Avto

Sanje, goljufije in vladne blesarije

Razburljiv teden je prinesel zmagovalca našega tekmovanja za najboljše poslovne voznike ter skoraj sto službenih voznikov, ki bodo odslej na cesti bolj suvereni in previdnejši do drugih udeležencev v prometu. Vlada nam je spet zakuhala neživljenjski zakon, razkrivamo goljufije tovornjakarjev, izjemnega lexusa LC500, s katerim smo potovali po petih državah, novega RR velarja in še marsikaj

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.10.2017 06:00
Čas branja: 2 min

Lexus LC500 iz materiala, iz katerega so sanje. To je prvi avto te znamke, ki bo, verjamem, našel prostor na stenah sob mladih navdušencev nad avtomobili, poleg ferrarijev, porschejev in drugih sanjskih avtov. Je eden tistih avtomobilov, ki deluje dražji, kot dejansko je, čeprav ni poceni.

In je sanjski avto za Furs, vsaj z mogočnim strojem V8. Iskrivega hibrida na Šmartinski cesti 55 ne bodo tako veseli. Z njim sem prevozil prek 800 kilometrov po petih državah, pustolovščina in pol!

Pretekli teden smo izvedli že četrto tradicionalno tekmovanje za najboljše poslovne voznike z nekaj istimi igralci, avtomobili znamke Opel in AMZS Centrom varne vožnje na Vranskem.

Udeleženci, slovenska podjetja, pa so bili večinoma novi. Preverite, katere vozniške veščine so utrjevali tekmovalci iz 24 slovenskih podjetij in kateri so bili najbolj spretni. Matej je napisal vsebinsko in slikovno bogato reportažo.

Vlada nam je spet zagodla. Novela zakona o motornih vozilih, v prvi obravnavi, je pošteno razkurila avtotrgovce, in to upravičeno. Pritožujejo se, da zakon z neustrezno ureditvijo Slovencem po nepotrebnem povzroča dodatne poti, saj trgovcem odpravlja možnost, da pridobijo pooblastilo za izvajanje postopkov registracije. Obenem pa se vlada požvižga na goljufije s prevoženimi kilometri na merilniku.

Razkrivamo še eno žgočo temo – goljufije tovornjakarjev z dodatkom AdBlue. Manipulacije sistemov za obdelavo izpušnih plinov povzročajo do 36-krat večje izpuste trdih delcev. Razlog je v dodatnem zaslužku prevoznikov, ki seže od 1.500 do dveh tisočakov na tovornjak na leto. Slovenci pa smo za goljufanje še bolj dovzetni kot Nemci.

Naslednja raziskava je presenetila tudi mene. Analitska hiša TMC je ugotovila, da v teoriji do okolja izjemno prijazni priključni hibridi v praksi povzročajo višje stroške za gorivo kot klasični dizli. Preberite, zakaj in kdo je tokrat kriv za presenetljive rezultate.

Preverili smo, ali se podjetju splača nakup rabljenega avtomobila z garancijo ali je še vedno najboljša možnost nov avto.

Pritisk na dizelske avtomobile ima prodajne posledice v prodaji. V boju strojev je dizel v Evropi prvič po letu 2009 žezlo prepustil bencinskemu stroju. Kakšen je rezultat dvoboja tehnologij v Nemčiji, kakšen v Sloveniji?

Land in range roverji rastejo kot gobe po dežju, zadnji med angleškimi gentlemani pa je velar – prefinjeni bratranec letošnjega svetovnega avta leta jaguarja F-pace. Velar je obenem drugačen kot drugi range roverji in tako napoveduje delni preporod znamke. Preberite si, zakaj je starega mačka, našega Janeza, tako navdušil.

Na drugi strani avtomobilskega hedonizma je Citroënova limuzina za res skromno ceno, a precej visoko vrednostjo.

Matej pa se je po preizkusu divje porsche panamere sport turismo, poročilo v kratkem, umirjal za volanom verjetno najbolj predvidljivega avtomobila na trgu – golfa z 1,6-litrskim TDI motorjem. Je večni prvak še vedno v tako dobri formi?

Mimogrede, veste, kako se pravilno izgovori Volkswagen?

Matej se je obenem spomnil avtomobilskih umetnin, ki so že pošteno v letih in tudi oziroma predvsem zaradi tega dosegajo pregrešno visoke vrednosti pri zbirateljih.

Tole pa je le teaser, več prihodnji teden ...

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!
Avto
AvtoMiloš Milač Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!

Toliko zanimivih avtomobilskih vsebin, kot se jih je zbralo v tem tednu, ni bilo še nikoli. Žal je eden od igralcev tudi naš premier Miro Cerar. Na srečo pa ni edini, ravnotežje držijo volana vešči podjetniki našega projekta najboljši poslovni vozniki, pa avtoprevozniki z dostavnimi in tovornimi vozili, ki doživljajo razcvet, delajo posel, premagujejo ovire, pa kdaj tudi sami kaj zamočijo. Da razbijemo SUV manijo, pišemo o dveh enoprostorcih in klasični limuzini iz hladne Švedske in še o marsičem.

FINANCE
Avto
V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018

Popotovanje se je začelo v družbi letošnjega zmagovalca, svetovnega avta leta 2017 in prejemnika nagrade za svetovni dizajn leta, jaguarja F-pace

FINANCE
Avto
Na drugi konec sveta za volan kandidatov za svetovni avto leta
Avto
AvtoMiloš Milač Na drugi konec sveta za volan kandidatov za svetovni avto leta 1

V severnem delu Los Angelesa smo se ta teden seznanjali s kar 26 kandidati različnih »narodnosti«, od ameriških, japonskih, korejskih in evropskih, tudi takšnih, ki sploh še niso zapeljali na uradne predstavitve.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu
Avto
AvtoMiloš Milač Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu 5

V tem tednu so se službeni vozniki tekmovanja Najboljši poslovni vozniki pomerili na odprti cesti za volanom insignij, preizkušali so delovanje asistenčnh sistemov. Janez je obiskal Mazdin muzej v Augsburgu in spoznal zanimivega moža – 80-letnega Walterja Freya. Zanimiv je tudi Ludwig Engel, futurist, ki govori o samovozečih avtomobilih. V pismu še o adrenalinskih porschejih in mercedes-benzih, tudi z oznako AMG, ter še o marsičem.

FINANCE
Avto
Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov 3

Avtomobilski posel v tem hipu doživlja več prelomnic. Prodaja raste v Sloveniji in širše, Nemci ceste čistijo starih dizlov, ki bodo kmalu zavili tudi na naše ceste, elektrifikacija pa nadaljuje svoji pot. Podrobno pišemo še o nissanu navari, s katerim smo se odpeljali vse do Lefkade, o Mazdinem vztrajanju pri motorju z notranjim izgorevanjem in poslovanju Tesle Motors.

FINANCE
Avto
VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa
Avto
AvtoMiloš Milač VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa

Avtomobilski posel je poln preobratov in presenečenj. Pogled v ozadje posla pa stvari postavi na pravo mesto

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)