Avto

Elektrošok za industrijo bencinske romantike

Podrobno o električnih avtomobilih, iz vidika domače in svetovne prodaje, razvoja in trendov, slovenske dobaviteljske industrije ter primerjave stroškov nakupa, lastništva in servisiranja. Na drugi strani pa bencinska romantika, rastoča prodaja superšportnikov ter trije GTI, corsa OPC; leon cupra in hyundaijev prvenec i30 N.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.07.2017 07:26
Čas branja: 3 min

Smo res na začetku dobe električnih avtomobilov, je vprašanje z vse bolj pritrdilnim odgovorom. Analizirali smo slovenski in globalni trg, pogledali napovedi in preverili vladne subvencije za električne avte po svetu.

Ko bi Henry T zamenjal z E, v kolumni piše analitik Financ Karel Lipnik. V tem primeru bi se danes svet vrtel drugače, odvisnost od nafte pa bi bila seveda precej manjša. Se pa tehnični premik dogaja sedaj, skoraj sto let kasneje, prinaša pa kopico sprememb tudi pri davkih. Gotovo bo bistveno drugačno financirana tudi naša socialna varnost, vključno s pokojninsko in zdravstveno blagajno. Vprašanje je le, ali se bo Slovenija na to začela pripravljati zdaj ali pa bomo znova gasili požar, ko bodo čakalne vrste in ko ne bo denarja za pokojnine.

Za prodor električnih avtomobilov bo vse bolj pomembna stroškovna bilanca. Kakšna je ta hip, si preberite v primerjavi bencinskega in električnega renaulta v prvem delu, ter primerjavi stroškov servisa dizelskega in električnega golfa v drugem. Rezultati raziskave so zanimivi, predvsem pa kažejo na realni potencial nove tehnike.

Mateja Bertoncelj pa je dodala zrna ali dva iz vidika slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji, seveda na področju električnih vozil. Poskušala je odgovoriti na večno aktualno vprašanje, ali njihov prodor Sloveniji prinaša nove možnosti ali zaton slovenske avtomobilske industrije.

V elektriko pa niti za hip ne podvomi eden najbolj gorečih zagovornikov tovrstnega pogona, vizionar in človek akcije Matej Čer, ki bo souporabo električnih avtov Avant2go te dni širil še v Maribor. Električni start-up bo začinil še z dvema teslama model S. Avtomobiloma še enega vizionarja, Elona Muska, ki je predčasno zagnal proizvodnjo tesle modela 3, ki bo z dostopnostjo spreminjal svet mobilnosti.

V času tako intenzivne elektrifikacije se zato zdi nenavadno, da pri tehnično sicer izjemni limuzini kot je novi audi A8, beseda tako redko nanese na elektriko. A8 sicer zna veliko: vozi in parkira sam, opazuje okolico s pomočjo laserjev, masira stopala potnikov in jadra pri 160 kilometrih na uro.

Naslednji trend pa govori o bencinski romantiki, superšportnikih stare šole z močnimi V8 in V12 motorji katerih prodaja se ponovno vzpenja. Lani je v svetu zrasla kar za 21 odstotkov. Rasla bo tudi v prihodnje, napovedujejo analitiki.

Bencinsko romantiko podpirajo tudi spodnji trije avtomobili. Mišičasta in res zelo dostopna opel corsa OPC, ki za dobrih 18 tisočakov ponuja zdravih 207 konjičev in nadpovprečno zabavo med zavoji ter seat leon cupra s številčno, a dobro ukročeno konjenico s katerim smo obujali spomine na GTI izpred 20 let. Med evropske GTI rakete pa po novem vozi tudi hyundai i30 N, zadržan kompaktnež s skromno oznako, a energičnim turbo štirivaljnikom pod pokrovom. Korejci so se projekta lotili resno, v teoriji je i30 N pravi tekmec tudi svojemu vzorniku, volkswagnu golfu GTI.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Nemčija na čelu industrijske revolucije
Avto
AvtoMiloš Milač Nemčija na čelu industrijske revolucije 2

Napovedno prenehanje izdelave dizelskih in bencinskih motorjev ter uvedba avtonomnih vozil sta le dva od številnih ukrepov, s katerimi Nemčija dokazuje vodilno vlogo pri spreminjanju smernic v avtomobilski industriji. Preverili smo, kako do prihrankov starega voznega parka, ali je elektrika že alternativa nafti v dostavnikih, kakšen je osveženi nissan qashqai in kaj obljublja Jaguarjev mali SUV E-pace.

FINANCE
Avto
Ranljivost, ki jo prinašajo sodobni avti in vzpon nekdanjega tekmeca yuga
Avto
AvtoMiloš Milač Ranljivost, ki jo prinašajo sodobni avti in vzpon nekdanjega tekmeca yuga

Tveganja, ki jih prinaša digitalna doba v avtomobilizmu, škoda karoq v dveh korakih, Hyundaiev kompaktni avto po dobrih dveh desetletjih in kako kaže avtoposlu v Evropi in v Sloveniji. Sešteli smo vaše glasove, jim prišteli glasove menedžerske in novinarske žirije, v četrtek zjutraj pa vam predstavimo zmagovalce letošnjega izbora Poslovni avto leta.

FINANCE
Avto
Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW
Avto
AvtoMiloš Milač Obujena ljubezen Slovencev do avtov, sanjski mercedes in električna sedanjost BMW

Prodaja avtomobilov v Sloveniji je zrasla na predkrizno raven, razlog je v izboljšani potrošnji in ostarelemu voznemu parku. Preizkusili smo sanjski mercedes-benz E cabriolet, novega opla crossland X, električne in hibridne BMW, se zavihteli za krmili enduro ducatija in dobrodelno tekmovali z gokarti.

FINANCE
Avto
Kako je Nina kupovala družinski avto, vrhunci PAL in Volvo ter BMW iz Kitajske
Avto
AvtoMiloš Milač Kako je Nina kupovala družinski avto, vrhunci PAL in Volvo ter BMW iz Kitajske

Pojasnjujemo kako so si najboljši avtomobili izbora PAL 2017 pripeljali zmago in koliko kipcev smo doslej podelili v 12. letih izbora. Z Nino smo kupovali družinski avto, s Toyoto pogledali v kristalno kroglo, preizkusili novo mazdo CX-5, preverili prihodnost BMW serije 8 in opazili trend, da se tudi proizvodnja prestižnih znamk nezadržno seli na Kitajsko - tudi za evropske kupce.

FINANCE
Avto
Električni avtomobili: smo res na začetku nove dobe?
Avto
AvtoAlbina Kenda Električni avtomobili: smo res na začetku nove dobe? 7

Prek dva milijona električnih avtov je na svetovnih cestah, vprašanje pa je, kam pelje trend

FINANCE
Avto
Švedska domačnost in učinkovitost, za volanom poslovnega avta leta in preobrat v ZDA
Avto
AvtoMiloš Milač Švedska domačnost in učinkovitost, za volanom poslovnega avta leta in preobrat v ZDA

Volvo XC60 je edini dorasel tekmec nemški prestižni trojici, saj je v prejšnji generaciji, tudi v jeseni življenja, ugnal BMW X3, audi Q5 in mercedes-benz GLC. Kakšen je novi šved, bo uspel držati tempo predhodnika?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)