Avto

Za volanom zelene pošasti, pametni volvo in ferrari v Sloveniji

Razburljiv avtomobilski teden prinaša dva volva, XC60 na slovenskem trgu in prve informacije o manjšem XC40. Na zahtevnem dirkališču smo vozili mercedes-AMG GTR s 585 konji, na našem trgu pozdravili nissana qashqaija in forda ka+, razkrili kandidate izbora svetovni avto leta, v katerem sodelujemo, končali poročilo o novostih Frankfurta in si ogledali video o novem ferrariju portofino, ki je nastal v Sloveniji.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.09.2017 08:16
Čas branja: 2 min

Moram se pohvaliti. V tem tednu sem imel res srečo! Po tednu deževnega obdobja se je v torek popoldne na dirkališču Bilster Berg Ring na severu Nemčije za hip prikazalo sonce, proga se je popolnoma osušila, ravno v tistih nekaj urah pa sem lahko sedel za volan mercedes-AMG civilnega dirkalnika GTR – zelene pošasti s kar 585 konji in čudovito uglašenim štirilitrskim biturbo motorjem. Izjemen avto sem lahko spoznal na zahtevni progi, brez omejitev, resnično izjemna priložnost!

Živahno je bilo tudi na domačih tleh. Matej je na štiri oči spoznal Volvovega varnostnega odličnjaka XC60, ki v razred srednje velikih športnih terencev prinaša veliko svežine. Poleg tega pa Volvo z novim modelom na evropski ravni brani naslov najbolje prodajanega v svojem razredu. O XC60 smo podrobno pisali tudi na prvi predstavitvi v Španiji, kjer smo preizkusili več motornih različic.

Še pomembnejša novost za volvo je novi XC40, kompaktni športni terenec, ki je bil razkrit včeraj v Milanu. Najmanjši SUV te znamke prinaša veliko novosti in pomembno prelomnico, preberite si, zakaj je tako.

Na slovenski trg je zapeljal še en prvak, najbolje prodajani SUV kompaktnega razreda v Evropi – nissan qashqai, ki je po nekaj letih dobil sveža oblačila in novo, nižjo, ceno.

Ford pa je z novim ka+ zapeljal med najdostopnejše majhne avtomobile. Tisti plus v imenu pomeni več prostora za ugodno ceno, kot smo bili navajeni pri njegovem bolj trendovskem predhodniku.

Kolegi iz Indije so razkrili zanimivo novico, indijska Mahindra pod blagovno znamko Pininfarina (to so leta 2015 prevzeli) pripravlja tekmeca Tesli. Do leta 2022 bo predstavila kar tri električne avtomobile. Da bodo lepi, sodeč po izdelkih Pininfarine, najbrž ni dvoma.

Največja letošnja avtomobilska predstava, salon v Frankfurtu, zelo jasno kaže smernice v avtoindustriji. To so elektrika, nadaljnja digitalizacija, povezljivost s pomočjo IT-velikanov in nove oblike mobilnosti.

Na Financah pa se medtem že pripravljamo na izbor svetovnega avta leta, najodmevnejši tovrstni izbor na svetu. Razkrivamo kandidate in napovedujemo potek preizkušanj in ocenjevanj. Pot do zmagovalcev bo zanimiva, vodila pa nas bo prek Los Angelesa, Omana in drugih zanimivih krajev, kjer bomo spoznavali kandidate za priznanja.

Za konec si oglejte še video o novem ferrariju portofino, ki je nastal na slovenskih cestah. Ta pomeni odlično promocijo naše dežele.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Mali volvo na obisku, brutalna panamera in GLC AMG ter evforija za električnim nissanom
Avto
AvtoMiloš Milač Mali volvo na obisku, brutalna panamera in GLC AMG ter evforija za električnim nissanom

Zanimiv teden je prinesel Bloombergovo objavo, da kitajski proizvajalec razmišlja o gradnji tovarne v srednji in vzhodni Evropi, med kandidatkami je tudi Slovenija. Kaj o tem pravijo na MGRT? Preizkusili smo panamero sport turismo in mercedesa AMG GLC 63 S 4matic+ ter divjega BMW M140i. Pošta Slovenije je elektrificirala svoj vozni park, elektrika pa je navdušila tudi mnoge Slovence, ki so naročili novega nissana leafa. V pismu še o fiatu iz srbske tovarne in novem volvu XC40, ki je obiskal Slovenijo

FINANCE
Avto
Cirkus tehnike in adrenalina v režiji Mercedes-Benza
Avto
AvtoMatej Kačič Cirkus tehnike in adrenalina v režiji Mercedes-Benza 3

Vrhunska tehnologija v službi varnosti in udobja, razkazovanje motornih mišic iz Affalterbacha, piljenje vozniških spretnosti in mnoge sijoče zvezde. Vse to je že osmič ponudila atraktivna mednarodna karavana vozil Mercedes-Benz Star Experience.

FINANCE
Avto
Video: (Super)športni terenec s slovenskim sijajem
Avto
AvtoUroš Božin Video: (Super)športni terenec s slovenskim sijajem

Prvi vtisi za volanom enega najhitrejših športnih terencev na svetu mercedesa AMG GLC 63 4matic+, ki z grmenjem, pokanjem in pospeški v zadrego spravi marsikatero športno limuzino.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Z zeleno pošastjo po malem Nürburgringu
Avto
AvtoMiloš Milač Z zeleno pošastjo po malem Nürburgringu 5

Ko vseh 430 kilovatov mercedesa-AMG GTR zadiha s polnimi pljuči, dobite pospešek do stotice v 3,6 sekunde in eno najlepših melodij osemvaljnega biturbomotorja.

FINANCE
Avto
Kreacija, ki ostaja magnet za poglede
Avto
AvtoMatej Kačič Kreacija, ki ostaja magnet za poglede

Ni prav veliko avtomobilov, ki bi po štirih letih in stilski osvežitvi še kar plenili poglede kot prvi dan. Mercedes CLA je med njimi, sploh če Lešnikovo kreacijo dopolnjujeta športni paket AMG line in mat srebrna barva.

FINANCE
Avto
Prek tisoč ''konjev'' v superšportniku mercedes-AMG
Avto
AvtoUroš Božin Prek tisoč ''konjev'' v superšportniku mercedes-AMG 3

50. obletnico obstoja podjetja AMG so na Frankfurtskem avtomobilskem salonu pri Mercedes-Benzu počastili z razkritjem dolgo pričakovanega hiperšportnega dirkalnika Project One, ki na ceste prinaša tehnologije iz formule ena.