Avto

Avtomobilska eksotika za poletne romance

Prvi avto je bil kabriolet, romantični in eksotični predznak pa je ohranil v vsej zgodovini avtomobilizma. Tudi letošnje poletje brez občutka svobode in želje po novih, vznemirljivih dogodivščinah zgoraj brez ne bo šlo.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.05.2017 00:10
Čas branja: 5 min
Avtomobilska eksotika za poletne romance
BMW 2 convertible

Kabrioleti so po mnenju mnogih najbolj prvinska avtomobilska oblika, čemur kima tudi zgodovina – prvi avtomobili so bili vedno zgoraj brez. Kabrioleti so bili vselej tudi simbol eksotike in romantike na štirih kolesih, še precej bolj kot prav tako večji športni avtomobili, razkošne limuzine in zdaj modni športni terenci. V avtomobilski zgodovini so bili zelo opazni, pri vsaki znamki so pomenili vrhunec poželenja in graditelje ugleda znamk. In kaj je tako privlačnega pri avtomobilih, ki imajo pomično platneno ali kovinsko streho, so težji, manj prostorni in ob tem dražji od klasičnih avtomobilov s trdimi strehami? Odgovor je v romantiki, ki jo ponujajo v vseh letnih časih, vzdihe pa še posebej izvabljajo poleti. Letos ne bo nič drugače ...

BMW serije 2 cabrio: Po prenovi še bolj izklesan in privlačen

Bavarski proizvajalec je za letošnje poletje prenovil serijo 2, pri tem pa, razumljivo, ni pozabil na kabrioletsko različico, ki je že od prej na voljo s platneno streho kot se za pravega predstavnika tovrstnih užitkov tudi spodobi. Če ste ljubitelji prepiha in svobode nad glavo, potem gre vendarle za dobro naložen denar, zvočno zelo dobro izolirano streho pa si lahko omislite v treh barvah: črni, antracitni s srebrnim učinkom in rjavi. Za odpiranje (in zapiranje) poskrbi elektrika, ki ob držanju gumba med sedežema v 20 sekundah in pri hitrosti vse do 50 kilometrov na uro opravi »umazano« delo ter čutilom mimogrede odpre prosto pot ali pa vas brez postanka obvaruje pred manj prijetnimi vremenskimi vplivi.

Na zunaj so spremembe pri prenovljeni seriji 2 cabrio minimalne, nekoliko spremenjena sta odbijača, drugačna je grafika zadnjih luči, ob tem so spremenili še nekaj dekorativnih malenkosti. Več sprememb je v notranjosti z novim zaslonom info-zabavnega elementa, bavarec zgoraj brez pa se ponaša tudi z novejšo generacijo operacijskega sistema iDrive. Kozmetično prenovljeni kabriolet bo na voljo z že znanimi štirimi turbobencinskimi agregati z razponom moči od 136 do 340 »konjev« ter tremi turbodizli z močjo od 150 do 224 konjskih moči.

Fiat 124 spider: Sodobna reinkarnacija uspešnice izpred pol stoletja

Fiat 124 sport spider je pred pol stoletja s svojo atraktivno podobo očaral srca avtomobilskih zanesenjakov in slavnih oseb, hkrati je bil glavna zvezda v filmih in TV-nadaljevankah. Fiat na svojo legendo ni pozabil, rezultat za poletno sezono 2017 pa je reinkarnacija modela 124 spider, ki ohranja kar nekaj potez in lastnosti izvirnika iz leta 1966, pod okriljem Abarthovega škorpijona pa zna tudi močno pičiti.

Fiatov klasični roadster je na pogled sicer precej podoben mazdi MX-5, po kateri je povzel platformo, podvozje, menjalnik in pogon, vendar dovolj drugačen, da ga s kultno miato ne gre zamenjati – obliko so namreč zrisali Italijani. Vitko in brezčasno silhueto fiata 124 spider odlikujejo privlačna in klasična bočna linija popolnih mer, platnena streha, zadnji pogon, zmogljiv turbomotor, nizko težišče, nazaj pomaknjena potniška kabina ter dolg pokrov motorja kot pri pravem športnem avtomobilu. Sedi se nizko in nekoliko utesnjeno, za veter v laseh pa so potrebne le tri sekunde. Naj gre za fiata 124 spider ali pa abartha, vedno gre za avtomobil, kjer se srečata japonska tehnologija in italijanski šarm. Prava igrača, po kateri so hlepeli vsi ljubitelji italijanske šole oblikovanja in vrhunskih zmogljivosti, seveda pa je roadster tudi prava hrana za dušo nostalgikov.

Mazda MX-5 RF: Uglajena in bolj uporabna različica kultnega roadsterja

Mazdi je pred dobrega četrt stoletja z modelom MX-5 uspelo sestaviti pristen roadster in ga ponuditi za ugodno ceno. V štirih generacijah mala japonka nikoli ni izgubila občutka igrivosti in lahkotnosti, kot vozniško vzoren avtomobil pa je prepričala kar milijon kupcev. Veselje do vožnje je njen zaščitni znak tudi v različici z zložljivo trdo streho, ki so jo poimenovali RF (retractable fastback), kar naj bi pomenilo zložljiv športni zadek.

Mazda MX-5 RF je s kupejevsko obliko in zložljivo trdo streho zelo všečna. Kovinska streha se namreč nikoli ne zloži v celoti, saj njene bočne stranice ostanejo na mestu, MX-5 RF pa se po držanju gumba tako prelevi v targo. Njeno izpopolnjeno streho lahko odprete med samo vožnjo do hitrosti deset kilometrov na uro ter mir potniške kabine zamenjate za vznemirljiv užitek vožnje z vetrom v laseh v pičlih 13 sekundah. Mazda MX-5 RF z atmosferskim motorjem in »rezgetanjem« vse tja do 6.800 motornih vrtljajev ostaja čistokrvni športnik in podobno kot klasična izpeljanka kar hlepi po užitkih v zavojih.

Mercedes-benz E cabriolet: Za ljubitelje prestiža in glamurja

Pod taktirko Roberta Lešnika je Mercedes-Benz za letošnje poletje pripravil kabriolet, ki je kombinacija napredne limuzine E in močnega oblikovnega pridiha E-kupeja. Premijskemu razredu primerno je pomična streha pri novem E cabrioletu klasična, oble poteze prednjega dela pa dopolnjujejo napihnjeni boki in kupejevski zadek. Ker strešnih lokov kabrioleti že dolgo nimajo več, je E cabriolet tudi ob odprti strehi zelo postaven avto.

Mercedes-benz E cabriolet si tehniko, motorje ter varnostno in info-zabavno elektroniko deli z drugimi različicami razreda E, predvsem pa s kupejem, od katerega se loči predvsem po platneni zložljivi strehi. Večslojna platnena streha bo na voljo v temno rjavi, temno modri, temno rdeči ali črni barvi, do hitrosti 50 kilometrov na uro pa jo bo mogoče z elektriko odpreti ali zapreti v 20 sekundah. Atraktivni kabriolet razreda E po kupejevski verziji povzema tudi notranjost, kar med drugim pomeni ambientalno osvetlitev v 64 odtenkih, več možnosti izbire pri usnju in duet 12,3-palčnih zaslonov na armaturni plošči. Elegantni kabriolet bo v kabini ponudil prostor za štiri osebe, potniki pa si bodo lahko kot dodatno opremo omislili sistem, ki zmanjšuje prepih v odprti kabini, in grelnik vratu, vgrajen v prednja sedeža.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Fiatu v ZDA grozi usoda Volkswagna
FINANCE
Avto
Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč
Avto
AvtoMatej Kačič Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč

Skozi prste smo spustili novo Mazdo CX-5, ki je le na pogled podobna predhodnici, višjo ceno pa športni terenec upraviči z več kot 700 oblikovnimi in tehničnimi dodelavami na vseh področjih.

FINANCE
Avto
Mazdin butični SUV se je srečal z realnostjo
Avto
AvtoMiloš Milač Mazdin butični SUV se je srečal z realnostjo 14

Kar dve prenovi v dobrih petih letih, še vedno enaka silhueta, dodatna masa in nekaj višje cene mazde CX-5

FINANCE
Avto
Kabrioletska nebesa
Avto
AvtoMiloš Milač Kabrioletska nebesa 4

Razkošen kabriolet iz Mercedes-Benza, ki ponuja udobje in prostor limuzine ter vetrno zatišje tudi ob odprti strehi. Mercedes E cabriolet s cenami od 59 do slabih do dobrih 86 tisoč evrov, si bo letos privoščilo pet Slovencev

FINANCE
Avto
30 nasvetov, kako do pravega, najboljši poslovni avti in suzukijev skok na vrh
Avto
AvtoMiloš Milač 30 nasvetov, kako do pravega, najboljši poslovni avti in suzukijev skok na vrh

Boj za najboljše poslovne avtomobile 2017 se nadaljuje, imate le še 12 dni časa, da oddate svoj glas. Medtem je na trg zapeljal Suzukijev malček s štirikolesnim pogonom in se povzpel na sam vrh lestvice najcenejših 4 x 4 avtov, Fiat je obudil slovitega roadsterja, nostalgijo pa smo priklicali še z Ducatijevim scramblerjem.

FINANCE
Avto
Kako je Nina kupovala družinski avto, vrhunci PAL in Volvo ter BMW iz Kitajske
Avto
AvtoMiloš Milač Kako je Nina kupovala družinski avto, vrhunci PAL in Volvo ter BMW iz Kitajske

Pojasnjujemo kako so si najboljši avtomobili izbora PAL 2017 pripeljali zmago in koliko kipcev smo doslej podelili v 12. letih izbora. Z Nino smo kupovali družinski avto, s Toyoto pogledali v kristalno kroglo, preizkusili novo mazdo CX-5, preverili prihodnost BMW serije 8 in opazili trend, da se tudi proizvodnja prestižnih znamk nezadržno seli na Kitajsko - tudi za evropske kupce.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.