Avto

Zvezde avtomobilske Ženeve in kako je GM z minusom prodal Opel

Avtomobilska Ženeva je prinesla številne, a manj izjemne novosti kot smo pričakovali. Predvsem na področju elektromobilnosti so deževale predvsem obljube, v manjši meri pa oprijemljive serijske novosti. Posel PSA/Opel je zaključen, bilanca prodajalca pa zanimiva, negativna...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.03.2017 16:23
Čas branja: 3 min

Več kot sto novih avtomobilov, a nobene revolucije v avtomobilski Ženevi, ki je vrata obiskovalcem odprla včeraj. V času elektrike, hibridov in drugih alternativnih pogonov proizvajalci stopicajo oziroma se pomikajo naprej z majhno hitrostjo. V ospredju pa so novi modeli klasične zasnove in z majhnimi izboljšavami. Velja le nekaj – novosti je veliko v vseh avtomobilskih razredih, med njimi pa se najde nekaj za vsakega.

Kako je General Motors Francozom plačal, da so vzeli Opel. Posel leta med General Motorsom in PSA" title="PSA">PSA Peugeot" title="Peugeot">Peugeot Citroën" title="Citroën">Citroënom dobiva zanimiv epilog. Francozi so za proizvajalca plačali 1,3 milijarde evrov (preostanek je šel za nakup hišne banke), General Motors pa bo uslugo vrnil s plačilom treh milijard evrov. Res je, bilanca je za prodajalca negativna.

Posel je sklenjen, PSA Peugeot Citroën je kupil nemški Opel! Le mesec dni po prvi napovedi sta si General Motors in PSA Peugeot Citroën sklenila dogovor o prevzemu. Cena Opla in oplove banke je 2,2 milijarde evrov, PSA Peugeot Citroën pa napoveduje, da bo do leta 2026 letni prihranil 1,7 milijarde evrov, kupnino bo torej hitro povrnil.

Avtodron, ki vas bo ponesel nad gnečo velemest. Če se boste znašli v prehudi gneči v mestu, bo avtodron pop.up lahko pravo zdravilo proti zamudi v službo ali sestanek. Petmetrski avto se bo prelevil v dron in dva potnika, priklicala ga boste prek aplikacije, nad mestno gnečo ponesel v službo ali na sestanek.

Žirija najodmevnejšega avtomobilskega izbora World Car Awards je razkrila letošnje finaliste. Po tri v vsaki od šestih kategorij, večina finalistov je nemcev.

Evropski avto leta je prvič postal športni terenec. V ponedeljek je žirija izbora Evropski avto leta razglasila končne rezultate letošnjega glasovanja – prvič v zgodovini izbora pa si je zmago priboril športni terenec, peugeot 3008. Naziv mu je s 319 točkami podelila žirija 58 iz 22 evropskih držav. Največ točk mu je podelil tudi slovenski predstavnik žirije.

To je Volkswagnov samovozeči avto brez pedal in volana. Sedric bo daleč v prihodnosti namenjen tudi uporabnikom brez vozniškega dovoljenja, saj bo vse delo opravil sam in najbrž na lastno odgovornost.

Šef Fiat Chryslerja Sergio Marchionne je v Ženevi znova opozoril nase z razmišljanjem o morebitnem združevanju, tokrat z General Motorsom in Volkswagen" title="Volkswagen">Volkswagnom. »Imamo dovolj drugih težav,« se je na predlog odzval šef Volkswagna Matthias Müller" title="Matthias Müller">Matthias Müller.

Na avtomobilskem salonu v Ženevi je svetovno premiero doživel športni terenec DS 7 crossback. Ta združuje sodobno tehniko, uglajenost, francosko avantgardno oblikovanje in udobje.

Štirivratni kupe arteon bo nadomestil upokojeni volkswagen CC. Ta je daljši in imenitnejši od passata, pohvali se lahko z največjim prtljažnikom v razredu.

Švedski Volvo je predstavil novi XC60, srednjerazredni SUV, ki pri tej hiši velja za najbolje prodajan model. Novi XC60 je daljši, precej širši, nižji in zmogljivejši. Seveda je tudi varnejši, oblikovno pa jasno sledi večjemu bratu XC90.

Ob sedemdeseti obletnici 12-valjnih cestnih modelov so v Maranelu predstavili najmočnejši in najhitrejši serijski ferrari doslej – 812 superfast. Voznik z desno nogo ukazuje orkestru 12 valjev, ki maksimalno moč 588 kilovatov oziroma 800 ''konjev'', ki ga stotice izstrelijo v manj kot treh sekundah, polni galop pa je nekje nad 340 kilometri na uro.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
PSA lani z rekordnim dobičkom in prodajo
FINANCE
Avto
Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA
Avto
AvtoMiloš Milač Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA

Chopelin bo v naslednjem mandatu optimiziral prodajo in marketing za pet avtomobilskih znamk v Skupini PSA: Peugeot, Citroën, DS, Opel in Vauxhall

FINANCE
Avto
Šef Fiat Chryslerja: Nemci osamljeni vztrajajo pri dizlih
Avto
AvtoUroš Božin Šef Fiat Chryslerja: Nemci osamljeni vztrajajo pri dizlih

Skupini FCA in PSA zmanjšujeta delež dizlov, Toyota pa načrtuje umik iz ponudbe

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika
Avto
AvtoMiloš Milač Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika

Nadaljevanje dizelske sage, sanje in resničnost sejma elektronike CES v Las Vegasu, poročilo pred našim glasovanjem za svetovni avto leta, poslovni avto leta 2017 opel insignia na preizkušnji ter novi vrhunci Volkswagna

FINANCE
Avto
Slovenec na visokem položaju v Audiju, miti o električnih avtih in ženevske novosti
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenec na visokem položaju v Audiju, miti o električnih avtih in ženevske novosti

V tem tednu smo vam pripravili intervju s Slovencem na visokem položaju v razvoju Audija in Sicilijancem, ki vodi trženje električnih nissanov v Evropi. Obujamo večno vprašanje: ali avto financirati z lizingom ali posojilom, poročamo z avtosalona v Washingtonu in razkrivamo prve novosti bližnjega avtosalona v Ženevi.

FINANCE
Avto
Nova odpuščanja PSA v angleški tovarni Vauxhall
Avto
AvtoMiloš Milač Nova odpuščanja PSA v angleški tovarni Vauxhall 2

Ob službo dodatnih 250 delavcev v Vauxhallovi tovarni na severu Anglije

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)