Avto

Brezkompromisen dirkalnik, ki je Ford popeljal na pota stare slave

Na naslednika legende iz 60. smo čakali dobrih 50 let. Čakanje se je izplačalo - ford GT je na 50. obletnico ponovil uspeh svojega predhodnika in zmagal na dirki Le Mans

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
23.07.2017 09:31
Čas branja: 5 min

V Fordu so čakali skoraj pol stoletja, da so izdelali naslednika legendarnega Forda GT40. Pred desetimi leti so za omejeno obdobje izdelovali sodobno različico forda, ki pa je bila bolj poklon izvirnemu dirkalniku iz šestdesetih kot naslednica nove generacije. Novi ford GT je končno tu, čisto drugačen in futurističen eksotik, ki pod karoserijo skriva prek 50 različnih senzorjev in več kot 25 vgrajenih računalniških sistemov.

Karoserija je polna odprtin, zračnih kanalov in krilc. Inženirji so želeli doseči maksimalno aerodinamično učinkovitost na dirkališču. Gromozanska zračna kanala, ki usmerjata zrak mimo potniške kabine ob motorju pod aktivni spojler, pripomoreta pri stabilnosti avtomobila pri visokih hitrostih in hlajenju motorja.

Več računalniške zmogljivosti od reaktivnega lovca F35

Računalniki za optimalno vozno izkušnjo nadzirajo zmogljivost in delovanje vozila, zunanje okolje in voznikove posege. Senzorji zagotavljajo sprotne informacije o položaju stopalk, volanskem obroču in pomičnem zadnjem spojlerju ter zračni vlagi in stopnji osončenosti cestišča.

Senzorji v uri generirajo 100 gigabajtov podatkov, ki jih obdelajo računalniški sistemi z 10 milijoni vrstic programske kode. To je več kot reaktivno letalo ameriške vojske Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Senzorji in računalniški sistemi forda GT omogočajo za optimalno delovanje v vseh scenarijih vožnje stalne prilagoditve zmogljivosti motorja, elektronskega nadzora stabilnosti, aktivnega vzmetenja in aktivne aerodinamike. Karoserija je iz ogljikovih vlaken, aktivno vzmetenje pa so povzeli po dirkalnikih F1. Za pogon je zadolžen 6-valjni 3,5-litrski motor EcoBoost, ki proizvede okoli 650 konjskih moči.

Autobahn ali ravnina Mulsanne, saj je vseeno

Dno avtomobila je oblikovano tako, da pri višjih hitrostih ustvarja povečano potisno silo, aktivni spojler pa deluje kot zračna zavora in po potrebi spreminja naklon. Vsi omenjeni sistemi so medsebojno povezani, voznik pa lahko z njimi upravlja preko stikala na volanu. Vzmetenje se v najagresivnejšem načinu vožnje zniža za dobrih pet centimetrov, sproži se tudi spojler. Da bi višina sedeža ostala karseda nizka, je ta nepomičen, voznik pa spreminja položaj stopalk in volanskega obroča.

Cestno in dirkalno različico so razvijali skupaj, kar je vidno v povsem integrirani varnostni kletki. Od dirkalnika, ki je lani Fordu v Le Mansu pripeljal zmago in letos drugo mesto, se ford GT na zunaj med drugim loči po manjšem difuzorju in aktivnem spojlerju.

V notranjosti ima dodatno še držalo za pijače, predal pod sovoznikovim sedežem in žep za sedežema. Minimalistična armaturna plošča je izdelana iz ogljikovih vlaken in predstavlja del strukture avtomobila. Novi ford GT je resnično dirkalnik, prirejen za javne ceste. Kdo ve, koliko časa bo preteklo do naslednjega?

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Ford maja poskrbel za redek pojav
FINANCE
Avto
Fordova frajla že trka na srca Slovencev
Avto
AvtoMatej Kačič Fordova frajla že trka na srca Slovencev 3

Na slovenske ceste je s ceno od 10.740 evrov zapeljala že osma generacija Fordove fieste, ki je v 41. letih prepričala že tisoče Slovencev. Na pogled ostaja stara znanka, zato pa je mladostna v kabini in predvsem zelo varna.

FINANCE
Avto
Dobro leto za slovenski Ford
Avto
AvtoMiloš Milač Dobro leto za slovenski Ford 1

Rast večja od povprečja na trgu, kopica novosti v letu 2018 in novi focus v zadnjem četrtletju

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Nemci pod pritiskom varuhov konkurence, izjemna fiesta in dizla v športnih telesih
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci pod pritiskom varuhov konkurence, izjemna fiesta in dizla v športnih telesih

Zametki novega kartelnega dogovora med nemškimi proizvajalci avtomobilov, ta je vezan na sisteme za čiščenje dizelskih motorjev. Vozili smo novo fiesto, dizelskega porscheja macana in mercedes-benza C 250d coupe, na trg je zapeljala dostopna škoda rapid, opel pa je predstavil športno insignio GSI. Delavci v srbski tovarni FAS so si izborili povišico, Ford pa je predstavil naslednika legende - forda GT.

FINANCE
Avto
Fordov paket za racionalne kupce
Avto
AvtoMatej Kačič Fordov paket za racionalne kupce 2

Pet vrat, pet sedežev, štirje metri dolžine, 270-litrski prtljažnik, en motor in en paket opreme za 10.750 evrov – to je Fordov ka+ za 150 nezahtevnih Slovencev.

FINANCE
Avto
Pet litrov čistega testosterona
Avto
AvtoMatej Kačič Pet litrov čistega testosterona

Ford mustang pozornost pritegne s svojim divjim videzom in napetimi mišicami, njegov mogočni petlitrski osemvaljnik pa sporoča, da tu ni prostora za mehkužce.