Avto

Cirkus z električnim Renaultom sredi turistične sezone

Testni renault zoe 40 Z.E. ni sameval na parkirišču, z njim smo prevozili več kot tisoč kilometrov, od Kranja do juga Cresa ter od Ljubljane do Novigrada. Kakšna je moja izkušnja sredi turistične sezone na Hrvaškem

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.08.2017 23:20
Čas branja: 2 min

Miloš je zoe 40 Z.E. preizkusil na družinskem popotovanju od Kranja do hrvaškega otoka Cres. Sam pa sem se teden dni prej namenil do Marede pri istrskem Novigradu.

Nič ni bilo prepuščenega naključju: seznam električnih polnilnic je bil v glavi, od ljubljanskih Kosez do počitniške Marede pri istrskem Novigradu pa točno 155,5 kilometra. Pot bi moral zoe tako rekoč igraje prevoziti. A kot pravijo na evropskem severu: zaupanje je dobro, kontrola, v tem primeru nekaj dvoma, še boljše. Če mi ne bi bilo nerodno, bi družbi v avtu priznal, da sem se spogledoval z občutki Berte Benz, ki se je avgusta 1888 z moževim (Karlovim) patent motorwagnom odpeljala na 104 kilometre dolgo pot od domačega Mannheima do rojstnega Pforzheima. To je bila prva resna vožnja epohalnega izuma – avtomobila.

Letošnji turistični stampedo je vožnji z električnim avtom v korist: ker ni bilo mogoče po avtocesti voziti pretirano hitro in ker je zato ostalo več elektrike. Do ljube Marede gre zlahka in glej – števec elektrike kaže, da bi se dalo prevoziti vsaj še 60 do 70 kilometrov. Toda prihranjeni kilometri ob vsakdanjih krajših poteh na progi Mareda–Novigrad–Mareda kopnijo kot sladoled v letošnji vročini. A ni panike – v Novigradu imajo dve hitri polnilnici. Tista hotelska je namenjena samo gostom, druga pri športni dvorani pa vsem drugim, tudi zoe.

Ampak pogosto se zgodi, da si na pravem kraju ob nepravem času. Prostor okoli polnilnice je obkrožil sloviti cirkus Medrano, a se je dalo nekako zraven. Kartico za identifikacijo in uporabo polnilnice naj bi imeli v bližnjem bifeju, ki je »odprt dan in noč«. Bil je dan, ampak tudi praznik hrvaške »Oluje«, bife pa zaprt. Še več – to je bilo v soboto, ob nedeljah pa tako ali tako nimajo odprto, turizem gor ali dol.

Istrski Novigrad sledi trendom – parkiranje je za »električarje« zastonj. Mestna blagajna ne izgubi veliko, saj jih je za slab vzorec. Zato se lahko zgodi, da dobi zoe obvestilo o kazni za neplačano parkirnino sto kun, in to čeprav je v »rezervoarju« ostalo za vsega 15 kilometrov elektrike. Vzneseno vzamem obvestilo o kazni in ga ročno odnesem v parkirno pisarno. Pa, da, ovaj je električni … Pardon. In nato pravo razsvetljenje: imajo kartico za polnjenje, prav tako, kot bi jo mi dali v bifeju, ki je odprt petek in svetek. Po nekako dveh urah je zoe povsem poln, jaz zadovoljen.

Nazaj gre gladko, skoraj. V Kozini bi rad »tankal«, za vsak primer. A kartica »ni avtorizirana«. Sredi noči ni prave pomoči. Prijazen fant, ki prodaja bencin, pravi, da » se to dogaja«. Se pripeljemo, skoraj privlečemo do temne prestolnice, števec kaže vsega 11 kilometrov. Šlo je za las.

Ko bi mogel, bi ji napisal: Draga Berta, malce sem oral ledino, a ne tako globoko in pogumno kot ti.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
V praksi: kako gresta skupaj obtežitev dostavnika in električni pogon?
Avto
AvtoJanez Kovačič V praksi: kako gresta skupaj obtežitev dostavnika in električni pogon? 2

Renault je kangooja Z.E., tržnega evropska prvaka v razredu malih dostavnikov, opremil z novo baterijo in elektromotorjem, s tem pa za polovico povečal njegov električni doseg. Preverili smo, kaj zmore, ko ga obtežimo.

FINANCE
Avto
Misija mogoče – z električnim renaultom na dopust brez centa stroškov za energijo
Avto
AvtoMiloš Milač Misija mogoče – z električnim renaultom na dopust brez centa stroškov za energijo 51

Z električnim renaultom zoejem smo v dveh dneh prevozili prek 500 kilometrov in se z njim podali tudi iz urbanih središč. Avti na elektriko so z manjšimi zadržki že uporabni, smo se prepričali.

FINANCE
Avto
Renault z rekordnimi prihodki in dobičkom
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Vse bolj naelektren avtomobilski trg
FINANCE
Avto
Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del
Avto
AvtoMiloš Milač Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del

Slovenski avtomobilski trgovci se lahko veselijo, saj so v zadnjih nekaj letih močno popravili bilance. Razkrivamo številke največjih. Preverili smo nekatere mite o varni in varčni vožnji in opozorili na tiste, ki nikakor ne držijo, presenečeni boste. V pismu še o miniju cabrio, novem BMW M5 in marsičem drugem ...

FINANCE
Avto
Novi megane R.S.: tekmecem bo ušel s štirikolesnim krmiljenjem
Avto
AvtoMiloš Milač Novi megane R.S.: tekmecem bo ušel s štirikolesnim krmiljenjem 1

Novi renault megane R.S. bo na voljo z ročnim menjalnikom ali samodejnim z dvojno sklopko, na izbiro pa bosta tudi dve izvedenki podvozja sport in cup.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)