Polnjenje električnih avtov bo kmalu plačljivo - kdo bo zaračunaval in koliko? Polnjenje električnih avtov bo kmalu plačljivo - kdo bo zaračunaval in koliko? Plačljive storitve prvi napoveduje Elektro Ljubljana, počasi pa tudi Elektro Gorenjska, E3 ...
Teslin vlak lovi sapo, poslovanje spet krepko v rdečem Teslin vlak lovi sapo, poslovanje spet krepko v rdečem V prvih treh mesecih so imeli 627 milijonov evrov izgube, prihodki pa so zrasli za tretjino.
Koliko morate prevoziti, da bo električni avto cenejši od bencinskega ali dizelskega Koliko morate prevoziti, da bo električni avto cenejši od bencinskega ali dizelskega Več kilometrov prevozite, prej si boste povrnili večji vložek v električni avto.
Hyundai prebrodil ohlajanje Kitajske in povečal dobiček Hyundai prebrodil ohlajanje Kitajske in povečal dobiček Prodaja Hyundaia je na največjem svetovnem trgu v prvem trimesečju strmoglavila za 19 odstotkov, družba pa je vseeno prvič v zadnjih šestih trimesečjih povečala čisti dobiček.
Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil Volvo povečal prodajo in že zapolnil letošnjo knjigo naročil Prihodki od prodaje so se povečali za petino, k rasti pa so prispevali vsi poslovni segmenti

Sanje, goljufije in vladne blesarije

Čas branja: 2 min
06.10.2017  06:00
Razburljiv teden je prinesel zmagovalca našega tekmovanja za najboljše poslovne voznike ter skoraj sto službenih voznikov, ki bodo odslej na cesti bolj suvereni in previdnejši do drugih udeležencev v prometu. Vlada nam je spet zakuhala neživljenjski zakon, razkrivamo goljufije tovornjakarjev, izjemnega lexusa LC500, s katerim smo potovali po petih državah, novega RR velarja in še marsikaj

Obveščaj me o novih člankih:  

Lexus LC500 iz materiala, iz katerega so sanje. To je prvi avto te znamke, ki bo, verjamem, našel prostor na stenah sob mladih navdušencev nad avtomobili, poleg ferrarijev, porschejev in drugih sanjskih avtov. Je eden tistih avtomobilov, ki deluje dražji, kot dejansko je, čeprav ni poceni.

In je sanjski avto za Furs, vsaj z mogočnim strojem V8. Iskrivega hibrida na Šmartinski cesti 55 ne bodo tako veseli. Z njim sem prevozil prek 800 kilometrov po petih državah, pustolovščina in pol!

Pretekli teden smo izvedli že četrto tradicionalno tekmovanje za najboljše poslovne voznike z nekaj istimi igralci, avtomobili znamke Opel in AMZS Centrom varne vožnje na Vranskem.

Udeleženci, slovenska podjetja, pa so bili večinoma novi. Preverite, katere vozniške veščine so utrjevali tekmovalci iz 24 slovenskih podjetij in kateri so bili najbolj spretni. Matej je napisal vsebinsko in slikovno bogato reportažo.

Vlada nam je spet zagodla. Novela zakona o motornih vozilih, v prvi obravnavi, je pošteno razkurila avtotrgovce, in to upravičeno. Pritožujejo se, da zakon z neustrezno ureditvijo Slovencem po nepotrebnem povzroča dodatne poti, saj trgovcem odpravlja možnost, da pridobijo pooblastilo za izvajanje postopkov registracije. Obenem pa se vlada požvižga na goljufije s prevoženimi kilometri na merilniku.

Razkrivamo še eno žgočo temo – goljufije tovornjakarjev z dodatkom AdBlue. Manipulacije sistemov za obdelavo izpušnih plinov povzročajo do 36-krat večje izpuste trdih delcev. Razlog je v dodatnem zaslužku prevoznikov, ki seže od 1.500 do dveh tisočakov na tovornjak na leto. Slovenci pa smo za goljufanje še bolj dovzetni kot Nemci.

Naslednja raziskava je presenetila tudi mene. Analitska hiša TMC je ugotovila, da v teoriji do okolja izjemno prijazni priključni hibridi v praksi povzročajo višje stroške za gorivo kot klasični dizli. Preberite, zakaj in kdo je tokrat kriv za presenetljive rezultate.

Preverili smo, ali se podjetju splača nakup rabljenega avtomobila z garancijo ali je še vedno najboljša možnost nov avto.

Pritisk na dizelske avtomobile ima prodajne posledice v prodaji. V boju strojev je dizel v Evropi prvič po letu 2009 žezlo prepustil bencinskemu stroju. Kakšen je rezultat dvoboja tehnologij v Nemčiji, kakšen v Sloveniji?

Land in range roverji rastejo kot gobe po dežju, zadnji med angleškimi gentlemani pa je velar – prefinjeni bratranec letošnjega svetovnega avta leta jaguarja F-pace. Velar je obenem drugačen kot drugi range roverji in tako napoveduje delni preporod znamke. Preberite si, zakaj je starega mačka, našega Janeza, tako navdušil.

Na drugi strani avtomobilskega hedonizma je Citroënova limuzina za res skromno ceno, a precej visoko vrednostjo.

Matej pa se je po preizkusu divje porsche panamere sport turismo, poročilo v kratkem, umirjal za volanom verjetno najbolj predvidljivega avtomobila na trgu – golfa z 1,6-litrskim TDI motorjem. Je večni prvak še vedno v tako dobri formi?

Mimogrede, veste, kako se pravilno izgovori Volkswagen?

Matej se je obenem spomnil avtomobilskih umetnin, ki so že pošteno v letih in tudi oziroma predvsem zaradi tega dosegajo pregrešno visoke vrednosti pri zbirateljih.

Tole pa je le teaser, več prihodnji teden ...

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!

Toliko zanimivih avtomobilskih vsebin, kot se jih je zbralo v tem tednu, ni bilo še nikoli. Žal je eden od igralcev tudi naš premier...

AVTO
Novice
Novice Konec za sanjske številke o porabi, lov na čarovnice in jesenska vročica novosti

Debata o dizelskih motorjih se je močno razvnela, resda predvsem v Nemčiji, a največji evropski trg vselej vpliva na druge, tudi na...

AVTO
Novice
Novice Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta

V razburljivem avtomobilskem tednu vam prinašam podroben intervju s šefom Hidrie Iztokom Seljakom, poročilo iz naelektrenega...

AVTO
Novice
Novice Za volanom zelene pošasti, pametni volvo in ferrari v Sloveniji

Razburljiv avtomobilski teden prinaša dva volva, XC60 na slovenskem trgu in prve informacije o manjšem XC40. Na zahtevnem dirkališču...

AVTO
Novice
Novice VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa

Avtomobilski posel je poln preobratov in presenečenj. Pogled v ozadje posla pa stvari postavi na pravo mesto

SUBV
Članki
Članki Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 6

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko...

FINANCE
Članki
Članki Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Peter Altmaier, ki bo začasni nemški finančni minister 4

Wolfgang Schäuble je privolil, da bo vodil nemški parlament, v državi pa so določili, kdo bo prevzel njegov položaj do oblikovanja...