Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Anže Kopitar se je iz mercedesovega kupeja CLS presedel v luksuzni terenec GLE Anže Kopitar se je iz mercedesovega kupeja CLS presedel v luksuzni terenec GLE Najuspešnejši slovenski hokejist Anže Kopitar je na obisku v Sloveniji prejel novega jeklenega konjička. Odslej se bo v domačih krajih vozil z luksuznim terencem mercedes-benz GLE.
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.
Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.

Koliko avtomobila dobite za deset tisoč evrov?

Čas branja: 3 min
17.04.2017  23:10
Mitsubishi space star ostaja majhen, svež in uporaben mestni avto za ugodno ceno. Osnova stane deset tisočakov, za marsikoga ponuja dovolj vsega
Koliko avtomobila dobite za deset tisoč evrov?
Seveda ne moreš opaziti, da je prenovljeni space star sicer zrasel v dolžino, a se kljub temu še najbolje znajde v urbanem okolju.
Foto: Janez Kovacic

Obveščaj me o novih člankih:  
Mitsubishi dodaj
Renault-Nissan dodaj
Renault dodaj
Nissan dodaj
Janez Kovačič dodaj

Ime zmore zavajati: nekoč enoprostorec, danes tipičen ali čisto pravi malček, ki mu je mestna gneča in vse, kar spada zraven, pisano na pločevino. V prenovljeni karoserijski obleki, več kot osem centimetrov daljši ter z dvema varčnima bencinskima trivaljnikoma naj bi space star letos navdušil kakšnih sto slovenskih kupcev.

Japonski Mitsubishi pri space staru, ki je bil v prenovljeni podobi prvič na ogled na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu, še ne more računati na dejstvo, da je že nekaj mesecev v naročju zveze Renault-Nissan. Morda se to utegne zgoditi nekaj kasneje, kajti tako Renault kot tudi Nissan imata prav v razredu, kjer se poskuša space star, obilo izkušenj. Ampak žlahtniške naveze nikoli niso stoodstotni porok dobrih odnosov, tudi v avtomobilskem svetu ne.

Space star je po novem zrasel za 8,5 centimetra in ga je skupaj za mestno ugodnih 379 centimetrov, kar pomeni, da je v svojem razredu kljub vsej miniaturnosti med daljšimi. K dolžinskemu prirastku gre tudi nov prednji odbijač, nekaj minimalističnih sprememb t.i. spodnje in zgornje rešetke, medtem ko na zadku skoraj ne smeš prezreti na novo oblikovanega spojlerja s tretjo zavorno lučjo ter spremenjeni odbijač z odsevnikoma. Drugačne so tudi prednje in zadnje luči, pronicljivo oko utegne opaziti še spremenjeno podobo lahkih 14 oziroma 15-palčnih kolesnih platišč s pokrovi vred. Barva karoserije je pomemben tržni element, space star je po novem na voljo v devetih variantah, saj si ga je mogoče odslej omisliti tudi v vinsko rdeči in sunset oranžni. Zlasti slednja pade oči in morda dokazuje, da je tako rekoč značilna japonska togost pri barvah zgodovina.

Space star po novem pri vseh opremskih izvedenkah ponuja zunanji termometer, trije okrogli merilniki, ki se zajedajo eden v drugega, so dobili kromirano obrobo, barva zaslona pa se spreminja od jantarne do bele. Malce so se pomudili tudi pri volanu in na novo oblikovali stikala za klimo, prtljažnik je dobil dodatno dno, tja zadaj pa gre seveda skromnih 175 litrov prtljage. Manj opazno, toda dobrodošlo je, da je space star sedaj opremljen z elektroniko, ki pomaga speljevati v klanec in da so z izboljšanjem vzmetenja ter blažilnikov dosegli boljšo vidljivost. Sicer pa njegov obračalni krog meri 4,6 metra in to pride zelo prav med parkiranjem ali manevriranjem na ozkem.

Ko pritisneš gum za zagon motorja (na levi strani armature oziroma volana!), je jasno, kaj se vrti pod motornim pokrovom. Oba bencinska agregata sta trivaljnika, prvega je skoraj za liter (999 kubičnih centimetrov), drugega za 1,2-litra. Prvi zmore 52 kilovatov/71 »konjev«, drugi komaj kaj več – 59 kilovatov oziroma 80 »konjev«, medtem ko je na razpolago 88,5 ali 106 njutmetrov navora. Njun adut je seveda skromna poraba in posledično prav tako skromne emisije C02, saj utegne biti tovarniški podatek o povprečni porabi od štiri do 4,3 litra goriva v območju verjetnega, medtem ko je treba podatku o izpustu C02 (najmanj 92 g/km) pač zaupati…

Liliputanska dolžina, skromna motorja, nič posebej razkošna oprema – nizke cene. Zadnje je seveda relativno, a je nesporno, da je ob akcijskem popustu 1000 evrov (ki utegne kar trajati) space star v najcenejši izvedbi (opremski paket entry, 1,0 motor, ročna klima) naprodaj za 9.990 evrov. Točno 700 evrov je dražja enaka motorna različica z višjim opremskim paketom inform. Variante z 1,2-litrskim agregatom so nekaj dražje: invite 11.990, invite s samodejno klimatsko napravo pa skoči na 12.290 evrov. Povsem zgoraj je intense (15-palčna platišča, samodejna klima, pametni ključ, multifunkcijski volan ipd.) ki je na voljo za 12.990 evrov.

Foto: Janez Kovačič

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...