Avto

Kako sebe, potnike in avto pripraviti na dopust

Sonce nas največkrat spravi na morje, a nas po drugi strani lahko spravi tudi v težave, opozarja AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.06.2017 22:30
Dopolnjeno: 30.06.2017 07:55
Čas branja: 5 min
Kako sebe, potnike in avto pripraviti na dopust
Foto: Shutterstock

Kako načrtovati poletna dopustniška popotovanja, da bodo ta potekala čim bolj udobno in tekoče. Na takšno potovanje moramo pripraviti sebe, druge potnike in avto.

Začnimo z našim jeklenim konjičkom.

Avto potrebuje pregled

Daljša pot zahteva natančnejšo pripravo, vse zaradi preventive in zmanjšanja nevarnosti, da bi šlo karkoli narobe. Pomembno opravilo je vsekakor preventivni pregled avtomobila. Če je avto redno vzdrževan, se tega lahko lotimo tudi sami. Pregledamo nekatere pomembne elemente, kot so količina olja in zavorne tekočine, količina sredstva za pranje vetrobranskega stekla, preverimo delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter obrabljenost metlic brisalnikov.

V pnevmatike več zraka

Še posebno pozornost namenimo pnevmatikam. Pregledamo, da niso poškodovane, in preverimo tlak tudi v rezervni. Upoštevati moramo, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je treba tlak nekoliko zvišati – praviloma za 0,2 bara. Če bomo z avtom vlekli prikolico, moramo preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa moramo preveriti stanje same prikolice, še zlasti njenih pnevmatik.

Ali klimatska naprava deluje pravilno?

Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti, še preden se začne prava vročina. Sami lahko storimo bolj malo, smo pa lahko zato pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbimo za servis pri strokovnjaku. Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto, ni pa vedno potrebno. Pozorni bodite predvsem na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne, kadar klimatsko napravo zaženemo in izklopimo. Glavni krivec za to je vlaga v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike, posledično pa se množijo bakterije. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema, ki jo opravi serviser.

Kako jo uporabljati?

Ne pretiravajte z jakostjo – niti v najbolj vročih dneh! Zračnike pa vselej usmerite stran od obraza, najbolje v strop, da zrak kroži po avtomobilu. Klimatsko napravo izklopite nekaj minut pred koncem vožnje in pustite ventilacijo vklopljeno, tako preprečite pojav vlage v prezračevalnem sistemu.

Orodje za zamenjavo pnevmatike

Poleg tlaka v rezervni pnevmatiki preverite še, ali imate orodje za zamenjavo kolesa. Če avto nima rezervne pnevmatike, morate imeti komplet za krpanje pnevmatik. Kako deluje, preverite, še preden se odpravite na pot. Če z vozilom obstanete ob cesti, ne pozabite obleči varnostnega brezrokavnika, tudi če to v državi, kjer se znajdete, po zakonu ni obvezno. Ne bo škodilo, če boste pri roki imeli baterijsko svetilko in dežni plašč.

Če se avto pokvari

Če se vam na potovanju avto pokvari na avtocesti, pokličite pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje ste. Seveda lahko kličete tudi z mobilnega telefona, vendar se prej pozanimajte, kje ste obstali, da boste to znali povedati.

Kako postaviti trikotnik

Če je vozilo ustavljeno ob cestišču, nikar ne pozabite postaviti varnostnega trikotnika, ki mora biti na ustrezni razdalji od vozila. Varnostni trikotnik se navadno postavi 100 metrov za vozilom. Če je okvarjeno vozilo za ovinkom, trikotnik postavite 100 metrov pred začetkom ovinka. Če se okvara zgodi na avtocesti, morate trikotnik postaviti 150 metrov od vozila.

Mednarodna vozniška tudi v Evropi

Slovensko vozniško dovoljenje priznavajo vse države Evrope (ne le EU), vendar je treba tiste voznike, ki nameravajo v tujini najeti vozilo, opozoriti, da lahko agencija za najem vozil od njih vseeno zahteva mednarodno vozniško dovoljenje. V evropskih državah je to sicer bolj izjema kot pravilo, lahko pa se zgodi.

Mobilna garancija

Če imamo novejši avto, preverimo, kako je z njegovo mobilno garancijo v državah, v katere potujemo. Dodatne informacije o tem lahko dobite na telefonski številki operaterja mobilne garancije. Še posebej se pozanimajte, ali so storitve mobilne garancije brezplačne ali plačljive. Več o mobilni asistenci pišemo na povezavi v članku Kako se zavarovati za primer okvare avta v tujini.

Če greste v kamp

Za vse, ki boste dopust preživljali v kampu, je priporočljiv nakup kartice CCI. To je kartica mednarodnega združenja kampistov, ki zagotavlja popuste v številnih kampih v 18 evropskih državah, tudi v Sloveniji. V knjižici, ki je delno prevedena v slovenski jezik, so navodila in priporočila ter tudi seznam kampov, ki ponujajo popuste. Kartica CCI imetniku zagotavlja tudi zavarovanje za škodo, povzročeno tretjim osebam.

Zdravstveno zavarovanje

Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje. Za nekatere države dobite ustrezno potrdilo za zdravstveno zavarovanje, lahko pa si priskrbite tudi turistično zavarovanje za potovanje v tujino, ki ga ponujajo zavarovalnice.

Naredite načrt poti

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja. Pri tem vam bodo v pomoč ustrezne avtokarte in turistični zemljevidi, lahko pa si seveda pomagate tudi s spletom.

Pozanimajte se o cenah in kaznih

Informacije o cenah goriv in prometnih kaznih v evropskih državah so zbrane na spletnih straneh AMZS. Na spletu pobrskajte tudi o cestninah, vrsti cestninjenja (v Švici morate imeti vinjeto) in cenah ter voznem redu trajektov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Resnice o varni in varčni vožnji, ki vas bodo presenetile
Avto
AvtoMiloš Milač Resnice o varni in varčni vožnji, ki vas bodo presenetile 3

Manj plina - manjša žeja, višja prestava - manjša poraba in zaviranje na klancu. Ne, nič od tega ne pripomore ne k varni ne k varčni vožnji. Preberite si še, kateri miti o varni vožnji nikakor ne držijo.

FINANCE
Avto
Za volanom: prihranke voznega parka vam lahko prinesejo zaposleni
Avto
AvtoMiloš Milač Za volanom: prihranke voznega parka vam lahko prinesejo zaposleni

Slovenska podružnica Coca-Cole z več kot sto službenimi vozili je svoje zaposlene napotila na učne ure v AMZS Center varne vožnje na Vransko. Posledica njihovega na novo pridobljenega znanja pa je bil letni prihranek pri stroških goriva za kar 14 tisoč evrov.

FINANCE
Avto
Elektrošok za industrijo bencinske romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrošok za industrijo bencinske romantike 7

Podrobno o električnih avtomobilih, iz vidika domače in svetovne prodaje, razvoja in trendov, slovenske dobaviteljske industrije ter primerjave stroškov nakupa, lastništva in servisiranja. Na drugi strani pa bencinska romantika, rastoča prodaja superšportnikov ter trije GTI, corsa OPC; leon cupra in hyundaijev prvenec i30 N.

Moje finance
Slovenija
Na kaj paziti, ko v tujini najemate avto 
Moje finance
SlovenijaNina Simič Na kaj paziti, ko v tujini najemate avto 

Če boste letos na počitnicah najemali avto, preverite pet vročih trikov.

FINANCE
Avto
Ranljivost, ki jo prinašajo sodobni avti in vzpon nekdanjega tekmeca yuga
Avto
AvtoMiloš Milač Ranljivost, ki jo prinašajo sodobni avti in vzpon nekdanjega tekmeca yuga

Tveganja, ki jih prinaša digitalna doba v avtomobilizmu, škoda karoq v dveh korakih, Hyundaiev kompaktni avto po dobrih dveh desetletjih in kako kaže avtoposlu v Evropi in v Sloveniji. Sešteli smo vaše glasove, jim prišteli glasove menedžerske in novinarske žirije, v četrtek zjutraj pa vam predstavimo zmagovalce letošnjega izbora Poslovni avto leta.

FINANCE
Avto
Slovenski super elektromotor ter hrvaški in slovenski odnos do avtov
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenski super elektromotor ter hrvaški in slovenski odnos do avtov

Slovenska družba Elaphe je predstavila super elektropogon za BMW X6, štirje motorji vgrajeni v kolesa zmorejo kar 600 "konjev", je to tehnika prihodnosti? S šefom Peugeota in Citroëna Jožkom Tomšičem smo se pogovarjali o razlikah Hrvatov in Slovencev, ko gre za avte. Te so precejšnje. Prihajajo bio goriva, kaj to pomeni za ceno vožnje. Prihaja tudi dopust, kako se nanj pripravite?

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.