Avto

Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!

Toliko zanimivih avtomobilskih vsebin, kot se jih je zbralo v tem tednu, ni bilo še nikoli. Žal je eden od igralcev tudi naš premier Miro Cerar. Na srečo pa ni edini, ravnotežje držijo volana vešči podjetniki našega projekta najboljši poslovni vozniki, pa avtoprevozniki z dostavnimi in tovornimi vozili, ki doživljajo razcvet, delajo posel, premagujejo ovire, pa kdaj tudi sami kaj zamočijo. Da razbijemo SUV manijo, pišemo o dveh enoprostorcih in klasični limuzini iz hladne Švedske in še o marsičem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.10.2017 06:00
Čas branja: 3 min

»Vlada se spet ukvarja s stvarmi, ki niso nujne – namesto da bi se zdaj, ko nam gre dobro, ukvarjala z razdolževanjem in reformami ter odpravo kriznih ukrepov, ki dušijo gospodarstvo, sploh tisto, ki potrebuje visoko kvalificirano delovno silo.« Tako je podjetnik Igor Akrapovič" title="Igor Akrapovič">Igor Akrapovič pospremil odločitev vlade, da po letu 2030 v Sloveniji ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel, ki bodo presegli izpuste od 50 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Kaj storiti, ko vam odnese zadek? Zavirati na vso moč, stopiti na plin, dvigniti roke in vse prepustiti elektronskim pomagalom? Po pravi odgovor smo se s službenimi vozniki iz 24 podjetij odpravili v varno okolje poligona.

Renault grand scenic je kljub trendovski preobrazbi v modernega križanca ohranil svoje vrline klasičnega velikodružinskega enoprostorca ter jih z več prilagodljivosti in naprednimi tehnologijami še nadgradil.

Scenicobv tekmec, opel zafira tourer, pa je pravzaprav tipičen predstavnik srednjevelikih enoprostorcev, tiste avtomobilske vrste, ki doživlja opazen tržni eksodus.

Volvo S90 D5 AWD Inscription v prestižni segment prinaša skandinavsko umirjenost, domačnost, nadpovprečno varnost in izvrstno tehnologijo, s katero umetelno skrije zgolj štiri valje v nosu.

Tesla je razočarala s proizvodnjo modela 3, a vlagateljev to ni opazneje prizadelo. Ameriški proizvajalec luksuznih električnih vozil Tesla je v tretjem četrtletju osupnil s skromno proizvodnjo novega avtomobila model 3. Zaradi težav v proizvodnji so izdelali le 260 primerkov težko pričakovanega novega modela, zaradi česar je ta prej butični kot pa velikoserijski.

Danes smo na 32 straneh, kot prilogo Časnika Finance, objavili prilogo Gospodarska vozila.

V njej pišemo kaj žene prodajo gospodarskih vozil v Sloveniji in kako velik je v resnici trg. Kako pomembna so gospodarska vozila v Evropi, najbolje dokazujejo številke. Kakšen je njihov pomen v Sloveniji, pa ti podatki.

Direktor področja gospodarska vozila v Autocommercu Damjan Cirman v našem intervjuju govori o ovirah slovenskih avtprevoznikov in tudi o tem, kaj bi morala vlada narediti, da bi lažje in predvsem enakovredno tekmovali s tujimi.

Seveda ga tudi naši kdaj polomijo. S policisti smo preverili klasične prekrške, tudi slovenskih, tovornjakarjev za volanom. Ne boste verjeli, kaj vse se da početi med vožnjo! Od prekrškov k goljufijam z emulatorji AdBlue v tovornjakih. Kako potekajo, kakšne prihranke prinašajo in kako poteka nadzor ter kaznovanje kršiteljev.

Da ne bomo le kritizirali, pišemo še nasvete kako lahko vsak prevoznik prihrani kar nekaj tisočakov na leto, pa ne gre le za varčno vožnjo, ampak tudi nekaj drugih trikov. V prilogi smo se poglobili tudi v razvojne smernice naslednjih nekaj let ter preverili kakšno vlogo v gospodarskih vozilih igra elektrika. V osebnih avtomobilih, vemo, vse večjo.

Lizinške hiše pojasnjujejo, zakaj financiranje dostavnikov in tovornjakov ne sledi rasti njihove prodaje.

Še nekaj besed o letošnjem zmagovalcu izbora dostavno vozilo leta 2017 - volkswagnu crafterju, ki je dobil štirikolesni pogon ter njegovem bratrancu MAN TGE, ki je pred kratkim zapeljal na slovenski trg.

Ob velikanih ne smemo pozabiti na tiste prave vrline šminkerjev na naših cestah - terenskih poltovornjakov oziroma pick-upov. V prvi vrsti so to zmogljiva in robustna gospodarska vozila. Naredili smo pregled ponudbe na trgu in poudarili njihove ključne sposobnosti.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Sanje, goljufije in vladne blesarije
Avto
AvtoMiloš Milač Sanje, goljufije in vladne blesarije

Razburljiv teden je prinesel zmagovalca našega tekmovanja za najboljše poslovne voznike ter skoraj sto službenih voznikov, ki bodo odslej na cesti bolj suvereni in previdnejši do drugih udeležencev v prometu. Vlada nam je spet zakuhala neživljenjski zakon, razkrivamo goljufije tovornjakarjev, izjemnega lexusa LC500, s katerim smo potovali po petih državah, novega RR velarja in še marsikaj

FINANCE
Avto
VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa
Avto
AvtoMiloš Milač VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa

Avtomobilski posel je poln preobratov in presenečenj. Pogled v ozadje posla pa stvari postavi na pravo mesto

FINANCE
Avto
Na drugi konec sveta za volan kandidatov za svetovni avto leta
Avto
AvtoMiloš Milač Na drugi konec sveta za volan kandidatov za svetovni avto leta 1

V severnem delu Los Angelesa smo se ta teden seznanjali s kar 26 kandidati različnih »narodnosti«, od ameriških, japonskih, korejskih in evropskih, tudi takšnih, ki sploh še niso zapeljali na uradne predstavitve.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu
Avto
AvtoMiloš Milač Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu 5

V tem tednu so se službeni vozniki tekmovanja Najboljši poslovni vozniki pomerili na odprti cesti za volanom insignij, preizkušali so delovanje asistenčnh sistemov. Janez je obiskal Mazdin muzej v Augsburgu in spoznal zanimivega moža – 80-letnega Walterja Freya. Zanimiv je tudi Ludwig Engel, futurist, ki govori o samovozečih avtomobilih. V pismu še o adrenalinskih porschejih in mercedes-benzih, tudi z oznako AMG, ter še o marsičem.

FINANCE
Avto
V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018

Popotovanje se je začelo v družbi letošnjega zmagovalca, svetovnega avta leta 2017 in prejemnika nagrade za svetovni dizajn leta, jaguarja F-pace

FINANCE
Avto
Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del
Avto
AvtoMiloš Milač Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del

Slovenski avtomobilski trgovci se lahko veselijo, saj so v zadnjih nekaj letih močno popravili bilance. Razkrivamo številke največjih. Preverili smo nekatere mite o varni in varčni vožnji in opozorili na tiste, ki nikakor ne držijo, presenečeni boste. V pismu še o miniju cabrio, novem BMW M5 in marsičem drugem ...