Avto

(reportaža) Avtomobili salona v Ljubljani, v katere se je vredno usesti

Prek 260 pločevinastih lepotcev, urejene dvorane Gospodarskega razstavišča in dekleta, ki jemljejo dih – na avtomobilskem salonu v Ljubljani, ki bo avtomobiliste stal prek pet milijonov evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.03.2017 18:17
Čas branja: 6 min

Stare dvorane Gospodarskega razstavišča so se do nedelje prelevile v pravi avtosalon, ki prikazuje veliko tistega, kar bo v prihodnjih mesecih mogoče kupiti pri nas, in še nekaj več. Pregledali smo novosti in sestavili seznam tistih, v katere se morate nujno usesti.

Danes ob 16. uri je na Gospodarskem razstavišču (GR) v Ljubljani vrata odprl Avtomobilski salon Slovenije. Je že 24. po vrsti, a se v Slovenijo vrača po desetletni odsotnosti, v Ljubljano pa celo po 16 letih. Novosti so bile znane že pred salonom, vtis o predstavi pa smo dobili včeraj. Sprehodili smo se po starih dvoranah razstavišča, tudi treh povsem novih montažnih, v katerih so razvrščene skoraj vse avtomobilske znamke, ki nastopajo v Sloveniji. Tudi Tesla, ki nima predstavnika, na salon jo je pripeljala izposojevalnica Avant Car. Manjkajo le znamke Fiat, Jeep, Ferrari in Maserati distributerja Avto Triglav ter mitsubishiji in honde distributerja AC Mobil ter korejska znamka Kia.

Kakšen je prvi vtis? Znamke Mercedes-Benz, Nissan in Lexus v glavni dvorani B imajo najbolj bleščeč položaj. Podobno velja za dvorano A2 na severnem delu razstavišča, ki so jo napolnile znamke skupine Volkswagen – Volkswagen, Seat, Škoda, Porsche in Audi. Druge po površini in ureditvi prostorov nekoliko zaostajajo, a ne prav veliko. »Za ureditev prostora bi lahko porabili še dodatnih 200 tisoč evrov, a se to ne splača, morda čez dve leti...« je komentiral eden od razstavljalcev v dvorani A1, kjer sicer domujejo francoske znamke.

Vsako znamko nastop v povprečju stane 100 tisočakov

Takšen salon je za razstavljavce precej drag, zato ga tudi v Sloveniji toliko časa nismo videli, pojasnjujejo distributerji. »Najem prostorov, ureditev, elektrika in še kaj avtomobilsko znamko za šest dni predstave v povprečju stanejo med 100 in 120 tisoč evri, pa še nisem štel stroška za ljudi na salonu, za hostese, najem avtomobilov in prevoz,« je pojasnil sekretar sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije Mirko Fifolt. Deleži so različni, nekatere znamke so zapravile le nekaj deset tisočakov, nekatere nekajkrat več. Vsi po vrsti pa računajo na dober obisk, med 80 in 100 tisoč obiskovalcev, ki naj bi se do nedelje zvečer zgrnili na Gospodarsko razstavišče. Če bo tako, bo to rekordna obiskanost, saj najbolj obiskan sejem Dom na GR pritegne okoli 60 tisoč ljudi.

Foto: Miloš Milač

V katere se je vredno usesti

Obiskovalci si bodo lahko ogledali prek 260 avtomobilov, tudi nekaj dostavnikov, med njimi pa bo 30 premierno predstavljenih na trgu. Katere so zvezde salona, ne bomo ponavljali. Tokrat smo se po salonu le sprehodili, se usedli v večino pločevinastih lepotcev in na koncu naredili sklep, katerih res ne smete izpustiti.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)