Avto

Tržne meje bi prestopala z neposredno provokacijo

Osvežena škoda octavia z razdvojenimi prednjimi lučmi prinaša kopico sprememb, z njimi želi ohraniti visoko prodajo tudi na našem trgu

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.03.2017 16:52
Čas branja: 3 min

»Pri octavii posebnih rezerv ni več, lani smo jih v Sloveniji prodali prek 2.500, to pomeni kar 40 odstotni delež v Škodini prodaji,« je ob prihodu osvežene octavie komentiral direktor slovenske Škode Petr Podlipny. Kaj torej lahko uspe novi octavii? Z njo bodo skušali ohraniti položaj in delež, s provokativnimi razdvojenimi prednjimi žarometi na sicer precej klasičnem avtu, te spominjajo na nekdanji mercedes-benz razreda E, pa lahko privabi ali prežene nove kupce.

Poročilo iz prve predstavitve osvežene octavie

Octavia se je v srca Slovencev vsedla že v prvi generaciji. Zadnja, tretja, pa je leta 2013 prinesla dodaten zagon. Tudi ali predvsem zaradi nje je slovenska Škoda leta 2014 prodajno skočila za 40 odstotkov na več kot pet tisoč vozil. Kasneje se je rast umirila, lani je bilo pri nas registriranih 6.320 škod, letos jih bo 6.800, napoveduje Podlipny. Od leta 2009 smo prodajo podvojili, je zadovoljen Čeh s slovenskim potnim listom.

Številke so dobre, a jih kaže pojasniti. Približno tretjina kupcev prihaja iz vrst zasebnih kupcev. Druga tretjina so podjetja, javna uprava, denimo Policija (letos je kupila 303 octavie), izposojovalnice (rent a car podjetja). Zadnja tretjina pa si nadene le slovenske tablice, kupce najde v drugih državah EU.

Podobno bo z novo oziroma osveženo octavio, ki si je poleg novega videza prednjega dela nadela še tehnično osvežitev. Nov je denimo litrski trivaljni turbo s 85 kilovati, osvežen osrednji dizelski motor 1.6 TDI z enako močjo. Glavnina prodaje pa bo ostala na dvolitrskem TDI, ta si je lani odrezal 48 odstotni delež prodaje. Napredovanje bencinskih motorjev, kljub njihovi učinkovitosti, pa je skromno. Leta 2012 so imeli devet, lani 13 odstotni delež v prodaji octavie.

Cene se pričnejo pri 14.499 evrih za 1.2 TSI easy s 63 kilovati. Litrski turbobencinar stane najmanj 17.432 evrov z opremo active, najcenejši dizel 1.6 TDI active pa 18.806 evrov.

Foto: Matej Kačič

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Aktualno
Nov član komisije za razvrščanje zdravil
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Nov član komisije za razvrščanje zdravil

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na redni seji 18. januarja odločil, da za nadomestnega člana komisije za razvrščanje zdravil na listo imenuje internista doc. dr. Boruta Juga s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zamenjal bo dr. Dragana Kovačiča z Oddelka za bolezni srca, pljuč in ožilje v bolnišnici Celje.

FINANCE
Avto
Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne
Avto
AvtoMiloš Milač Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne 36

Pri nakupu avtomobila prodajalci ponujajo različno opremo in dodatke, ki vas lahko olajšajo tudi za več tisočakov, če pri tem niste racionalni. zato smo preverili, kateri so smiselni in kateri ne. in to smo naredili na primeru drugega najbolje prodajanega avtomobila v sloveniji, to je golf VII.

FINANCE
Avto
Češki hit za zahtevne kupce
Avto
AvtoMatej Kačič Češki hit za zahtevne kupce 5

Škoda octavia je s prenovo dobila samosvoj obraz in ohranila stare odlike, v luksuzni različici Laurin&Klement pa z izbranimi materiali in bogato opremo ustreže željam tudi zahtevnih kupcev.

FINANCE
Avto
Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?
Avto
AvtoMiloš Milač Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo? 7

Po včerajšnjem razkritju prednjih delov dostavnih oziroma prostočasnih trojčkov danes Citroën razkriva še podrobnosti o novem berlingu. Ta je znan, a v podrobnostih močno dodelan. Na skromnih merah ponuja genialen prostorski izkoristek, denimo kar 775-litrski prtljažnik in za ta razred izjemno varnostno opremo. Pri nas bo v drugi polovici leta.

FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije