Avto

Avtomobilska Nemčija po volitvah, dostavniki in zaton avtosalonov

Nemška koalicija z zelenimi utegne pretresti domačo avtoindustrijo, Nemci se spopadajo še s slabšim obiskom avtomobilskega salona - je tovrstna predstava obsojena na propad? V tem tednu smo spoznali dva nova dostavnika, VW crafter s štirikolesnim pogonom in njegovega bratranca MAN TGE. Opel je dodelal potniški in tovorni vivaro, dostavniške korenine imata tudi citroën spacetourer in peugeot traveller. Na trg sta zapeljala razkošni mercedes-benz razreda S in Jeepov kompaktni compass, Hyundaijeva prestižna znamka Genesis pa je predstavila tekmeca BMW 3

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

29.09.2017 08:24
Čas branja: 2 min

Nemške volitve: zeleni v koalicijo, slabe novice za avtoindustrijo? Slab izid vodilnih sredinskih strank na nemških parlamentarnih volitvah v koalicijo odpira vrata Zelenim, ta pa pomeni dodaten pritisk na avtomobilsko industrijo, ocenjujejo analitiki.

Volkswagen crafter se letošnjo jesen in z napovedjo, da se na slovenskem trgu pojavi maja prihodnje leto (zato nič o cenah), pelje z dvema pomembnima novostma: štirikolesnim pogonom in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki pa ni sloviti Volkswagnov dvosklopčni DSG. S tem se povečuje uporabnost vozila, kar še posebej velja za štirikolesni pogon, ki »sliši« na znano Volkswagnovo oznako 4motion.

Citroëna spacetourerja in peugeota travellerja je prinesla praznina na trgu velikih enoprostorcev. Menimo pa, da sta odlično prilagojena sodobnemu času, razmišljanju in denarnicam kupcev, ki ju, vsaj po našem mnenju, morda prepogosto spregledajo prav zaradi zgoraj opisanih trendov.

Mercedes-Benz razreda S: za uspešne slovenske poslovneže, lastnike podjetij in predsednike uprav je prišel trenutek, ko imajo v svojem življenju lahko prav vse. Potrebnega je le nekaj poguma in vsaj 101 tisoč evrov na računu, za vse ostalo bosta poskrbela šofer in prenovljeni Mercedes S.

Glede na vnovično rast prodaje na evropskem trgu, so avtomobilski proizvajalci pričakovali vsaj tako dober ali večji obisk avtosalona v Frankfurtu kot leta 2015, a so se ušteli. Salon je namreč med 14. in 24. septembrom letos obiskalo 810 tisoč obiskovalcev, kar je 122 tisoč manj kot leta 2015.

Jeep compass ukrojen v maniri velikega cherokeeja ter postavljen na platformo malega renegada je samozavestno zapolnil vrzel v Jeepovi ponudbi, Slovence svobodnega duha pa bo skušal prepričati tudi s ceno – od 23.490 evrov.

MAN se letos podaja v nove vode – z modelom TGE vstopa v svet dostavnikov skupne mase od tri do 5,5 tone; s tem se Bavarci spuščajo tudi v segment pod 7,5 tone, ki ga doslej niso pokrivali. MAN TGE je skupni projekt pod streho Volkswagna, ni pa prvo vozilo, ki je plod sodelovanja teh dveh znamk. Med letoma 1979 in 1993 je s proizvodnih trakov tovarne v Hannovru prihajala serija G (pri Volkswagnu imenovana LT), ki je ponujala vozila od šest do deset ton skupne mase s kabino, nameščeno nad motorjem.

Genesis je Hyundai-eva prestižna znamka, ki v premijskem razredu predstavlja cenovno ugodnejšo alternativo Nemcem in že v osnovi ponuja več serijske opreme. Novi genesis G70 je korejsko orožje naperjeno proti BMW serije 3.

Tudi prefinjeni opel polni praznino, ki so jo ustvarili veliki enoprostorci. Potniški ali tovorni kombi opel vivaro ima kopico dodatkov in ceno od dobrih 25 tisočakov naprej.

Opel zapušča tudi prva dama trženja Tina Müller. Müllerjeva bo vodila mrežo trgovin s kozmetiko Douglas, njen naslednik še ni znan.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
VW crafter v preobleki najmanjšega MANA
Avto
AvtoBoštjan Paušer VW crafter v preobleki najmanjšega MANA

MAN se letos podaja v nove vode – z modelom TGE vstopa v svet dostavnikov skupne mase od tri do 5,5 tone; s tem se Bavarci spuščajo tudi v segment pod 7,5 tone, ki ga doslej niso pokrivali

FINANCE
Avto
Volkswagen za težke razmere
Avto
AvtoJanez Kovačič Volkswagen za težke razmere 1

Volkswagnov crafter, lahko gospodarsko vozilo, se ob zelo različnih dolžinah, višinah, volumnu tovornega prostora in nosilnosti po novem dokazuje še s štirikolesnim pogonom 4motion in samodejnim menjalnikom

FINANCE
Avto
Elektrika in hibridi na poti v tovorna vozila
Avto
AvtoBoštjan Paušer Elektrika in hibridi na poti v tovorna vozila

Dostavniki so dejansko še najbliže osebnim vozilom, zato ne preseneča podatek, da so električno gnana dostavna vozila danes že realnost.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kaj poganja rast prodaje gospodarskih vozil in kako velik je v resnici trg?
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj poganja rast prodaje gospodarskih vozil in kako velik je v resnici trg?

Rast prodaje, a ne nujno zgolj slovenskim kupcem, in vprašanje o rabljenih dostavnikih. Je trg razvit in v kakšnem stanju so ta vozila?

FINANCE
Avto
Dober posel z dostavniki in tovornjaki
FINANCE
Transport in logistika
Elon Musk razkril e-tovornjak, naši kamionarji pa so hladni kot špricer
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Elon Musk razkril e-tovornjak, naši kamionarji pa so hladni kot špricer 55

Velike cestne mrcine z znamko Tesla zasenčijo dizelske tovornjake pri večini lastnosti, doseg bo 800 kilometrov, s proizvodnjo bodo začeli leta 2019

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)