Avto

Tehnološki biser v obliki luksuzne limuzine

Novi audi A8 vozi in parkira sam, opazuje okolico s pomočjo laserjev, masira stopala potnikov in jadra pri 160 kilometrih na uro

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
11.07.2017 18:45
Dopolnjeno: 11.07.2017 23:00
Čas branja: 4 min

Po številnih teaserjih in promocijskih videih smo končno dočakali razkritje nove generacije admiralske ladje s štirimi krogi. Od leta 1994 audi A8 velja za največjo in tehnološko najnaprednejšo limuzino podjetja. Nova, četrta generacija luksuzne limuzine prinaša marsikatero oblikovno in tehnološko novost tako zunanjosti, notranjosti in pod motornim pokrovom.

Utelešenje koncepta Prologue

Oblika karoserije je zasnovana na oblikovalski temi konceptnega vozila Prologue. Nov oblikovni jezik prinaša umirjeno in elegantno oblikovano karoserijo v skladu z zadnjimi oblikovalskimi smernicami znamke. Obraz zaznamujejo luči. Serijsko svetijo LED svetila, za doplačilo pa matrični žarometi z laserji. Zadnji luči, se po novem raztezajo čez celo širino avtomobila. Celoten avto objema svetleča linija kroma.

Razvaja tudi stopala

V notranjosti potnike pričaka veliko prestiža in sodobne elektronike. Od preoblikovane minimalistične armaturne plošče, do virtualnega kokpita, ki prikazuje podatke o vozilu v Full HD ločljivosti ter oblike volanskega obroča. Ni tehnologije, ki si je ne bi mogli omisliti. Osrednji ekran deluje tudi na dotik in ga več ni mogoče skriti.

Potniki na zadnjih sedežih imajo več prostora za kolena in v predelu glave, zaradi večje vstopne odprtine pa je lažje vstopanje in izstopanje. Potnike na zadnjih sedežih daljše različice A8 L bo dodatno sprostilo gretje in masaža stopal. Novi audijev zastavonoša lahko služi kot elegantna limuzina šoferjem, s športnimi lastnostmi pa bo navdušil tudi voznike, ki radi uberejo ovinkasto cesto. To omogoča inovativno podvozje v kombinaciji z zračnim vzmetenjem.

Limuzina je opremljena s štirikolesnim krmiljenjem, ki glede na hitrost prilagaja kot zadnjih koles. Pri višjih hitrostih zadnji kolesi sledita prednjim, pri nižji pa zavijata v nasprotni smeri. Obračalni krog novega A8 je tako manjši kot pri audiju A4. Platforma je v 58 odstotkih izdelana iz aluminija, preostanek pa je iz jekla, magnezija ter z ogljikovimi vlakni okrepljene plastike. Predelana konstrukcija naj bi bila po besedah inženirjev približno 25 odstotkov bolj toga od predhodnika.

Neslišno jadranje pri 160 kilometrih na uro

V motorni paleti sta dva trilitrska 6-valjnika. Bencinski razvije 340 konjskih moči, dizelski pa 286. Kasneje se bosta pridružila še štirilitrska bencinski (460 konjskih moči) in dizelski 8-valjnik (435), za njima pa še šestlitrski 12-valjnik. Nazadnje bo ponudbo zaokrožil priključni hibrid A8 L e-tron. Vsi audiji A8 bodo serijsko opremljeni z blagim hibridnim sistemom, ki omogoča neslišno jadranje v hitrostnem območju med 55 in 160 kilometri na uro. S popolnoma izključenim motorjem z notranjim zgorevanjem do 40 sekund jadra brez emisij in prihrani 0,7 litra goriva.

Pohod na prestol elitnega razreda?

Umetna inteligenca, tretja stopnja avtonomne vožnje z laserskim bralnikom in kamero opazuje okolico. Traffic jam pilot do hitrosti 60 kilometrov na uro v gostem prometu vozi sam. Sam brez prisotnosti voznika tudi parkira. Od laserskih žarometov, avtopilota, aktivnega vzmetenja, do zaslona za upravljanje klimatske naprave. Z novim audijem A8 so v Ingolstadt-u izdeali najnaprednješega Audija vseh časov, pogled pa usmerili na prestol luksuznega razreda, kjer trenutno kraljuje mercedes razreda S. Na nemški trg bo zapeljal pozno jeseni z začetno ceno 90 tisoč evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Nemčija z zakonom dovolila avtonomno vožnjo v prometu
Avto
AvtoMiloš Milač Nemčija z zakonom dovolila avtonomno vožnjo v prometu 14

Dopolnilo zakona o prometu in cestah, ki dovoljuje povsem avtonomno vožnjo do hitrosti 60 kilometrov na uro, je sprejela 20. junija. Audi A8 z avtopilotom AI je prvi avto, ki to omogoča.

FINANCE
Članki
7 načel kakovostne dostave
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO 7 načel kakovostne dostave (PRO)

Pravi kombi je danes veliko več kot le suhoparen prostor na štirih kolesih za prevoz ljudi in tovora, zato suvereno briše ločnico med gospodarskim in osebnim vozilom.

FINANCE
Avto
Koncept, s katerim je Robert Lešnik očaral kalifornijsko smetano
Avto
AvtoUroš Božin Koncept, s katerim je Robert Lešnik očaral kalifornijsko smetano 12

Mercedes-maybach 6 cabriolet je vizija prihodnosti maybachovih prihajajočih modelov. Poganjajo jo štirje električni motorji, oblikovno pa spominja na cestno jahto.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Slovenci ponoreli za avtomobili: prodaja za desetino večja kot pred krizo
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci ponoreli za avtomobili: prodaja za desetino večja kot pred krizo 3

Slovenci obnavljamo star vozni park, pogledujemo po dražjih avtomobilih, clio in druge majhne avte pa menjavamo za razred večje in športne terence

FINANCE
Avto
Za volanom: prihranke voznega parka vam lahko prinesejo zaposleni
Avto
AvtoMiloš Milač Za volanom: prihranke voznega parka vam lahko prinesejo zaposleni

Slovenska podružnica Coca-Cole z več kot sto službenimi vozili je svoje zaposlene napotila na učne ure v AMZS Center varne vožnje na Vransko. Posledica njihovega na novo pridobljenega znanja pa je bil letni prihranek pri stroških goriva za kar 14 tisoč evrov.

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbah: audi A4, tovornjaki, opel insignia in saab 9-3
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbah: audi A4, tovornjaki, opel insignia in saab 9-3

Izklicne cene se gibljejo med 1.500 in 9.500 evri

FINANCE
Avto
(foto) Mercedes razreda E: šest vrlin, ki so ga znova popeljale na vrh
Avto
AvtoMiloš Milač (foto) Mercedes razreda E: šest vrlin, ki so ga znova popeljale na vrh

Mercedes-benz razreda E je v izboru Poslovni avto leta že drugo leto zapored postal ma­nagerski avto leta. Na primeru karavanskega 220d pojasnjujemo, katere lastnosti ima, da je premagal tudi sodobnejše tekmece.