Avto

Priložnosti, ki jih ponuja šef BMW, zvezde salona v Ljubljani in avti slovenskih občin

Še nekaj dni nas loči od odprtja Avtomobilskega salona Slovenije, napovedujemo novosti in pojasnjujemo prometni režim. Po napovedih obiskovalcev bo okoli GR precejšnja gneča. Kaj nam je zaupal član uprave BMW Peter Schwarzenbauer, kako stare in dobre avtomobile imamo v posameznih slovenskih občinah in kako je Matej doživljal Mercedes-Benzov E coupe.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.03.2017 07:47
Čas branja: 2 min

Intervju s Petrom Schwarzenbauerjem, članom uprave BMW, odgovornim za znamke Mini, Rolls-Royce, BMW Motorrad, uporabniško izkušnjo in digitalni razvoj v skupini BMW. »Opazujemo tako imenovano popotovanje kupca, ki zajema celoten proces od pridobivanja prvih informacij, prvega stika s kupcem, prodaje novega ali rabljenega avtomobila, dobave do servisa. V zadnjem letu je veliko start-upov ponudilo rešitve na tem področju, s katerimi delno rušijo naš zdajšnji poslovni model. Seveda nas njihove rešitve zanimajo,« pravi sogovornik, s katerim smo se pogovarjali v torek v Münchnu.

Na torkovi letni konferenci BMW v Münchnu je vodstvo razkrilo še odlične poslovne rezultate za lani. Skupina je rasla na vseh področjih, po prodaji, dobičku in tudi izplačanih dividendah 3,5 evra na delnico.

Katere so zvezde avtomobilskega salona Slovenije, ki vrata odpre v ponedeljek. Prikazal bo okoli 260 avtomobilov, med njimi tudi nekaj vročih novosti. Pregledali smo, kaj vas čaka na ljubljanskem sejmišču.

Preverili smo še, kaj boste na salonu doživeli in kako boste v gneči sploh prišli na Gospodarsko razstavišče. Kaj bo ponudil spremljevalni program, koliko boste odšteli za vstopnice in kakšen je odpiralni čas.

Slovenske občine skozi avtomobilske oči: najnovejše imajo v Trzinu, najstarejše v Lučah. Največ BMW vozijo Ljubljančani in Pirančani, največ fiatov je v mestih ob italijanski meji, dacie so v Celju, kie v Domžalah. Kakšne avtomobile vozimo Slovenci?

Matej je v Španiji preizkusil mercedes-benza E coupe in ga opisal kot umetnino za vse priložnosti: eleganten, moderen in stilsko uglajen kupe je še ena mojstrovina slovenskega avtomobilskega umetnika Roberta Lešnika, ki mu domišljije, ustvarjalnosti in navdiha kar ne zmanjka.

Sanjski dobiček nemškega Porscheja, ki je lani pri vsakem avtu zaslužil kar 16.400 evrov. Porsche je lani sicer rasel na treh glavnih področjih: število prodanih vozil se je povečalo za šest odstotkov, dobiček iz poslovanja za 14 odstotkov, število zaposlenih pa za 13 odstotkov, na 27.612.

Pri Oplu so po premieri v Ženevi in pred bližnjim avtomobilskim salonom v Ljubljani med evropsko turnejo slovenskim medijem predstavili novega mestnega križanca crossland X. Na ogled pa bo tudi na avtomobilskem salonu v Ljubljani.

Pri Kii so že prej prenovili elegantno limuzino, zdaj pa slovenskim kupcem ponujajo še optimalno karavansko različico in butični priključni hibrid. Karavanski z imenom sportswagon bo všeč predvsem družinam, tudi poslovnežem in zaradi skladnega zadka tudi manj namenskim uporabnikom, limuzinski priključni hibrid pa nagovarja kupce, ki sledijo do okolja prijaznejšim vozilom, poslovneže in flotne kupce. Na elektriko naj bi prevozil do 54 kilometrov.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je sporočil, da namerava zbrati dobro milijardo evrov za proizvodnjo modela 3, s katerim cilja na širši krog kupcev. Tesla namerava 235 milijonov evrov zbrati s prodajo delnic, 700 milijonov evrov pa z izdajo zamenljivih obveznic. Poleg tega bodo imeli zavarovatelji možnost kupiti dodatnih 15 odstotkov vrednostnih papirjev iz vsake ponudbe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Letne cestne takse postajajo dnevne, futurizem v BTC ter vrhunci iz Volva, Kie in BMW
Avto
AvtoMiloš Milač Letne cestne takse postajajo dnevne, futurizem v BTC ter vrhunci iz Volva, Kie in BMW

Aktualna vlada v zadnjih izdihljajih spreminja cestne takse in registracijo vozil, hkrati pa podpira enega najbolj futurističnih projektov pri nas – preobrazbo ljubljanskega BTC v sodoben laboratorij za samovozeče avtomobile. Na enem mestu smo zbrali tri izjemne avtomobile: zmagovalca svetovnega formata – volvo XC60, izjemno kio stinger in presenečenje iz ozadja – BMW serije 6 gran turismo. Teden pa je spet začinil Ekon Musk. Kaj je storil tokrat?

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše avtomobile na svetu 2

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)