Avto

Nemčija na čelu industrijske revolucije

Napovedno prenehanje izdelave dizelskih in bencinskih motorjev ter uvedba avtonomnih vozil sta le dva od številnih ukrepov, s katerimi Nemčija dokazuje vodilno vlogo pri spreminjanju smernic v avtomobilski industriji. Preverili smo, kako do prihrankov starega voznega parka, ali je elektrika že alternativa nafti v dostavnikih, kakšen je osveženi nissan qashqai in kaj obljublja Jaguarjev mali SUV E-pace.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.07.2017 10:46
Čas branja: 1 min

Težko bi rekli, da je nepričakovano. Nemčija, velesila tudi v avtomobilski industriji, dela velike korake v prihodnost. Po aferi Dieselgate so zavihali rokave in napovedali ustavitev proizvodnje dizelskih in bencinskih avtov po letu 2030. Poteza, ki je zdramila tudi druge države v EU. Če bi ukrep sprejela Danska ali Nizozemska, morda Norveška, bi ostalo le pri EKO zgodbi. Če ga sprejme Nemčija, največji in najvplivnejši evropski trg, to pomeni, da bodo preostale države prej ali slej sledile. Zato ni nenavadno, da je Nemčija kot prva evropska država na ceste spustila avtonomne avtomobile tretje generacije. Malo zaradi audija A8, ki takšno tehniko ponuja v praksi, malo zaradi spodbude drugim proizvajalcem, ki so do zdaj tarnali, da zakonodaja ne sledi razvoju. Zdaj je drugače.

Preverili smo, kakšne prihranke je mogoče doseči s starim voznim parkom in s kakšnimi triki jih lahko dosežete. Glavni pri tem so zaposleni.

Janez je v Parizu preizkusil električnega kangooja z novo baterijo večje zmogljivosti in izračunal, ali je elektrika v delavskem razredu že alternativa nafti. Ugotovitve so zanimive.

Na Dunaj pa se je odpravil na preizkus osveženega nissana qashqaija, uspešnice, ki je pred desetletjem zanetila nov trend in poskrbela za tektonske spremembe na avtomobilskem trgu. Kaj je novega pri qashqaiju, kaj je bolje kot prej?

Jaguarjev E-pace je manjši in cenejši od F-pacea in v razredu športnih terencev cilja na mlade družine in ljubitelje vožnje. Na predstavitvi se je s spektakularnim skokom vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Še o prodaji, kakšen je avtoposel v EU, v katerih državah prodaja najbolj, v katerih najmanj raste?

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Elektrošok za industrijo bencinske romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrošok za industrijo bencinske romantike 7

Podrobno o električnih avtomobilih, iz vidika domače in svetovne prodaje, razvoja in trendov, slovenske dobaviteljske industrije ter primerjave stroškov nakupa, lastništva in servisiranja. Na drugi strani pa bencinska romantika, rastoča prodaja superšportnikov ter trije GTI, corsa OPC; leon cupra in hyundaijev prvenec i30 N.

FINANCE
Avto
V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač V Frankfurtu začetek poti do svetovnega avta leta 2018

Popotovanje se je začelo v družbi letošnjega zmagovalca, svetovnega avta leta 2017 in prejemnika nagrade za svetovni dizajn leta, jaguarja F-pace

FINANCE
Avto
Ranljivost, ki jo prinašajo sodobni avti in vzpon nekdanjega tekmeca yuga
Avto
AvtoMiloš Milač Ranljivost, ki jo prinašajo sodobni avti in vzpon nekdanjega tekmeca yuga

Tveganja, ki jih prinaša digitalna doba v avtomobilizmu, škoda karoq v dveh korakih, Hyundaiev kompaktni avto po dobrih dveh desetletjih in kako kaže avtoposlu v Evropi in v Sloveniji. Sešteli smo vaše glasove, jim prišteli glasove menedžerske in novinarske žirije, v četrtek zjutraj pa vam predstavimo zmagovalce letošnjega izbora Poslovni avto leta.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kako je Nina kupovala družinski avto, vrhunci PAL in Volvo ter BMW iz Kitajske
Avto
AvtoMiloš Milač Kako je Nina kupovala družinski avto, vrhunci PAL in Volvo ter BMW iz Kitajske

Pojasnjujemo kako so si najboljši avtomobili izbora PAL 2017 pripeljali zmago in koliko kipcev smo doslej podelili v 12. letih izbora. Z Nino smo kupovali družinski avto, s Toyoto pogledali v kristalno kroglo, preizkusili novo mazdo CX-5, preverili prihodnost BMW serije 8 in opazili trend, da se tudi proizvodnja prestižnih znamk nezadržno seli na Kitajsko - tudi za evropske kupce.

FINANCE
Avto
Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW
Avto
AvtoMiloš Milač Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW

Prodaja avtomobilov v Sloveniji je zrasla na predkrizno raven, razlog je v izboljšani potrošnji in ostarelemu voznemu parku. Preizkusili smo sanjski mercedes-benz E cabriolet, novega opla crossland X, električne in hibridne BMW, se zavihteli za krmili enduro ducatija in dobrodelno tekmovali z gokarti.

FINANCE
Avto
Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci spet norimo za avti, Nemci pa ceste čistijo starih dizlov 3

Avtomobilski posel v tem hipu doživlja več prelomnic. Prodaja raste v Sloveniji in širše, Nemci ceste čistijo starih dizlov, ki bodo kmalu zavili tudi na naše ceste, elektrifikacija pa nadaljuje svoji pot. Podrobno pišemo še o nissanu navari, s katerim smo se odpeljali vse do Lefkade, o Mazdinem vztrajanju pri motorju z notranjim izgorevanjem in poslovanju Tesle Motors.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)