Avto

Na Financah bomo izbirali svetovni avto leta, kateri so kandidati

Letos bomo izbirali med 65 kandidati, te bomo preizkušali na treh celinah in aprila 2018 razglasili zmagovalce.Izbor za svetovni avto leta oziroma World Car Awards je največji in najodmevnejši na svetu. Poteka že 13. leto zapored, izbira pa ga 80-članska žirija strokovnih in priznanih žirantov iz Azije, Evrope in Severne Amerike.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.09.2017 00:01
Čas branja: 3 min
Na Financah bomo izbirali svetovni avto leta, kateri so kandidati
Jaguar F-pace je osvojil priznanje za svetovni avto leta 2017. Letos se bo za kipec bojevalo novih 35 kandidatov.

Osemdeset članov žirije, šest kategorij

Člani žirije bomo tudi letos glasovali za kategorije: svetovni avto leta, luksuzni, športni, zeleni (green) in mestni (urban) avto leta 2018. Za nagrado svetovni dizajn leta 2018 glasujejo strokovnjaki na tem področju. Pri mestnih avtih je omejitev njihova dolžina, ta ne sme presegati štiri metre, pri zelenih pa poraba, ki ne sme presegati štirih litrov na sto kilometrov.

Kateri so letošnji zmagovalci

Spomnimo, priznanje za svetovni avto leta 2017 in dizajn leta je prejel jaguar F-pace. Svetovni športni avto leta 2017 je postal porsche boxster/cayman, kipec za luk­suzni avto leta je šel mercedes-benzu razreda E, zeleni kipec toyoti prius plug-in hybrid, mestni avto leta je postal BMW i3.

Omejitve izbora

Tudi letos so se v glavno kategorijo uvrstili avtomobili, ki jih bodo izdelali v vsaj 750 primerkih ter so oziroma bodo v prodaji med 1. januarjem 2017 in 31. majem 2018 vsaj na dveh celinah. V drugih kategorijah zadošča prodaja na eni celini. Ob tem so vsi kandidati uvrščeni tudi v izbor za dizajn leta 2018. Pri mestnih avtomobilih so letos vsaj po številu kandidatov najmočnejše evropske in azijske znamke, pri luksuznih pa so kandidati le trije, dva nemška in japonski.

Zanimiva bo tekma za svetovni zeleni avto leta, kjer se bodo za kipec potegovali hibridni BMW serije 5, dizelski američan chevrolet cruze, enoprostorec chrysler pacifica hybrid, hyundai na gorivne celice in električni nissan leaf. Posebej se veselimo dveh neuvrščenih, BMW i8 roadsterja in lamborghinija urusa.

Naslednja postaja je Los Angeles

Kako se bomo pri Financah lotili ocenjevanja? Avtomobile že preizkušamo od začetka tega leta. Novembra se bomo udeležili posebnega dogodka v Los Angelesu, kjer bomo spoznali še ameriške in azijske kandidate, nekatere pa bomo preizkusili na Bližnjem vzhodu. Avtomobile bomo februarja 2018 ocenili glede na potniško kabino, zmogljivosti, vrednost glede na ceno, varnost, okoljsko prijaznost, pomembnost na trgu in čustva, ki jih izvabijo iz nas.

Zmagovalci bodo znani aprila

Naše ocene bomo lahko razkrili februarja, ko bodo znani finalisti (deset v glavni kategoriji ter po pet mestnih, športnih, luksuznih in zelenih finalistov) letošnjega izbora za svetovni avto leta. Prvo trojico najboljših v vsaki kategoriji bomo marca razglasili na ženevskem avtosalonu. Zmagovalce svetovnega avta leta pa bomo izbrali sredi aprila v New Yorku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše avtomobile na svetu 2

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

FINANCE
Avto
Kaj slovenski podjetniki menijo o športnih terencev in kaj šef električnih BMW o dizlih
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj slovenski podjetniki menijo o športnih terencev in kaj šef električnih BMW o dizlih

Pretekli teden je prinesel nov paket športnih terencev - oplov crossland X, ki ga je v AMZS centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo 24 podjetij, kio stonic in novi BMW X3, ki smo ga eksluzivno preizkusili na Portugalskem. Volkswagen je pri nas predstavil novi polo, Audi pa globalno razkril novi A7. Pogovarjali smo se s šefom BMW i, Dirkom Arnoldom. Na temo elektromobilnosti še zanimivost - šest proizvajalcev je v Londonu nastopilo pod eno streho z namenom promocije nove tehnike.

FINANCE
Avto
Korejska limuzina, ki želi v premijskem razredu premešati karte
Avto
AvtoUroš Božin Korejska limuzina, ki želi v premijskem razredu premešati karte 2

Genesis je Hyundai-eva prestižna znamka, ki v premijskem razredu predstavlja cenovno ugodnejšo alternativo Nemcem in že v osnovi ponuja več serijske opreme. Novi genesis G70 je korejsko orožje naperjeno proti BMW serije 3.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti

BMW, Nissan, Renault, VW, Mitsubishi in Kia so v boju za prodor elektromobilnosti samostojen nastop na trgu postavili na stran in se predstavilo pod isto streho salona v Angliji. Namesto posamezne znamke promovirajo elektromobilnost.

FINANCE
Avto
Revolucija v prodaji avtov tudi v Sloveniji in vročica pred Frankfurtom
Avto
AvtoMiloš Milač Revolucija v prodaji avtov tudi v Sloveniji in vročica pred Frankfurtom

Idejo portala Carwow, prek katerega kar tretjina Angležev kupi nov avto, je podjetnik Marko Filej prenesel tudi v Slovenijo, preverite portal www.avtoklik.si. Mi pa smo preverili najmočnejšega volva S60 polestar, dacio duster, ki se počasi poslavlja, peugeota 3008 v dveh motornih različicah in mazdo MX-5 s platneno in kovinsko pomično streho. Razkrivamo še nekatere novosti, ki bodo v torek zasijale pod lučmi frankfurtskega avtosalona.

FINANCE
Avto
Elektrika, mobilnost in Kitajci v Frankfurtu
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika, mobilnost in Kitajci v Frankfurtu 3

Največja letošnja avtomobilska predstava, salon v Frankfurtu, zelo jasno kaže smernice avtoindustrije. To so elektrika, nadaljnja digitalizacija, povezljivost s pomočjo IT-velikanov in nove oblike mobilnosti.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)