Avto

(reportaža) Na poti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč

Zemljevidi, spraševanje mimoidočih za pot, spomin in intuicija … tako smo na cilj prihajali včasih, danes pa izbrano destinacijo pred vožnjo vnesemo v navigacijo – a obstaja še bolj udobna možnost

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.11.2016 23:59
Čas branja: 9 min

Poslovne poti, obiski poslovnih partnerjev v tujini, servis pri stranki … Tako ali drugače ste vedno prišli na cilj, res pa je, da skoraj nikoli tako preprosto kot danes, ko vas na cilj udobno pripelje navigacijska naprava.

»Vožnja vse bolj postaja rutina, vmes pa počnemo čedalje več stvari. Od telefoniranja, poslušanja radia do ukvarjanja z navigacijo, s katero naj bi lažje prišli na cilj. Brskanje po navigaciji oziroma vnos cilja med vožnjo zahteva veliko voznikove pozornosti, saj ta spusti roko z volana in umakne pogled s ceste, zato je tudi zelo nevarno in ga močno odsvetujemo,« pravijo inštruktorji varne vožnje AMZS na Vranskem. Za vnos cilja v navigacijo se je zato treba ustaviti, enako velja, če uporabljamo zemljevid ali za pot sprašujemo naključne mimoidoče.

Zemljevid v rokah je stvar preteklosti

Kako se pri orientaciji znajde okoli sto voznikov službenih vozil iz 26 slovenskih podjetij? Posadili smo jih v razne Oplove modele in poslali s poligona AMZS v neznano. Za pomoč na poti proti ciljem so jim bili potna knjiga, GPS­koordinate in zemljevid, lahko pa so uporabljali tudi druge pripomočke (vgrajeno navigacijo, telefon, sistem OnStar). Namen vaje je bil, da tekmovalci pokažejo, kako dobro se danes znajdejo na poti proti cilju. Večina avtomobilov je bila opremljena z navigacijskim sistemom, kar nekaj oplov pa tudi s sistemom OnStar, ki je tekmovalcem prinesel povsem novo izkušnjo.

Ena izmed ekip se je med branjem zemljevida na poti izgubila in zamujala, zato je želela na cilj priti kar najhitreje. Na stropu so pritisnili na gumb OnStar in že po nekaj trenutkih se jim je v slovenščini oglasil svetovalec, ki je 24 ur na dan in vse dni v letu v angleškem Lutonu. Lociral je vozilo in na daljavo naložil cilj v navigacijski sistem, voznik je izbiro le potrdil. To je tekmovalcem prihranilo čas in še bolj varno je bilo, saj so ostali zbrani, voznikov pogled pa je ostal na cesti, ne na navigacijskem sistemu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

OnStar je osebni pomočnik in angel varuh

Vnos lokacije v navigacijski sistem pripomore k varnosti in udobju, OnStar pa uporabnikom omogoča še kopico drugih, koristnih ali le prijetnih storitev. Denimo pomoč pri iskanju ukradenega vozila, zaporo zagona in blokado delovanja motorja na daljavo.

Oplova mobilna aplikacija prav tako omogoča povezavo z avtomobilom na daljavo in zna skoraj vse, razen parkiranja. Prek nje lahko na svoj mobilni telefon dobite podatke o stanju motornega olja in goriva v posodi ter tlaku v pnevmatikah. Svojega opla lahko zaklenete in odklenete na daljavo, preverite natančno lokacijo, denimo na velikem parkirišču, sprožite hupo in utripanje luči.

Sistem OnStar poleg storitev, ki jih omogoča povezljivost pametnega telefona in avtomobila, ponuja tudi klic v sili eCall. Samodejni klic iz avtomobila reševalce sicer pokliče od dve do štiri minute prej kot očividec ali voznik iz avtomobila, kar je v trenutkih, ko odločajo sekunde, še kako pomembno.

Foto: Jure Makovec

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Berlingu sledi še Oplov combo
Avto
AvtoMiloš Milač Berlingu sledi še Oplov combo 1

Oplov combo z osnovo in tehniko berlinga in partnerja, a lastnim oblikovnim slogom

FINANCE
Avto
Zadržan nastop, a res dobra vsebina poslovnega avta leta
Avto
AvtoMiloš Milač Zadržan nastop, a res dobra vsebina poslovnega avta leta

Preverili smo, katere vrline ima lanski poslovni avto leta opel insignia, testna različica z živahnim bencinskim motorjem in ceno okoli 25 tisoč evrov. Nova insignia je nasprotje prejšnje, ponuja več vsebine, vsaj v testni različici pa manj za oči.

FINANCE
Avto
Divje drsenje v službi varnosti in vozniških veščin
Avto
AvtoMiloš Milač Divje drsenje v službi varnosti in vozniških veščin

Drsenje po ledeni, delno zasneženi in različno oprijemljivi podlagi s štirikolesno gnanimi opli insigniami na prvi pogled deluje kot igrišče za velike otroke, ki sproščajo adrenalin in izživljajo vse tisto, kar je v prometu prepovedano.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Tudi mala corsa obuja oznako GSI
Avto
AvtoMiloš Milač Tudi mala corsa obuja oznako GSI

Oznaka, ki je proslavila športne ople in se v spomin vtisnila še precej bolj oznaka OPC na zadkih najbolj divjih oplov

FINANCE
Avto
Oplov SUV spretno prilagojen času
Avto
AvtoMiloš Milač Oplov SUV spretno prilagojen času

Po uspešni mokki in manjšem crosslandu X je Opel na trg zapeljal še s kompaktnim SUV grandland X, ki je morda manj poseben in unikaten kot prva dva, a je kljub temu ali pa ravno zato prav odlično prilagojen trendom v zadnjem času

FINANCE
Avto
Ko pobegne zadek, ni časa za karaoke
Avto
AvtoMatej Kačič Ko pobegne zadek, ni časa za karaoke

Nič ne de, če na službenih poteh v avtomobilu prepevate na ves glas. Škodljivih posledic skoraj ne bo, povsem drugače pa je, če vam odnese zadek. Ali veste, kaj storiti, da boste na cilj prišli varno?