Avto

Preteklost se sreča s prihodnostjo, romantika V12 stroja in elektrika na testu življenja

Na preizkus življenja smo zapeljali renaultov električni avto zoe 40 Z.E., kako je prestal 500 dopustniških kilometrov, kakšen je realen doseg baterije, kako zahtevno ali lahkotno je danes življenje z električnim avtom? Protiutež elektriki - vrhunska klasika v obliki najdražjega BMW M760Li xDrive s 6,6 litrskim V12 biturbo motorjem. Kaj se dogaja v poštnem prometu, je elektrika pravi odgovor za racionalizacijo, smo preverili na primeru Deutsche Post in Pošte Slovenije. Podrobno še o osveženem nissanu x-trailu, boju Azijcev v Evropi in trendih pri kabrioletih.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.08.2017 08:22
Čas branja: 2 min

Misija mogoče – z električnim renaultom na dopust brez centa stroškov za energijo: vikend pred Marijinim vnebovzetjem sem polno naložil prtljažnik Renaultovega zoeja R90 z baterijo zmogljivosti 41 kilovatnih ur, spakiral družino in zoeja, obteženega na 1,8 tone, pognal proti morju. Cilj je bil preizkus, ali električni avto za dostopno ceno (od 16 do 20 tisočakov plus najem baterije) zmore vikend družinski dopust brez prevelikega stresa.

BMW M760Li xDrive: v objemu superlimuzine za 277 tisočakov: redke so priložnosti zagnati stroj, ki je dolgoročno obsojen na propad, čeprav sodi med bisere motorogradnje – mogočen 12-valjni motor s 610 »konji« se do stotice izstreli v 3,9 sekunde in že naslednji hip se je mogoče zazibati v razkošje foteljev v zadnjem delu, kjer vas čakajo tri tablice, hladilnik … To smo doživeli v objemu BMW M760Li xDrive, trenutno najdražjega, najmočnejšega, najdaljšega in pri pospeških najhitrejšega serijskega BMW.

Za primerjavo še dva testa BMW sedmic: 730d za 165 tisočakov in 740Ld za 171 tisoč evrov, ki sta imeli vse, razen V12 stroja… Za protiutež pa še Janezov preizkus največjega tekmeca sedmice – mercedes-benza razreda S in Urošove predstavitve povsem novega audija A8.

Deutsche Post elektrificira dostavo, kako ji sledi Pošta Slovenije: Logistika je eno od področij, na katerih dizelske motorje v dostavnikih že zamenjujejo električni. Deu­tsche Post lastne električne dostavnike prodaja tudi na trgu, Pošta Slovenije bo letos kupila 17 električnih dostavnikov, prihodnje leto pa še 15.

V letošnje saharsko poletje se je pripeljal tudi komaj kaj spremenjeni in za nekaj skromnih centimetrov daljši nissan X-trail, nežni športni terenec ali morda crossover, ki smo ga vozili v okolici nekdaj cesarskega Dunaja.

Toyota je že dolga leta vodilna azijska znamka v Evropi, vse bolj pa mu za ovratnik dihata Nissan" title="Nissan">Nissan in Hyundai" title="Hyundai">Hyundai. Zadnji želi z razširjeno ponudbo SUV do leta 2021 prevzeti položaj vodilne azijske znamke v Evropi

Novi modeli so spremenili trend, kabrioleti so po osmih zaporednih negativnih letih v Evropi spet v vzponu. Lani je prodaja zrasla za 18 odstotkov, letos za 8,7 odstotka.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW
Avto
AvtoMiloš Milač Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW

Prodaja avtomobilov v Sloveniji je zrasla na predkrizno raven, razlog je v izboljšani potrošnji in ostarelemu voznemu parku. Preizkusili smo sanjski mercedes-benz E cabriolet, novega opla crossland X, električne in hibridne BMW, se zavihteli za krmili enduro ducatija in dobrodelno tekmovali z gokarti.

FINANCE
Avto
Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov 3

Avtomobilski posel v tem hipu doživlja več prelomnic. Prodaja raste v Sloveniji in širše, Nemci ceste čistijo starih dizlov, ki bodo kmalu zavili tudi na naše ceste, elektrifikacija pa nadaljuje svoji pot. Podrobno pišemo še o nissanu navari, s katerim smo se odpeljali vse do Lefkade, o Mazdinem vztrajanju pri motorju z notranjim izgorevanjem in poslovanju Tesle Motors.

FINANCE
Avto
Bavarske mišice so vse bolj električne
Avto
AvtoMatej Kačič Bavarske mišice so vse bolj električne 8

Električni avtomobili in priključni hibridi danes ne predstavljajo več eksotike, zato pa so toliko bolj redki primerki, ki so videti športno in se tako tudi peljejo. Gotovo ste zdaj pomislili na BMW in prav imate.

FINANCE
Avto
Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del
Avto
AvtoMiloš Milač Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del

Slovenski avtomobilski trgovci se lahko veselijo, saj so v zadnjih nekaj letih močno popravili bilance. Razkrivamo številke največjih. Preverili smo nekatere mite o varni in varčni vožnji in opozorili na tiste, ki nikakor ne držijo, presenečeni boste. V pismu še o miniju cabrio, novem BMW M5 in marsičem drugem ...

FINANCE
Avto
BMW M760Li xDrive: v objemu superlimuzine za 277 tisočakov
Avto
AvtoMiloš Milač BMW M760Li xDrive: v objemu superlimuzine za 277 tisočakov 14

Pri polnem plinu imaš občutek, da se ti je povesil želodec in da bo avto ravnokar poletel, saj motorju kar ne zmanjka sape, pravzaprav nikoli

FINANCE
Avto
Novi BMW X3. Se šalite!?
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X3. Se šalite!? 2

Večji, a vseeno za 55 kilogramov lažji od predhodnika. Pod kožo pa je povsem nov, čeprav tega na prvi pogled ne boste opazili

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)