Članki
Vsebinsko oglaševanje

Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje

Poslovne ali zasebne poti, obiski poslovnih partnerjev v tujini, servis pri stranki, veliko avtocestnih kilometrov … tako ali drugače ste vedno prišli na cilj, res pa je, da skoraj nikoli tako preprosto in varno kot danes
19.10.2017 23:40
Čas branja: 7 min

Vzdrževanje hitrosti z držanjem noge na stopalki za plin, ponoči prižgane halogenske luči, parkiranje s pomočjo intuicije in vzvratnih ogledal ter klasični zemljevidi in spomin za nadaljevanje poti proti cilju ... tako smo se v avtomobilih vozili včasih, v oplih pa je vozniku danes v pomoč cela vrsta dostopnih tehnologij za varnejšo in udobnejšo vožnjo.

Številne sisteme za pomoč vozniku je v novi insignii med vožnjo po slovenskih cestah spoznavalo tudi okoli sto voznikov službenih vozil iz 24 slovenskih podjetij. Noben drug model v tem razredu namreč ne ponuja tako široke palete inteligentnih tehnologij kot nova različica Oplove admiralske ladje, v praksi zelo uporaben pa je sistem Opel OnStar.

Z žarometi, ki »vidijo« do 400 metrov daleč, je nočna pot mačji kašelj

Ena najsvetlejših točk v insignii je tudi druga generacija prilagodljivih intellilux matričnih LED-žarometov, ki pri dolgih lučeh svetijo s kar 32 LED-segmenti – dvakrat več kot pri astri. Večje število LED-segmentov omogoča še natančnejše prilagajanje različnih vzorcev osvetlitve situacijam v prometu, prehodi med posameznimi vzorci pa so hitrejši in bolj zvezni.

Za dodatno izboljšanje vidljivosti pri vožnji skozi ovinke z dolgimi lučmi so Oplovi inženirji matričnim žarometom dodali aktivno funkcijo za osvetlitev ovinka, poseben LED-reflektor v modulu zasenčenih luči pa pri vožnji z dolgimi lučmi zagotavlja dodaten svetlobni snop z dosegom do 400 metrov.

Čista »desetka« za prilagodljivi regulator hitrosti

Udeleženci projekta Najboljši poslovni vozniki so moč in prilagodljivost matričnih žarometov delno spoznali v predoru, saj jih je tekmovalna pot vodila tudi iz AMZS centra varne vožnje po cestah v okolici Vranskega.

Na avtocesti so tako pohvalili prilagodljivi regulator hitrosti (ACC) s samodejnim zaviranjem v sili. Ta z radarskim senzorjem meri razdaljo do vozila pred sabo in ustrezno prilagodi hitrost, če je treba, pa tudi sproži samodejno zaviranje v sili. Vožnjo s pomočjo prilagodljivega regulatorja hitrosti so ocenili kot udobno, sproščujočo in zelo varno. V praksi odlična se je tekmovalcem zdela tudi pomoč pri ohranjanju na voznem pasu s samodejnim popravkom smeri. Če sistem zazna, da vozilo nenamerno zapušča svoj vozni pas, to prikaže na zaslonu in z nežnim pomikom volana pomaga vozilo usmeriti nazaj.

Na vožnji in pozneje pri iskanju odgovorov na 20 vprašanj so se še posebej dobro izkazali vozniki iz občine Luče ter družb Prohit, Meltal IS (zgoraj), Iskratel in Heta Asset Resolution (spodaj).

Za reševanje so porabili od 221 do 238 sekund, obenem pa so na večino vprašanj odgovorili pravilno. Povsem brez napak testa ni rešil nihče, a so ob reševanju pridobili nova znanja – tudi to, da pravilna drža volanskega obroča med vožnjo naravnost ni v položaju »10 do dveh« in da se karavanska različica insignie imenuje sport tourer.

»Sproščeno, udobno in predvsem varno,« so sicer v en glas ocenili vožnjo z Oplovo insignio.

Partner projekta Najboljši poslovni voznik je podjetje Opel Southeast Europe in soorganizator podjetje AMZS. Podjetji nista posegali v vsebino prispevka.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

TEST:

Spoznavanje in uporaba naprednih varnostnih sistemov

Izziv: Ekipe so najprej opravile vožnje z Oplovimi insigniami (in v nadaljevanju s crosslandi X) ter spoznale in v praksi uporabile njene napredne varnostne sisteme. Po koncu voženj so člani ekipe s skupnimi močmi poskušali kar najhitreje pisno odgovoriti na 20 vprašanj, ki so se nanašala na vozila znamke Opel ter na varno vožnjo. Meril se je čas izpolnjevanja vprašalnikov, k doseženemu času pa se je za vsak nepravilni odgovor dodalo pet sekund.

Prava taktika: V teoriji bi v le nekaj sekundah naključno izbrani (in vedno napačni) odgovori prinesli dobrih sto sekund, a se za takšno »bližnjico« ni odločila nobena ekipa. Raje so se zanesli na ekipni duh ter vprašalnik rešili ob pomoči znanja, navodil inštruktorjev in med vožnjo pridobljenih izkušenj.


Projekt Najboljši poslovni vozniki je namenjen k spodbujanju vseh voznikov službenih in dostavnih vozil k odgovorni, varčni in predvsem varni vožnji. 

Zakaj sodelovati?

  • brezplačni team-building za vas in vaše sodelavce,
  • zanimiv, dinamičen, zabaven in koristen program je nagrada in priznanje izbranim zaposlenim,
  • investicija v dodatna znanja, spretnosti in kompetence zaposlenih,
  • boljši poslovni vozniki podjetju omogočajo občutne prihranke (z varčnejšo in varnejšo vožnjo),
  • pozitivno medijsko pojavljanje vašega podjetja v uredniški reportaži, objavljeni v tiskani in spletni izdaji časnika Finance.

Potek in opis izbora

15. 10. 2019 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Vsako podjetje lahko prijavi 2 do 4 sodelavce, udeležba za vse pa je brezplačna. Ekipe se bodo lahko udeležile: 

  • praktičnih spretnostnih vaj na poligonu AMZS Centra varne vožnje in
  • praktičnih vaj na terenu.
  • strokovnega posveta na temo homologacije, pametnega financiranja, dodatne opreme in drugih pravil ter posebnosti, ki veljajo za dostavna vozila.

Zmagovalci in nagrade:

  • vsi udeleženci prejmejo praktična darila in nagrade.

Na podlagi točkovanja in končne razglasitve rezultatov so posebej nagrajeni:

  • zmagovalci posameznih spretnostnih kategorij in
  • zmagovalna ekipa v seštevku točkovanja vseh kategorij na dogodku

Za vse tekmovalce so na dogodku na voljo tudi napitki, prigrizki in kosilo.

FINANCE
Članki
Kako dobri vozniki ste? Kaj pa vaši zaposleni?
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Kako dobri vozniki ste? Kaj pa vaši zaposleni? (PRO)

Izkoristite priložnost edinstvenega team buildinga z vašimi sodelavci - pridite na dogodek Najboljši poslovni vozniki in se preizkusite v varni vožnji osebnih in gospodarskih vozil.

FINANCE
Članki
(video) Z Opli, AMZS in Financami po nova znanja in izkušnje
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič (video) Z Opli, AMZS in Financami po nova znanja in izkušnje (PRO)

Vaje na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo razmere, s katerimi se spopademo v realnosti, lahko odtehtajo izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu

FINANCE
Članki
Brez mestnih terencev nam živeti ni
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Brez mestnih terencev nam živeti ni (PRO) 8

Še pred slabim desetletjem jih ni bilo skoraj nikjer, danes pa se prodajajo kot vroče žemljice. Le kaj imajo v sebi mestni terenci, da močno privlačijo staro in mlado?

FINANCE
Članki
Umetna pamet ne reši pobeglega zadka
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Umetna pamet ne reši pobeglega zadka (PRO)

Kaj storiti, ko vam odnese zadek? Zavirati na vso moč, stopiti na plin, dvigniti roke in vse prepustiti elektronskim pomagalom? Po pravi odgovor smo se s službenimi vozniki iz 24 podjetij odpravili v varno okolje poligona

FINANCE
Članki
Pozornost in natančnost, brez njiju na cesti ne gre
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Pozornost in natančnost, brez njiju na cesti ne gre (PRO)

Vaje na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo razmere, s katerimi se spopademo v realnosti, lahko odtehtajo izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu

FINANCE
Članki
(reportaža) V avtu se znajdemo, a na poti cenimo sodobno pomoč
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO (reportaža) V avtu se znajdemo, a na poti cenimo sodobno pomoč (PRO)

Zemljevidi, spraševanje mimoidočih za pot, spomin in intuicija … tako smo na cilj prihajali včasih, danes pa izbrano destinacijo pred vožnjo vnesemo v navigacijo – a obstaja še bolj udobna možnost

FINANCE
Članki
(reportaža) Pasti, ki jih prinašajo lepote jeseni
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO (reportaža) Pasti, ki jih prinašajo lepote jeseni (PRO)

Vaja na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo nevarnosti, ki jeseni prežijo na cesti, lahko odtehta izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu

FINANCE
Članki
Podjetja, izognite se zveriženi pločevini!
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Podjetja, izognite se zveriženi pločevini! (PRO)

Umetno izzvane nevarnosti v varnem okolju poligona lahko odtehtajo več kot na tisoče kilometrov, prevoženih na cesti