Avto

Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov

Avtomobilski posel v tem hipu doživlja več prelomnic. Prodaja raste v Sloveniji in širše, Nemci ceste čistijo starih dizlov, ki bodo kmalu zavili tudi na naše ceste, elektrifikacija pa nadaljuje svoji pot. Podrobno pišemo še o nissanu navari, s katerim smo se odpeljali vse do Lefkade, o Mazdinem vztrajanju pri motorju z notranjim izgorevanjem in poslovanju Tesle Motors.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.08.2017 08:18
Čas branja: 3 min

Desetletje slovenskega avtomobilskega trga v številkah: Slovenci smo spet ponoreli za avtomobili, kupujemo večje in dražje, prenavljamo star vozni park. Med znamkami pa so napredovale predvsem Volkswagen, Škoda in Dacia. V prvem polletju 2017 smo Slovenci registrirali 43 tisoč novih vozil, kar je desetino več kot v doslej rekordnem prvem polletju 2008, torej tik preden je udarila svetovna gospodarska kriza. Za nov avto je potrebnih precej manj povprečnih plač kot leta 2007.

Prodaja avtomobilov se je okrepila tudi v EU, piše Uroš Božin. Po podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) se je prodaja avtomobilov v prvi polovici leta 2017 v Evropska unija" title="Evropska unija">Evropski uniji povečala za 4,6 odstotka. Povpraševanje je preseglo napovedi, ki so predvidele počasno rast, in doseglo največjo prodajo s predkrizne ravni junija 2007. Katere znamke so najbolj napredovale?

Resničen doseg dizelske čistke Nemcev: »Pričakujem povečan prihod rabljenih dizlov, ki ustrezajo okoljskim predpisom Euro4, tudi v Slovenijo, saj ne verjamem, da jih bodo nemški trgovci v celoti poslali na uničenje. Zakaj bi jih, če jih lahko prodajo na druge, okoljsko manj občutljive trge! Pri nas velja, da karkoli je bilo kadarkoli registrirano v Evropi, se lahko registrira tudi pri nas. Omejitev glede predpisov Euro ni, so le pribitki na avtomobile, ki bolj onesnažujejo. Zato ni dvoma, ti avtomobili bodo po nizkih cenah prišli v Slovenijo, pa tudi na Hrvaško, v Bosno, Albanijo in druge države,« komentira poznavalec panoge.

Matejeva izkušnja z nissanom navaro, terenskim poltovornjakom, s katerim je raziskoval Balkan in se odpeljal vse do grške Lefkade. Navara je bila opremljena z zmogljivim 190-konjskim turbodizlom in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Testni primerek je pomenil vrh ponudbe in s tem ceno 41.500 evrov.

Podrobneje o navari še v testu tega terenskega poltovornjaka.

Pred testom najdražjega BMW M760iL xDrive smo se spomnili na intervju z direktorjem slovenskega BMW Maciejem Galantom, ki je opozoril, da bavarska limuzina pri nas stane 80 tisoč evrov več kot v Nemčiji, zaradi bizarno visokih davkov, seveda. Kaj je še povedal izkušen finančnik iz Poljske, ki nima dlake na jeziku.

V času elektrike Mazda stavi na klasiko, na klasični motor z notranjim izgorevanjem. Mazda bo kot prvi proizvajalec na svetu serijsko izdelovala motor z notranjim izgorevanjem, ki bo namesto svečk uporabljal kompresijo in imel od 20 do 30 odstotkov manjšo porabo.

Oblaki nad avtomobilsko industrijo in vpliv na slovensko gospodarstvo. Prihaja do zasuka, prehoda iz ene v drugo tehnologijo, pravi analitik za evropski avtomobilski trg pri Bloomberg Inteligenceu Michael Dean" title="Michael Dean">Michael Dean.

Tesla kot Apple, BMW pa kot Nokia in zakaj je to pomembno za Slovenijo, v komentarju razmišlja urednik Jurij Šimac. Res prihaja do takšnih skrajnosti, ki jih poudarjajo tudi tuji finančni mediji?

Za konec še o kontroverzni Tesli, ki ima prav tako kontroverzne rezultate. Ameriški proizvajalec je povečal prihodke in tudi izgubo.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW
Avto
AvtoMiloš Milač Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW

Prodaja avtomobilov v Sloveniji je zrasla na predkrizno raven, razlog je v izboljšani potrošnji in ostarelemu voznemu parku. Preizkusili smo sanjski mercedes-benz E cabriolet, novega opla crossland X, električne in hibridne BMW, se zavihteli za krmili enduro ducatija in dobrodelno tekmovali z gokarti.

FINANCE
Avto
Preteklost se sreča s prihodnostjo, romantika V12 stroja in elektrika na testu življenja
Avto
AvtoMiloš Milač Preteklost se sreča s prihodnostjo, romantika V12 stroja in elektrika na testu življenja 1

Na preizkus življenja smo zapeljali renaultov električni avto zoe 40 Z.E., kako je prestal 500 dopustniških kilometrov, kakšen je realen doseg baterije, kako zahtevno ali lahkotno je danes življenje z električnim avtom? Protiutež elektriki - vrhunska klasika v obliki najdražjega BMW M760Li xDrive s 6,6 litrskim V12 biturbo motorjem. Kaj se dogaja v poštnem prometu, je elektrika pravi odgovor za racionalizacijo, smo preverili na primeru Deutsche Post in Pošte Slovenije. Podrobno še o osveženem nissanu x-trailu, boju Azijcev v Evropi in trendih pri kabrioletih.

FINANCE
Avto
Slovenski super elektromotor ter hrvaški in slovenski odnos do avtov
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenski super elektromotor ter hrvaški in slovenski odnos do avtov

Slovenska družba Elaphe je predstavila super elektropogon za BMW X6, štirje motorji vgrajeni v kolesa zmorejo kar 600 "konjev", je to tehnika prihodnosti? S šefom Peugeota in Citroëna Jožkom Tomšičem smo se pogovarjali o razlikah Hrvatov in Slovencev, ko gre za avte. Te so precejšnje. Prihajajo bio goriva, kaj to pomeni za ceno vožnje. Prihaja tudi dopust, kako se nanj pripravite?

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Slovenci ponoreli za avtomobili: prodaja za desetino večja kot pred krizo
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci ponoreli za avtomobili: prodaja za desetino večja kot pred krizo 3

Slovenci obnavljamo star vozni park, pogledujemo po dražjih avtomobilih, clio in druge majhne avte pa menjavamo za razred večje in športne terence

FINANCE
Avto
Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del
Avto
AvtoMiloš Milač Odlične bilance slovenskih avtotrgovcev, ovrženi miti o varčni vožnji in zoe, 2. del

Slovenski avtomobilski trgovci se lahko veselijo, saj so v zadnjih nekaj letih močno popravili bilance. Razkrivamo številke največjih. Preverili smo nekatere mite o varni in varčni vožnji in opozorili na tiste, ki nikakor ne držijo, presenečeni boste. V pismu še o miniju cabrio, novem BMW M5 in marsičem drugem ...

FINANCE
Avto
Novi BMW X3. Se šalite!?
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X3. Se šalite!? 2

Večji, a vseeno za 55 kilogramov lažji od predhodnika. Pod kožo pa je povsem nov, čeprav tega na prvi pogled ne boste opazili

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)