(Intervju) Danilo Ferjančič: Električni avto v vsako slovensko vas že v dveh, treh letih (Intervju) Danilo Ferjančič: Električni avto v vsako slovensko vas že v dveh, treh letih Elektrika je prihodnost, trenutno največji izziv pa je najti dobre mehanike, ličarje in druge tehnične poklice. Te v Porscheju Slovenija iščejo tudi v nekdanjih državah nekdanje Jugoslavije.
Slovenska Toyota ustvarila lastni car sharing, preizkuša ga v BTC Slovenska Toyota ustvarila lastni car sharing, preizkuša ga v BTC Podjetja v BTC Cityju lahko od danes uporabljajo storitev souporabe, najamejo lahko toyote ali lexuse, cene najema od devet evrov za uro do 48 evrov za osem ur s toyoto corollo. Najdražji lexus ES300h stane 19 oziroma 110 evrov za enak najem.
Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?

Novi nissan leaf: večji doseg, nižja cena in le en pedal

Čas branja: 2 min
06.09.2017  23:00
Večji doseg baterije, nižja cena in številni inovativni sistemi, med njimi tudi samodejno ustavljanje brez pritiska na zavoro
Novi nissan leaf: večji doseg, nižja cena in le en pedal
Takoj prepoznavna je nova, bolj klasična oblika leafa, ki se predstavlja kot sodobna petvratna kombilimuzina, ki po merah sega v zgornji del razreda C.

Več iz teme:  
Nissan > BMW >
Obveščaj me o novih člankih:  
Nissan dodaj
BMW dodaj

Japonski Nissan je včeraj predstavil novo, drugo generacijo električnega avtomobila leaf, ki je do lani štel za najbolje prodajanega na svetu. Novi leaf ima bolj klasično obliko, doseg 378 kilometrov, sistem za samodejno parkiranje in dostopen sistem za delno avtonomno vožnjo, v ZDA bo cena nižja kot prej.

Nissan je s prvo generacijo povsem električnega leafa zadel v polno. Doslej je izdelal 281 tisoč avtomobilov, do lani pa je bil najbolje prodajani električni avto na svetu. Lani je prepričal 49.815 kupcev, v sprintu pa ga je za dobrih tisoč vozil prehitel tesla model S. Novi nissan leaf prinaša veliko novega, pa ne le z vidika povečanega dosega baterije. Cena v ZDA bo pod 30 tisoč dolarjev (25.200 evrov), kar je malo manj, kot je stal prejšnji model.

Novi leaf mersko zvesto sledi predhodniku, z dolžino 4,48 metra in širino 1,79 metra je malce večji, z višino 1,53 metra nekoliko nižji, z medosjem 2,7 metra pa enak predhodniku. Takoj prepoznavna je nova, bolj klasična oblika leafa, ki se predstavlja kot sodobna petvratna kombilimuzina. Po merah sega v zgornji del razreda C.

Do stotice v 7,9 sekunde

Povsem nov je pogonski sklop, električni motor zdaj zmore 110 kilovatov (prej 80 kilovatov), 1.530 kilogramov težak avto pa do stotice pospeši v 7,9 sekunde oziroma le malo počasneje kot BMW i3. Največja hitrost je zaradi porabe elektrike omejena na 144 kilometrov na uro. Zmogljivost baterije je povečana s 30 na 40 kilovatnih ur, kar leafu zadošča za 378 kilometrov dosega med polnjenji (prej 280 kilometrov). Po napovedih Nissana pa bo prihodnje leto na voljo tudi baterija z zmogljivostjo 60 kilovatnih ur, s katero bo leaf zmogel doseg slabih 500 kilometrov. Čas polnjenja je od osem do 16 ur na običajnih tri- in šestkilovatnih polnilnicah. Na hitri polnilnici pa boste 80 odstotkov baterije napolnili v 40 minutah.

Kabina je na novo oblikovana s sedempalčnim informacijskim sistemom na sredinski konzoli. Prostornost je ostala na enaki ravni, prtljažnik pa je s 435 litri pridobil nekaj prostora. Lažje je tudi shranjevanje polnilnega kabla.

Nissan je v novinca ob tem vgradil še kopico drugih tehničnih rešitev za bolj varno in udobno vožnjo. Denimo že dolgo napovedan sistem Propilot, ki bo po napovedih Nissana dostopen širšemu krogu kupcev. Ob razkritju leafa o ceni sistema niso govorili, pojasnili pa so njegovo delovanje.

Inovativni sistemi propilot, park in e-pedal

Propilot omogoča samodejno nadziranje razdalje do spredaj vozečega vozila pri hitrostih od 30 do sto kilometrov na uro. Vozniku tudi pomaga pri krmiljenju in ohranjanju avtomobila na sredini voznega pasu. Če se sprednji avtomobil ustavi, sistem samodejno zavira in vozilo po potrebi popolnoma ustavi. Po ustavitvi vozilo ostane na mestu tudi, če voznik ne pritiska na zavorni pedal. Ko se vozila znova začnejo premikati, avtomobil nadaljuje vožnjo ob voznikovem vnovičnem dotiku stikala ali nežnem pritisku na pedal plina.

Propilot park je parkirni pomočnik, ki s štirimi kamerami samodejno nadzira pospeševanje, zaviranje, usmerjanje, prestavljanje in vklop parkirne zavore ter tako zapelje vozilo na parkirno mesto. Zanimiv je sistem e-pedalov, pri katerem le z enim pedalom pospešujete in zavirate hkrati. Ob popuščanju boste zavirali, ob dodajanju pospeševali. Sistem omogoča, da kar 90 odstotkov vožnje poteka le z enim pedalom.

Leaf ima še naprej tudi pedal zavore, voznik pa po želji lahko uporablja le tistega za plin, ki ima tudi funkcijo zaviranja.


Več iz teme:  
Nissan > BMW >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Noro povpraševanje po električnem nissanu leafu, tudi pri Slovencih 26

Nissan leaf druge generacije bo Slovence stal 26 tisoč evrov, prvi pooblaščeni servis bo v Moravčah, podjetja pa kupcem v ceni ponujajo...

AVTO
Novosti
Novosti Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah 16

Novi električni nissan leaf je golf ali clio med električnimi avtomobili. Avto, ki prinaša skoraj izjemno izkušnjo, ne da bi od voznika...

AVTO
Novosti
Novosti Avto, ki je povzročil tektonske spremembe na trgu 33

Japonski p(Nissan#Nissan) je z leta 2007 rojenim qash­qaiem­ ustvaril razred mehkih športnih terencev, ki si danes režejo deset...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega...

FINANCE
Članki
Članki Trenutek resnice: Mario Draghi bo predvidoma nakazal, kdaj bo ECB začela višati obrestne mere 4

Vse oči so spet uprte v Frankfurt, kjer bo šef ECB Mario Draghi na zgodnjepopoldanski tiskovni konferenci predvidoma razkril, kakšna bo...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....