Avto

Bizarni slovenski davki, za volanom avta prihodnosti in Škodina provokacija

Zakaj Slovenci za prestižni BMW 7 plačamo kar 80 tisoč evrov več kot precej bogatejši Nemci, s čim nas je prepričala toyota prius-plug in hybrid, za volanom škode octavie in volkswagna golfa, terensko obarvanega volva V90 CC in še marsikaj v pregledu res bogatega avtomobilskega tedna

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.02.2017 05:55
Čas branja: 3 min

"V Sloveniji se dobro počutim, a davčnega sistema res ne razumem. Prav bizarno je, kako visoke davke za avte plačujete Slovenci," je v našem intervjuju osupel pojasnjeval generalni direktor BMW Group Slovenija Maciej Galant. Model z vrha ponudbe, BMW 760i, v Sloveniji stane 80 tisoč evrov več kot v Nemčiji, in to le zaradi višjih davkov, cena trgovca je enaka! Poleg tega si slovenski kupci večinoma ne morejo poračunati DDV, drag avto pa morajo plačati z gotovino, da se izognejo težavam s finančno upravo.

Visoki davki ustvarjajo sive cone, obenem pa pospešujejo davčne utaje. Kako jih trgovci izvajajo danes? Razkrivamo sheme po katerih delujejo.

Toyota prius plug-in hybrid druge generacije zmore 50 kilometrov prevoziti le na elektriko. Marsikateri tekmec sicer zmore več, a ne za tako ugodno ceno. Prius plug-in hybrid za 30 tisočakov ne ponuja podobnih lastnosti, prostora, opreme, zmogljivosti in dosega. Subvencije tehnologijo cenijo in jo postavljajo v vse bolj konkurenčen položaj s klasično zasnovanimi avtomobili.

Kaj, poleg provokacije, ponuja osvežena škoda octavia? Oktobra lani so pri Škodi razkrili obraz prenovljene octavie, pretekli teden pa smo sedli za volan njihovega najbolj prodajanega modela, kjer se korenite spremembe lahko izkažejo tudi za dvorezni meč. Avtomobilska javnost je bila nad osveženo octavio presenečena, ni manjkalo niti negativnih komentarjev ter oblikovnih primerjav s prejšnjo generacijo mercedesa E – seveda ne v pozitivnem smislu.

Tu je še vrh ponudbe, octavia RS 245, ki je motor podedovala od osveženega golfa GTI. Novi dvolitrski turbobencinski motor  zmore 180 kilovatov (245 konjskih moči) in 370 nevtonmetrov navora. Gre za najmočnejšo škodo octavio v zgodovini podjetja.

Volkswagen golf je na slovenski trg prišel skoraj tako hitro, kot jih tovarna v Wolfsburgu bruha iz tekočih trakov. Vsakih 40 sekund je narejen nov golf, doslej pa je bilo izdelanih že 33 milijonov najbolj ljudskih in priljubljenih Volkswagnov.

Še teden dni nazaj je Matej golfa spoznaval na Mallorci, na njegovi svetovni premieri. S poti ni prišel razočaran, vse prej kot to, resda pa ni bil nad ničemer prav hudo presenečen ali celo osupel. Golf je pač golf, avto ki postavlja merila razreda ki pogovorno imenuje kar golfov razred, zato je kaj manj kot najboljše od tega avta kar težko pričakovati. In kaj je sploh novega? Res je, na prvi pogled ga zlahka zamenjamo z golfom letnika 2016.

Audi je na slovenski trg pripeljal A5 v treh karoserijskih izvedenkah. Elegantni A5 je po skoraj desetih letih dočakal drugo generacijo, ki sicer ni bistveno drugačna, je pa sodobnejša, varčnejša in še notranje prostornejša.

Uporaba dostavnika ali tovornjaka je posel, v osnovi nič drugega kot to, saj so pravila drugačna kot pri osebnih avtih. Najboljši med njimi pa je dober na vseh področjih, pri natovarjanju, nosilnosti, stroških, porabi … Predstavljamo sedmerico, ki se bojuje za letošnji lovoriki dostavno in tovorno vozilo leta 2017.

Volvo V90 Cross Country je avtomobil za dobrih 56 tisoč evrov, s katerega boste med tednom pazljivo brisali prah, za vikend pa ga pognali čez drn in strn. S švedom pa smo v Avstriji premagovali tudi snežne izzive, kako se je spopadel z njimi?

TOP službe v avtoindustriji! Bi radi delali v Magni v Mariboru, kaj pa v Oplu v Russellsheimu, Škodi v Mladi Boleslav ali Fiat Chryslerju na Dunaju. Razkrivamo vam kakšen profil iščejo omenjeni proizvajalci in kakšni so pogoji.

Opel je kljub temu, da je spet naprodaj, lahko ponosen na astro. To je avto, ki bi ga utegnil celo rešiti, če ne bi bil lastnik General Motors lačen lažjega zaslužka kot ga ponujata Opel in Evropa. To velja tako za dobro opremljen karavan s tihim 1,6 litrskim turbodizlom, kot za petvratnik z le litrskim trivaljnim mlinčkom. Ta je živahen, odločen in se oglaša s tako prijetnim brbotanjem, kot bi ga v roke vzel sam Igor Akrapovič.

Požar pri dobavitelju je 20 tisoč volkswagnov passatov prikrajšal za predale prod sopotnikom. Razloga tokrat ne gre iskati v Preventu Nijaza Hastorja ampak v češkem dobavitelju Recitel, kjer je izbruhnil požar.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende