Avto

Iz nizkocenovnika v tekmeca golfu

Hyundai je pred desetletji prepričeval lastnike yugov in zastav, z novim i30 pa se je lotil kar lastnikov golfov in aster. Kaj ponuja novinec, ki je v tem tednu zapeljal na naš trg?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.03.2017 14:42
Čas branja: 3 min

Kot, da bi se Easyjet ali Ryanair spremenila v Lufthanso ali Swiss air, seveda pošteno dvignila cene in še močno povečala prodajo. To je zgodna korejskega Hyundaija, danes četrtega največjega avtoproizvajalca na svetu in novega modela i30, ki ceno postavlja v ozadje, vse ostalo pa v ospredje.

Da so časi poceni in cenenih pollicenčnih hyunaijev iz 90. let preteklega stoletja (takrat je k nam zapeljal model pony) mimo, je jasno že dolgo časa. Sedaj pa morda še bolj, saj je na trg zapeljal novi model i30, ki s starimi hyundaiji skoraj ne želi imeti ničesar več skupnega, razen petletne garancije in nekaterih oblikovnih potez.

Poročilo iz prve vožnje s hyundaijem i30.

Najbogatejši varnostni paket

Novinec je po navadi zadnjih modelov zasnovan in oblikovan v Evropi, oblikovno gre v smeri golfa – torej tradicionalne in počasi starajoče oblike, tehnično pa skuša posegati v sam vrh. Tja pa brez dvoma sodi z varnostno opremo, prav vsak i30 je namreč serijsko opremljen s sistemi za zaviranje v sili v mestu, opozorilom proti nenamerni menjavi prometnega pasu, avto obenem sam senči snop žarometov in voznika opozori na utrujenost. Kupci ob tem lahko doplačajo za radarski tempomat in še marsikaj. Seznam torej, ki bi ga še pred leti pripisali kakšni drugi znamki, ne Hyundaiju.

Večji in prostornejši

Novi i30 je obenem večji in prostornejši, dolg je 4,34 metra (v medosju meri 2,65 metra). S 1.269 kilogrami osnovni model sicer ne sodi med najlažje v razredu. Je pa njegova kabina med bolj prostornimi, prtljažnik s 395 do 1.301 litri prav tako.

Novi turbo bencinarji

Zelo sveža je tudi motorna ponudba, ki jo sestavljata dva turbo motorja: litri trivaljnik z 88 kilovati in 1,4 litrski štirivaljnik s 103 kilovati. Bencinarja dta od dva do tri tisoč evrov cenejša od znanega, a osveženega dizelskega stroja 1.6 CRDi v treh izvedbah s 70, 81 in 100 kilovati. Osnovni i30 MPI 100 trend stane 14 tisočakov, litrski turbo motor je tisočaka dražji, 1.4 T-GDI style pa stane 17.490 evrov. Za dizelski motor boste odšteli najmanj 16.890 evrov. Za 1.6 CRDi 81 style pa že skoraj 19 tisoč evrov.

V kabini je poseben po čistih potezah, zelo kakovostnih materialih ki v ničemer ne spominjajo na cenene predhodnike in po osempalčnem (od opreme premium) multimedijskem zaslonu s 30 odstotkov hitrejšim procesorjem ter povezljivostjo z Apple in android napravami.

Načrti slovenskega dirstributerja so visoki, med 600 in 800 avtomobilov letno, lani je predhodnik našel 450 kupcev.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Hyundai z i30 fastbackom na novo odkriva preteklost
Avto
AvtoMiloš Milač Hyundai z i30 fastbackom na novo odkriva preteklost

Najbolj skladen hyundai i30 za dodatnega tisočaka ponuja všečen zadek, večji prtljažnik in bolj dinamične vozne lastnosti. Zabava se začne pri 16 tisočakih in 120 turbobencinskih konjih

FINANCE
Avto
Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne
Avto
AvtoMiloš Milač Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne 36

Pri nakupu avtomobila prodajalci ponujajo različno opremo in dodatke, ki vas lahko olajšajo tudi za več tisočakov, če pri tem niste racionalni. zato smo preverili, kateri so smiselni in kateri ne. in to smo naredili na primeru drugega najbolje prodajanega avtomobila v sloveniji, to je golf VII.

Aktualno
Nov član komisije za razvrščanje zdravil
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Nov član komisije za razvrščanje zdravil

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na redni seji 18. januarja odločil, da za nadomestnega člana komisije za razvrščanje zdravil na listo imenuje internista doc. dr. Boruta Juga s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zamenjal bo dr. Dragana Kovačiča z Oddelka za bolezni srca, pljuč in ožilje v bolnišnici Celje.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Avto
To je novi, še večji hyundai santa fe
Avto
AvtoMiloš Milač To je novi, še večji hyundai santa fe

Hyundai je včeraj razkril prvi fotografiji novega športnega terenca (SUV) srednjega razreda santa fe. To je že četrta generacija tega modela, ki je leta 2001 kot eden prvih tovrstnih avtov oral ledino na trgu SUV.

FINANCE
Avto
To je novi, še večji hyundai santa fe
Avto
AvtoMiloš Milač To je novi, še večji hyundai santa fe 1

Hyundai je včeraj razkril prvi fotografiji novega športnega terenca (SUV) srednjega razreda santa fe. To je že četrta generacija tega modela, ki je leta 2001 kot eden prvih tovrstnih avtov oral ledino na trgu SUV.

FINANCE
Avto
Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?
Avto
AvtoMiloš Milač Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo? 7

Po včerajšnjem razkritju prednjih delov dostavnih oziroma prostočasnih trojčkov danes Citroën razkriva še podrobnosti o novem berlingu. Ta je znan, a v podrobnostih močno dodelan. Na skromnih merah ponuja genialen prostorski izkoristek, denimo kar 775-litrski prtljažnik in za ta razred izjemno varnostno opremo. Pri nas bo v drugi polovici leta.