Avto
Oglasno sporočilo

Kupujete rabljen avtomobil? Poznate razliko med garancijo in jamstvom?

Garancija in jamstvo pri avtomobilih nista sinonima, ampak je med njima bistvena razlika, ki se lahko občutno pozna tudi v vaši denarnici.
Avtor
11.04.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Kupci rabljenih avtomobilov želijo za svoj denar dobiti največ, predvsem pa zanesljivo in kakovostno vozilo, s katerim bodo imeli čim manj težav. Najpogostejša napaka pri nakupu rabljenega avtomobila je izbor glede na najnižjo možno prodajno ceno, pri čemer se pozablja na kakovost avtomobila in storitve. Nekaj evrov popusta se lahko pozneje sprevrže v več sto evrov stroškov, ki jih povzročijo popravila.

Ko kupujete rabljen avto, je zato pomembno poznati podrobnosti, ki vam jih ponujajo v avtohiši, pomembno vlogo pri odločitvi pa imata tudi garancija oziroma jamstvo. Že bežen prelet oglasov prodajalcev avtomobilov pokaže pestro sliko, saj eni ponujajo garancijo, pri trgovcu z rabljenimi vozili Das WeltAuto pa vam ponudijo jamstvo. Ali gre zgolj za besedno igro ali pa so med njimi dejanske razlike?

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) razlike med garancijo in jamstvom ni, precej drugače pa je v pravnem pojmovanju teh izrazov, kjer vam jamstvo lahko prihrani veliko denarja. Po SSKJ je garancija opredeljena kot porokova obveza za izpolnitev obljube, dolžnosti, navaja pa tudi sopomenko, jamstvo. Trgovski pojem garancija je definiran kot obveza za brezplačno popravilo okvare v določenem roku po nabavi, povsem enako kot garancijo pa SSKJ opredeljuje tudi pojem jamstvo. To ni nič drugega kot obveza za izpolnitev obljube oziroma kot trgovski pojem obveza za brezplačno popravilo okvare v določenem roku.

Kupiti rabljen avtomobil le z enomesečno garancijo …

Čeprav je avtomobil rabljen, vam pri pooblaščenih prodajalcih vseeno pripada obvezna garancija za obdobje najmanj meseca dni. Ko garancijski rok poteče, lahko kupec pri pravni osebi uveljavlja morebitno napako. Prodajalec sicer odgovarja za napake, ki se pokažejo v letu dni po tem, ko je bilo vozilo izročeno kupcu. Pri tem se šteje, da je napaka na avtomobilu obstajala že v času izročitve, če se pojavi v šestih mesecih od izročitve. Naslednjih šest mesecev pa bo kupec moral to domnevo dokazovati.

Kupec mora prodajalca o napaki obvestiti v dveh mesecih po odkritju napake, nato pa lahko zahteva, da prodajalec odpravi napako na blagu, vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako, blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali vrne plačan znesek.

… ali raje preverjen avtomobil z jamstvom tudi do dveh let?

Pri Das WeltAuto pa se zavedajo, da je pri nakupu rabljenega avta, ki mu lahko zaupate, potrebnega veliko več kot le mesec dni zanesljivosti. Vsa njihova vozila, ki izpolnijo standarde in prejmejo oznako Das WeltAuto, so tako opremljena z jamstvom do 12 mesecev (nekatera celo do 24 mesecev!), ki je zajeto v ceni in zagotavlja tako kakovost avtomobila kot storitve ter seveda tudi podporo.

Kupci rabljenih avtomobilov želijo za svoj denar dobiti največ, predvsem pa zanesljivo in kakovostno vozilo, s katerim bodo imeli čim manj težav. Jamstvo je pogodbena zaveza Das WeltAuto kupcu, da bo v določenem obdobju ali do določenega števila prevoženih kilometrov kril v jamstvu določene stroške nadomestnih delov in servisnih storitev ob okvari vozila. Poleg kritja stroškov popravil jamstvo Das WeltAuto omogoča tudi morebitno zamenjavo rabljenega vozila, če kupec ugotovi, da se ni odločil pravilno.

Pri pooblaščenem prodajalcu rabljenih vozil Das WeltAuto vsako rabljeno vozilo v skladu s predpisanimi notranjimi standardi ter v celoti z najsodobnejšo diagnostično opremo temeljito (več kot 30 preverjanj) pregledajo usposobljeni strokovnjaki. Poznana sta poreklo vozila in servisna zgodovina, s tem pa odpadejo vse skrbi v zvezi z nakupom rabljenega vozila.

Pooblaščenemu prodajalcu rabljenih vozil Das WeltAuto lahko zaupate, saj poleg preverjenih vozil in varnega nakupa ponuja tudi jamstvo, ki vam lahko prihrani veliko denarja. Jamstvo pri nakupu rabljenega avtomobila iz ponudbe Das WeltAuto velja 12 oziroma 24 mesecev oziroma do prekoračitve s strani trgovca določenega števila kilometrov.