AvtoMiloš Milač Mazda6: v petih letih se je preoblekla kar trikrat 1

Test šestice po drugi prenovi in napoved nove, že tretje prenove poslovne japonke

FINANCE
Avto
Ko ti njegova ekscelenca poišče avtomobilsko razbitino v džungli
Avto
AvtoJanez Kovačič Ko ti njegova ekscelenca poišče avtomobilsko razbitino v džungli 1

V nemškem Augsburgu je na ogled edini Mazdin muzej, ki ni na Japonskem, in verjetno tudi edini, kjer zveš kakšno podrobnost, ki je uradna tovarniška zgodovina ne pozna.

FINANCE
Avto
Z Miss Universe v objemu Jadranske magistrale
Avto
AvtoMatej Kačič Z Miss Universe v objemu Jadranske magistrale

Legendarna Mazda MX-5 je prava Miss Universe, saj je s svojimi čari od leta 1989 zapeljala že prek milijon kupcev. Ker tudi sodobna miata velja za roadster, ki vozniku prinaša kar največ užitka in zabave med vožnjo, smo s šibkejšim motorjem odkrivali čare Jadranske magistrale in bisere ob njej.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč
Avto
AvtoMatej Kačič Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč

Skozi prste smo spustili novo Mazdo CX-5, ki je le na pogled podobna predhodnici, višjo ceno pa športni terenec upraviči z več kot 700 oblikovnimi in tehničnimi dodelavami na vseh področjih.

FINANCE
Avto
Sprotno glajenje gubic mazde CX-5
Avto
AvtoMiloš Milač Sprotno glajenje gubic mazde CX-5

Mazda CX-5 ubira zanimivo pot, ki ji je v petih letih namenila prenovo, zato je še danes sveža in zelo sodobna. Po zadnji prenovi je še dražja (med 700 in 1.200 evrov), a jo dobra vsebina uvršča med najboljše avtomobile tega razreda na trgu.