Avto

(reportaža) Pri parkiranju se vse bolj zanašamo na sodobne pripomočke

Slovenci smo pri parkiranju v naglici tudi premalo natančni, vse bolj pa cenimo sodobne pripomočke, ki preprečijo buške na pločevini

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

25.11.2016 01:00
Čas branja: 8 min

V avtošoli so nas učili, da uporabljamo ogledala, vržemo pogled prek ramen in si ogledamo okolico, preden zapeljemo avto na parkirno mesto. To sicer velja še danes, razlika je le v tem, da nam sodobni avtomobili pri parkiranju lahko izdatno pomagajo s pripomočki, kot so parkirni senzorji in kamere, nekateri pa imajo tudi sisteme za samodejno parkiranje, pri katerih le popuščamo zavoro, vse drugo pa prepustimo avtomobilu. Inštruktorji AMZS Centra varne vožnje na Vranskem svetujejo, naj si za parkiranje vzamemo čas in temu manevru namenimo več pozornosti, saj se navidezno preprosto opravilo še danes pogosto konča z buškami na pločevini.

Z izzivom parkiranja so se spopadli tudi tekmovalci projekta Najboljši poslovni vozniki 2016, ki so za volanom opla mokke X poskušali parkirati čim bližje stožcem. Manj kot centimeter stran od njih so se ustavili tekmovalci podjetij Advantage Austria, Zarja Elektronika, Novi plamen, Slopak, Deloitte in Trias.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Dežnik na prtljažni polici je lahko hladno orožje

Na tekmovanju smo preizkušali tudi morebitno brezbrižnost tekmovalcev. V posamezne Oplove avtomobile smo jim nastavili dežnik in plastenke z vodo ter preverjali, kaj so z njimi naredili. Dežnik na zadnjo polico? Nikar, pravijo inštruktorji varne vožnje. Pri natovarjanju je zelo pomembno, da vso prtljago spravimo v prtljažni prostor in nič ne pustimo na zadnji polici ali roloju. Pri trku se naletna teža tovora močno poveča, ta pa vselej prileti v kabinski prostor. Pri 50 kilometrih na uro pri čelnem trku se naletna teža predmeta poveča za 25-krat, zato je pomembno, da so predmeti pravilno zloženi, težji denimo čim niže in čim bliže hrbtišču zadnje klopi, saj se predmeti na polici ali roloju pri trku spremenijo v hladno orožje, nam in drugim potnikom priletijo v glavo, posledica pa so ponavadi močne poškodbe ali celo smrt.

Najbolj običajen primer takšnega hladnega orožja je dežnik, spravljen na zadnji polici, tudi dvigalka ali prenosni računalnik nista redkost, posledice so še hujše. Prtljago je tudi v prtljažniku treba ustrezno pričvrstiti. Pri sodobnih avtomobilih to ni več težava, saj je večina opremljena z različnimi kavlji, drsniki in zaponkami, ki omogočajo fiksno namestitev prtljage. Če avto teh dodatkov vendarle nima, kose prtljage ustrezno založimo z drugimi in jih naložimo čim bliže zadnje stene ob hrbtišče sedežev. Tudi če osnovna prostornina prtljažnika ne zadošča in moramo rolo ali polico sneti, je treba prtljago zaščititi, da ne bo padla v kabino.

Če avto teh dodatkov nima vgrajenih, pa lahko različne mreže in druge zaščite najdemo pri prodajalcih dodatne opreme. Tekmovalci iz 26 podjetij so se izkazali za zelo vestne, saj so prav vsi dežnik pospravili v prtljažnik, plastenke vode pa v za to namenjene utore.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Naj je zaradi nenatančnosti ne skupi pločevina
Avto
AvtoMatej Kačič Naj je zaradi nenatančnosti ne skupi pločevina

Na cesti sta potrebni predvsem strpnost in premišljenost, seveda pa brez natančnosti pri manevriranju ne gre

FINANCE
Avto
Berlingu sledi še Oplov combo
Avto
AvtoMiloš Milač Berlingu sledi še Oplov combo 1

Oplov combo z osnovo in tehniko berlinga in partnerja, a lastnim oblikovnim slogom

FINANCE
Avto
Ko pobegne zadek, ni časa za karaoke
Avto
AvtoMatej Kačič Ko pobegne zadek, ni časa za karaoke

Nič ne de, če na službenih poteh v avtomobilu prepevate na ves glas. Škodljivih posledic skoraj ne bo, povsem drugače pa je, če vam odnese zadek. Ali veste, kaj storiti, da boste na cilj prišli varno?

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Zadržan nastop, a res dobra vsebina poslovnega avta leta
Avto
AvtoMiloš Milač Zadržan nastop, a res dobra vsebina poslovnega avta leta

Preverili smo, katere vrline ima lanski poslovni avto leta opel insignia, testna različica z živahnim bencinskim motorjem in ceno okoli 25 tisoč evrov. Nova insignia je nasprotje prejšnje, ponuja več vsebine, vsaj v testni različici pa manj za oči.

FINANCE
Avto
Kakšen je SUV starih časov in zadnji Oplovih genov
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšen je SUV starih časov in zadnji Oplovih genov

Mokka X torej sodi v zgornji del Oplove ponudbe B SUV, poleg tega je zadnji SUV Oplove zasnove s karoserijo, motorji in drugimi deli vred. Različica 1.4 turbo innovation s samodejnim menjalnikom tekmece išče razred višje.

FINANCE
Avto
Divje drsenje v službi varnosti in vozniških veščin
Avto
AvtoMiloš Milač Divje drsenje v službi varnosti in vozniških veščin

Drsenje po ledeni, delno zasneženi in različno oprijemljivi podlagi s štirikolesno gnanimi opli insigniami na prvi pogled deluje kot igrišče za velike otroke, ki sproščajo adrenalin in izživljajo vse tisto, kar je v prometu prepovedano.