Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.
Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.
Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Japonski Lexus želi kupcem ponuditi še več prostora in razkošja. To pa je mogoče le v kombijevski zasnovi. Danes je v Šanghaju predstavil prvi enoprostorec LM.

Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev

Čas branja: 5 min
23.10.2017  23:10
Stonic ima stas kompaktnega križanca oziroma športnega terenca, ki verjetno dokazuje, da zmorejo pri južnokorejski Kii hitro in vešče prepoznati evropski okus oziroma potrebe
Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev
Stonic ali tudi mali sportage naj bi prihodnje leto prevzel štafetno palico najuspešnejše kie na evropskih trgih. Zdi se nekako tako, kot da se bodo še nekaj časa prodajali zgolj športni terenci oziroma križanci, vsi drugi lahko računajo le na kakšno tržno drobtinico.
Foto: Kia

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Kia dodaj
Peter Schreyer dodaj
MPI dodaj

Voljča lakota na eni in pestra produkcija na drugi pregrevata evropski trg športnih terencev, ki vse bolj postajajo križanci (crossoverji), še posebej manjših in srednje velikih. Če pri Kii, ki skupaj s Hyundaijem sestavlja peti avtomobilski koncern na svetovnem avtomobilskem zemljevidu, tega ne bi opazili, ne bi bili le gluhi in slepi, temveč povsem za luno. S stonicom dokazujejo, da niso ne eno ne drugo in tudi tretje ne.

Stonic, ki se ga utegne prijeti oznaka mali (baby) sportage, je plod Kijinega evropskega in korejskega oblikovalskega studia, kar torej pomeni, da nosi pečat oblikovalskega guruja Petra Schreyerja. A je v tržnem pogledu predvsem rezultat zelo hitrega premisleka o evropskem okusu in trgu, kajti baby bo naprodaj (tako tovarna) zgolj na stari celini in doma, torej v Južni Koreji, kjer tudi nastaja (Sohara). In ta odločitev seveda ni vesoljno presenetljiva.

Na enaki osnovi kot manjši rio

Stonic se vozi v tako imenovanem B-SUV razredu manjših križancev, točno tistem, v katerem so prodajne krivulje že nekaj časa obrnjene strmo navzgor. Njihov letošnji evropski tržni delež je 8,2-odstoten, kar je nekako 1,3 milijona vozil; če bo šlo tako naprej, in vsaj nekaj časa bo zanesljivo še šlo, naj bi v tem razredu do leta 2020 prodali okoli dva milijona vozil. Zato je stampedo avtomobilskih novorojencev že skoraj nepregleden.

Stonic je narejen na enaki osnovi kot kia rio, a je daljši za skoraj deset centimetrov (414 centimetrov) in kar 34 centimetrov krajši od sportagea (zato tisto o babyju), ki je ta hip ob ceedu najpomembnejši avto korejske hiše na evropskih trgih. Ob 258-centimetrski medosni razdalji so značilni kratki previsi prek prednjih in zadnjih koles, prednja maska, ki ji pravijo tigrov nos ali Schreyjerjeva maska (danes ga ne bo na predstavitvi, se je pošalil predstavnik slovenskega zastopnika Kie), možnost dvobarvne strehe v petih izvedbah (črna, živo zelena, rdeča, bela in oranžna) oziroma izbira med 15- ali 17-palčnimi kolesnimi platišči.

Kijin novi križanec ponuja pričakovano in ključno: nekaj višje sedenje (oddaljenost od tal niha, in sicer od najmanj 165 do največ 183 milimetrov, kar je odvisno od velikosti koles) in s tem boljšo preglednost. Nima in ne bo imel pogona na vsa štiri kolesa. Čudno? Sploh ne. V tem razredu si 4 x 4 omisli vsega osem odstotkov kupcev in stonic zgolj sledi temu podatku oziroma trendu, kar pomeni, da trg oziroma kupci želijo stas športnega terenca oziroma križanca, za pravo ali nekdanje bistvo teh vozil (torej štirikolesni pogon) jim je komaj kaj mar – ali vsaj veliki večini.

Notranjost oziroma armaturna plošča je nekako prijazna, narejena v slogu Schreyjerjevih »preprostosti ravnih linij«. Armatura je malenkostno zasukana k vozniku, volanski obroč spodaj prirezan, merilniki še vedno analogni, stonic je ne glede na opremski paket serijsko opremljen s sedempalčnim zaslonom na dotik. Ravne spodnje linije armature in njena nekoliko višja postavitev naj bi ponujale več prostora za kolena sopotnika, odlagalni prostor na sredinski konzoli je dovolj velik tudi za velike pametne telefone, kar je seveda sodobna nuja.

Spodobno je sedenje zadaj, čeprav se zdi, da bi malce kupejevska linija zadka odvzela kakšen višinski centimeter. Prtljažnik je v osnovi 352-litrski, ima dvojno dno (omembe vredno: možno je izbirati med setom za polnjenje predrte pnevmatike ali pa čisto pravo rezervno kolo, kar je kar redko), ob podrtih zadnjih sedežih je na voljo 1.155 prtljažnih litrov.

V ospredju bencinarji, dizel kot deseti brat

Pri motorjih so v ospredju bencinsko gnani, dizelski 1,6-litrski CRDI (81 kilovatov/110 konjskih moči) bo vsaj na slovenskem prostoru nekakšen deseti brat, pa čeprav je najbolj varčen. Globalno se utegne najbolj prijeti bencinski 1,0-litrski trivaljnik, ki pa ob dveh drugih agregatih ponuja največ moči (88,3 kilovata oziroma 120 konjskih moči pri okroglih šest tisoč vrtljajih v minuti). Razen značilnega zvoka mu ni mogoče takole na hitro nič očitati, zmogljivosti (največ 185 kilometrov na uro, povprečna poraba po tovarniških trditvah točno pet litrov) solidne, pravzaprav pričakovane.

Odločitve slovenskih kupcev so seveda še malce neznane, a računajo, da bo v ospredju 1,25-litrski štirivaljnik (61,8 kilovata, kar je 84 konjskih moči), ki je z opremskim paketom LX active tudi najcenejši. Sredi prihodnjega leta se pojavi še šibkejša izvedenka trivaljnika s 74 kilovati/100 konjskimi močmi, tedaj pa tudi sedemstopenjska avtomatika, ki bo tako delala družbo pet oziroma šeststopenjskemu menjalniku.

Seveda – asistenčni sistemi. Kia jih je pri stonicu združila pod oznako Adas, kjer so elektronika, ki preprečuje trčenja in ob tem zaznava tudi pešce, pa sistem za opozarjanje na trk z vozili v mrtvem kotu oziroma pri vzvratni vožnji, opozarja na nenapovedano zapuščanje voznega pasu in podobno.

Silovito polnjenje trga športnih terencev oziroma manjših križancev ne spravlja v zadrego zgolj tovarn, ki se bojujejo za ustrezne tržne deleže, temveč tudi kupce. Slovenski naj bi do konca leta kupili približno 120 stonicev, prihodnje leto sledi ofenziva z želeno prodajo kakšnih 840 vozil. Kar ambiciozno. In to kljub temu, da na zvestobo (kupcev) ne morejo računati.

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Korejska klasika z odlično vsebino

Kia rio se tudi v prenovljeni izdaji vozi v nižjem razredu, prav tistem, ki ga na slovenskem trgu že dolga leta ali desetletja obvladuje...

AVTO
Novosti
Novosti Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 16

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih...

AVTO
Novosti
Novosti Drzni koncept, ki razkriva obline nove kie proceed 9

Korejski proizvajalec Kia Motors je danes razkril prve fotografije novega koncepta proceed, ki bo v živo zasijal v torek na avtosalonu v...

AVTO
Novosti
Novosti Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

AVTO
Testi
Testi Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj 9

Kijinega športnega prvenca stingerja 3,3 T-GDI GT 4x4 smo primerjali z audijem RS3 sedanom. Korejec se je izkazal z udobjem, nemec z...

AVTO
Novosti
Novosti Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec...

AVTO
Novosti
Novosti Najmanjša Korejka prostornejša, varnejša in pametnejša

Na slovenske ceste je zapeljala tretja generacija kie picanto. V notranjosti ponuja več prostora in udobja, večji pa je tudi prtljažnik....

AVTO
Novosti
Novosti Kako bo majhna kia osvajala evropske kupce 2

Južnokorejska p(Kia#Kia) je povila četrto generacijo ria, avtomobila nižjega razreda, ki se dokazuje z ugodno notranjo prostornostjo,...