Avto

Električni avti bodo praznili parkirišča BTC in polnili vozne parke podjetij

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

23.11.2016 23:00
Čas branja: 4 min
Električni avti bodo praznili parkirišča BTC in polnili vozne parke podjetij
Danes so tesnejše sodelovanje sklenili (z leve) Julij Božič iz BTC, Matej Čer iz Avant Cara in Miha Mermal iz BTC. Z razširitvijo souporabe električnih avtov bodo skupaj počasi ozelenili BTC ter zmanjšali gnečo na cestah in parkiriščih.

Ljubljanski Avant Car je junija začel ponujati souporabo električnih avtov v središču Ljubljane, zdaj pa svoje delovanje dopolnjuje z dodatnimi mesti v ljubljanskem BTC ter izposojo podjetjem. Direktor družbe Matej Čer verjame, da jim lahko s svojo ponudbo zagotovi velike prihranke časa in denarja.

S projektom Avant2go, souporabo električnih avtomobilov družbe Avant Car, ima njen direktor Matej Čer velike načrte. Manj kot pol leta star projekt bo do konca leta štel 50 vozil in od 800 do tisoč uporabnikov, do leta 2018 pa želi floto povsem elek­tričnih avtomobilov razširiti na 500 vozil in na območja zunaj Ljubljane. Na včerajšnji tiskovni konferenci je Čer predstavil drugo fazo pilotnega projekta, s katero širi število lokacij prevzemnih mest na 60 do sto ter prilagaja ponudbo različnim kupcem. Doslej so bili električni smart, BMW i3 in renault zoe namenjeni predvsem fizičnim uporabnikom v središču Ljubljane, pred kratkim je odprl še prevzemno mesto na Letališču Jožeta Pučnika. Tesnejše sodelovanje z ljubljanskim BTC pa mu odpira nove možnosti širitve posla tudi na podjetja.

Nekdaj zračni BTC je danes poln do zadnjega kotička

In zakaj BTC ob 8.500 brezplačnih parkirnih mestih, razmeroma majhnih razdaljah in brezplačnem avtobusu sploh potrebuje storitev souporabe vozil? »Dnevno se skozi BTC zapelje 40 tisoč avtomobilov, letno kar 11 milijonov, kljub velikemu številu parkirnih mest pa so tudi ta pogosto polna. Obenem s projektom nadaljujemo uvajanje startupovskih idej, ki so že pomemben del ABC pospeševalnika v BTC,« je pojasnil izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v BTC Julij Božič, ki je na to mesto prišel z vrha IBM Slovenija. »S sodelovanjem z Avant Carom izpolnjujemo del naše strategije do leta 2020, ki pomeni tudi ozelenitev prometa in zmanjšanje prometnih zastojev,« je dodal direktor poslovne enote Misija: Zeleno Miha Mermal.

Nižja osnovna tarifa

Avant Car v BTC vstopa tudi z nižjo tarifo, od 0,9 do 1,5 evra bo stala najcenejša vožnja, v drugih delih Ljubljane boste za najem (ta je sestavljen iz časa najema in števila kilometrov) plačali najmanj od tri do pet evrov. Ob tem bosta Avant Car in BTC infrastrukturo v BTC razširila na štiri prevzemna mesta za avte, 11 polnilnih mest in 22 polnilnih postaj. Avant Car v BTC, ki je čez dan poln zasebnih in službenih vozil, vidi priložnost za souporabo električnih vozil, s katero bi podjetjem lahko močno znižal stroške. Podjetje, ki ima 20 službenih vozil, jih denimo le deset potrebuje ves čas, preostanek pa le redko.

Souporaba namesto službenih avtov

Takemu podjetju lahko drugo polovico voznega parka nadomestimo z nekaj vozili, njihov najem in uporaba pa ga bosta stala precej manj kot lastništvo ali klasičen najem avtomobilov, ki večino časa preživijo na parkirišču. Za podjetja bo Čer pripravil posebne pakete, lahko bodo souporabljala le določena vozila ali pa jih bodo najemala iz celotnega voznega parka, ki je v obtoku. Zanje bo prilagodil delovanje aplikacije, ki bo vezana na celoten vozni park, ne na vsako vozilo posebej, in stroške zajel v skupen račun.

Prihranki odvisni od primera

In kakšni so lahko prihranki? To je odvisno od primera, a Čer pojasnjuje, da povprečnemu uporabniku mesečno za souporabo zadošča sto evrov, medtem ko ga lastništvo avtomobila z vsemi stroški vred stane tudi 500 evrov ali več. Ob tem je prepričan, da vsak avto v souporabi lahko nadomesti od 10 do 20 lastniških, če je ta dobro izkoriščen.

Drzne napovedi

Da bi hitreje prodrl na to mikrolokacijo, je znižal cene, za podjetja pa bo pripravil tudi individualne ponudbe, ki bodo ustrezale njihovim potrebam. »Poleg optimizacije stroškov je prednost še ena, širša souporaba bo zredčila promet v BTC in v drugih delih Ljubljane, je prepričan Matej Čer, ki verjame, da se bodo leta 2019 po BTC že vozili samovozeči avtomobili, leta 2026 pa se bo vozni park avtomobilov v Sloveniji zaradi razširjene souporabe zmanjšal s sedanjih 1,1 milijona na 300 tisoč vozil ali manj, le pet odstotkov bo lastniških.

Realnejša bližnja prihodnost

Sočasno s prodajo svojih storitev podjetjem bo Avant Car ponudbo prilagodil tudi študentom, ki v Ljubljani ne potrebujejo svojega avtomobila, ter jim omogočil plačilo z moneto. V prihodnjem mesecu bo souporabo razširil še v eno izmed slovenskih mest. V katero, še ni želel govoriti. S prihodom elek­tričnih avtomobilov z večjim dosegom med polnjenji (BMW i3 94 s 300 kilometri dosega pride decembra, renault zoe EV40 s 400 kilometri pa februarja 2017) pa se bodo lahko najemniki odpravili tudi na daljše vožnje iz prestolnice.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte
Avto
AvtoMiloš Milač Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte 117

Največji slovenski nakupovalni center BTC je danes položil temeljni kamen za razvoj testnega centra za samovozeče avtomobile. Že konec aprila se bo po Ameriški ulici sam (sicer pod nadzorom in prisotnostjo voznika) zapeljal audi A8, v prihodnje pa bo mesto na obrobju Ljubljane tržilo skoraj vse, kar je povezano z dobo avtomobilov brez voznika.

FINANCE
Okolje & energija
V BTC boste 27. aprila lahko testirali avtonomni avto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V BTC boste 27. aprila lahko testirali avtonomni avto

V BTC bo mogoče čez pol leta plačevati s kriptovalutami. Prihodnji petek pa bodo prikazali samovozeča vozila.

FINANCE
Avto
Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom
Avto
AvtoMiloš Milač Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom 4

Po BTC Cityju se te dni vozi pravi avtonomni avto francoske Navye, ki deluje povsem brez voznika. Sinoči smo se usedli v 16-sedežni shuttle, v petek dopoldne bo prevoz prihodnosti na voljo obiskovalcem.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

Zgodbe
»Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi«
ZgodbeBlažej Kupec »Na slovenskih faksih učijo sami teoretiki, kar se v Kanadi in ZDA ne more zgoditi« 15

»Slovenski javni izobraževalni sistem ni v toku s časom«, pravijo trije mladi Slovenci, ki za študente organizirajo poletno šolo v Torontu, skupaj s pospeševalnikom ABC pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na druga večja svetovna mesta.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC 2

V okviru evropskega prometnega dogodka TEN-T Days 2018 so pripravili tudi demonstracijsko vožnjo povsem avtonomnega vozila.