Avto

Razkošje prvega razreda v osveženem mercedes-benzu S

Mercedesov zastavonoša je s prenovo dobil nove motorje in dovršene asistenčne sisteme. V motorni paleti bosta po novem dva dizelska motorja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
18.04.2017 23:10
Čas branja: 5 min

Na avtomobilskem salonu v Šanghaju so pri Mercedes-Benzu svetu predstavili prenovljen razred S. Kot sugerira že ime (sonderklasse), je mercedes S nekaj posebnega. S prenovo tokrat želijo, da razred S, kot je pred leti dejal Dieter Zetsche - prvi mož Daimlerja, ostane najboljši avto na svetu. Manjše kozmetične popravke s slovenskim podpisom poudarja novi sprednji odbijač in žarometi, ki imajo sedaj tri padajoče linije led svetil. Na izbiro je več novih barv karoserije in sedem novih platišč.

Notranjost iz sedmih nebes

Notranjost, v kateri je prostora le za najboljše materiale, je pravo nasprotje direktorsko zadržani zunanjosti. Najopaznejša sprememba v kabini so novi materiali in nova generacija volana. Nova sta 12,3-palčna zaslona visoke ločljivosti. Sedeži sedaj ponujajo šest vrst masaže, kabina pa kar 64 barv ambientalne osvetlitve.

Novo je tudi brezžično polnjenje pametnih mobilnikov. Magic body controll skrbi za udobje s prilagajanjem vzmetenja glede na približujoče se neravnine, sistem Curve pa do 2,65 stopinje nagne vozilo v ovinek in zmanjša centrifugalno silo na potnike.

Novi motorji z več moči in nižjo porabo

Pri prenovi so več pozornosti namenili pogonskim sklopom in novim asistenčnim sistemom. V osveženem razredu S svetovno premiero doživlja najzmogljivejši dizelski motor v zgodovini znamke. Gre za linijski trilitrski 6-valjni motor, ki v S350d različici proizvede 210 kilovatov (286 konjskih moči) in v S400d 250 kilovatov (340). Na slovenskem trgu je daleč najpopularnejši 6-valjni dizelski S350d.

Na bencinski strani ponudbe Mercedes uvaja 4-litrski 8-valjni biturbo motor pod imenom 560 in s 345 kilovati (467). Pri Mercedesu poudarjajo, da gre za enega najvarčnejših 8-valjnikov, saj se ob delni obremenitvi štirje valji deaktivirajo. Isti motor bo nadomestil tudi 5.5-litrski biturbo, ki v S63 AMG izvedbi razvije 450 kilovatov (612) in smo ga na Portugalskem imeli priložnost preizkusili v manjšem bratu E63 AMG S.

Za najpetičnejše kupce bo poskrbel 12-valjni S65 AMG s 463 kilovati (630) in 1.000 njutonmetri navora. Z izjemo S65 so vse različice serijsko opremljene s štirikolesnim pogonom 4Matic in devet-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Naslednji korak do avtonomne vožnje

Tradicionalno mercedes-benz razreda S velja za pionirja najnaprednejših tehnologij. Tokrat so inženirji naredili naslednji korak v smeri avtonomne vožnje. Avtomobil pri hitrostih med 80 in 180 kilometri na uro sam zamenja vozni pas. Voznik mora svojo željo nakazati le s smernikom. Aktivni asistent ohranjanja pasu priskoči na pomoč, če voznik zaide iz voznega pasu. Avto prepoznava znake in skladno prilagodi hitrost glede na omejitve.

Aktivni tempomat od sedaj lahko sledi vozilom in prilagodi hitrost glede na situacijo. Tudi v primeru zavijanja na odstavni pas ali vožnje v koloni. Avto prepoznava znake in voznika opozarja na delo na cesti ali na omejitve ob spremenjenih vremenskih razmerah. Vozilo lahko zazna da se voznik ne odziva na opozorila in se samodejno zaustavi. Ob tem za varnost skrbijo še nova generacija sistema preverjanja mrtvih kotov in pomoč v primeru nenadnega zavijanja. Kot v E razredu bo mogoče parkirati s pomočjo mobilnika.

V štirih letih prodanih več kot 300 tisoč primerkov

V prodajne salone bo velika poslovna limuzina zapeljala julija. Mercedesova najprestižnejša limuzina je bila leta 2016 v razredu poslovnih limuzin v svetovnem merilu najbolj prodajan avto. Od leta 2013, ko je aktualna generacija razreda S zapeljala na trg, so po vsem svetu našli preko 300 tisoč kupcev. Občudovanja vreden podatek, glede na to, da S cilja na kupce, ki so za avto pripravljeni odšteti vsaj 100 tisoč evrov. Na slovenskem trgu je situacija nekoliko drugačna. Največji delež prodaje si lasti BMW serije 7. Bo prenovljeni S bolj popularen tudi med slovenskimi kupci?

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij
Avto
AvtoUroš Božin Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij 9

Nesmrtni G-razred je po prvi prenovi širši, daljši in še bolj oborožen za brezpotja. Oblikovno ostaja zvest robovom in ploskvam, v notranjosti razkošen, tehnično pa še bolj prepričljiv.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani
Avto
AvtoJanez Kovačič Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani 2

Mercedes S v podaljšani izvedbi in ozaljšan s kupom dodatne opreme je lahko moderna pisarna, dnevna soba ali celo stanova­nje – pa tudi stane približno toliko.

FINANCE
Avto
Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke 4

Mercedes je v zasneženem Centru varne vožnje na Vranskem ponudil najboljše, kar bi tisti hip lahko - paleto svojih vozil s štirikolesnim pogonom 4Matic.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S 7

Mercedes-benz razreda A je poln dobrih domislic. Elektronika, ki opozarja na mrtve kote, bo še tri minute po tistem, ko bo avto že parkiran, opazovala okolico in opozarjala na morebitne kolesarje.

FINANCE
Avto
Lepota in moč z roko v roki
Avto
AvtoMatej Kačič Lepota in moč z roko v roki 3

Mercedes z novim CLS resda ni povzročil orkana, a je v njem imenitno združil eleganco in športnost, ki bosta letos prepričali 25 Slovencev.

FINANCE
Avto
Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi
Avto
AvtoUroš Božin Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi 7

Nova kupejevska limuzina mercedes-AMG GT 4-door coupé združuje udobje in sofisticiranost sveta poslovnih limuzin in zmogljivost superšprotnikov. Osemvaljna različica 63 S se baha s kar 639 »konji«.