Avto

Španski lev še lepši in predvsem pametnejši

Seat leon je v sklopu rahlega lepotnega tretmaja dobil nekaj novih varnostnih in asistenčnih sistemov, ki naj bi letno omrežili tisoč Slovencev. Pri osvajanju predvsem družin naj bi pomagal tudi prihranek v višini 1.500 evrov pri nakupu s financiranjem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.03.2017 10:20
Čas branja: 5 min

Ob omembi Španije misli hitro uidejo k neskončnim plažam, toplemu soncu, vročim ritmom, nogometu in bikoborbam, če k temperamentnemu značaju dodamo še veselje do hrane, pijače ter življenja na sploh pa je jasno, da gre za strastno državo, ki te skoraj mora začarati. Španci pa se - pod okriljem nemškega koncerna Volkswagen - spoznajo tudi na avtomobile, s katerimi znajo še kako podžgati čustva ter zmešati glavo.

Tudi njihov družinski leon je tak, čeprav pod kožo zelo podoben golfu in octaviji, je samosvoj in poseben. Nenazadnje je to lani dokazal tudi veliki test družinskih karavanov, kjer je med devetimi odličnimi konkurenti na koncu stopil na najvišjo stopničko.

Zaupanje okoli tisoč Slovencev pa bo Seat leon poslej skušal upravičiti v prenovljeni različici s tremi ali petimi vrati in karavanski ST (tudi kot robustnejši X-perience), s katerim nameravajo nagovarjati predvsem mlade družine ter družine z aktivnim življenjskim slogom. Cenik se začne pri 12.499 evrov (za popularni 5V), dizelska ponudba pri 15.475 evrov, karavan je za okoli 500 evrov dražji, vstopni trivratni pa stane 11.799 evrov.

Domači uvoznik želi letos na slovenske ceste poslati okoli 2.500 Seatov, med njimi tisoč leonov, z okoli 670 primerki pa bo sledila nova ibiza. Tudi športni terenec ateca je pomemben model, našel naj bi 320 kupcev, še skoraj sto več pa enoprostorska alhambra. V manjših količinah se bosta prodajala še toledo in mali mii, najpomebnejša novost pa bo prišla proti koncu leta, ko bo na ceste zapeljala arona, kompaktni križanec.

Prenova leonu vsaj na prvi pogled ne prinaša ničesar revolucionarnega, mere in linije so tako povsem nespremenjene, vendar rahli kozmetični popravki razmeroma atraktivne podobe niti niso bistveni. Oblikovalci so se dotaknili prednjih in zadnjih luči, prednjim so povečali svetilnost, v LED tehniki pa lahko po novem svetijo tudi meglenke. Nekoliko drugačni so tudi odbijači vozila, nos ima novo mrežo hladilnika.

Ključne novosti prenovljenega Seatovega leona

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Bistvo medgeneracijske prenove leona je očem nevidna tehnična vsebina, saj je španski prvak dobil širok nabor asistenčnih sistemov, zaradi katerih je vožnja bolj varna, udobna in predvsem manj stresna. Leon zna tako do hitrosti 60 km/h v gostem prometu voziti kar sam, zmogljivejši je sistem proti naletu, ki deluje do hitrosti 65 km/h in spremlja tudi gibanje pešcev, aktivni radarski tempomat pa deluje do hitrosti 210 km/h,  

Poglejte, kako delujejo novi varnostni sistemu v leonu

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Poleg kopice novih in izboljšanih varnostnih voznikovih asistentov je obogatena tudi kabina. Na sredini armaturke je še večji 8-palčni zaslon na dotik, trenutnemu razpoloženju lahko prilagajate jakost in barvo ambientalne osvetlitve, na sredinski konzoli pa je tudi Connectivity Box, ki s pomočjo indukcije omogoča brezžično polnjenje mobilnikov. Novi sistemi povezljivosti s pomočjo antene avtomobila povezanemu telefonu tudi izboljšajo signal.

Tehnološki triki, ki jih s seboj prinaša prenovljeni leon

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ob štirih znanih nivojih opreme (Reference, Style, FR in Cupra) je ob cenovno atraktivnem paketu Loco v ponudbi tudi nov sklop opreme Xcellence. Ta leona ogrne v bolj ekskluzivno podobo, v kabino pa doda še nekaj udobja. Pri motorjih je novost 1,6 litrski TDI s 115 »konji«, športna različica Cupra ima zdaj 300 “konjev”, karavan pa je na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Ker je povpraševanje po dizlih v upadu, bo za domače kupce zanimiv 1,0-litrski trivaljnik, ki je na voljo v kombinaciji s 7-stopenjskim DSG menjalnikom.

Seat leon se tako zdi več kot odlično pripravljen na trd boj s tekmeci, sploh ker so v koncernu prenovili tudi golfa in octavijo. A slovenski zastopnik je optimističen, kot pravi direktorica blagovne znamke Simona Mavsar tudi zelo dobro sodelujejo z matično tovarno, v zadnjih petih letih pa so veliko truda vložili tudi v razvoj in prenovo trgovske mreže, kar je še izboljšalo celotno storitev za kupca. V zadnjih petih letih so prodajo Seatov dvignili za 113 odstotkov, slovenski trg pa je vmes zrasel za 34 odstotkov.

Foto: Matej Kačič

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Sladke težave desetega brata Skupine VW
Avto
AvtoMiloš Milač Sladke težave desetega brata Skupine VW

Cene za malo Španko seat arono – bencinski trivaljni 1.0 TSI s 70 kilovati stane 14.990 evrov, enako zmogljiv turbodizel 1.6 TDI pa 18.891 evrov.

FINANCE
Avto
Intervju s šefom Seata: kako se deseti brat Skupine VW prebija v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Intervju s šefom Seata: kako se deseti brat Skupine VW prebija v ospredje

Luca de Meo, predsednik uprave Seata, je špansko znamko spravil na zeleno vejo; ena od prednosti znamke so deset let mlajši kupci od povprečja v panogi

FINANCE
Avto
Seatov veliki SUV je ime dobil po najstarejši rimski naselbini
Avto
AvtoMiloš Milač Seatov veliki SUV je ime dobil po najstarejši rimski naselbini

Novemu Seatovemu športnemu terencu bo ime tarraco, je odločilo 146.124 ljubiteljev znamke iz 134 držav, ki so sodelovali v sklepni fazi natečaja #SEATseekingName. Med kupce bo zapeljal v začetku prihodnjega leta.

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil

FINANCE
Avto
Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna
Avto
AvtoJanez Kovačič Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna

Drugi najmanjši seat v peti generacijski izvedbi je v vseh pogledih veliko bolj samozavesten kot je bila nekoč, kar morda napoveduje, da bo uspešneje lovil v tržnem ribniku, kjer sta tudi »hišna« polo in fabia

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.