Avto

Električni jaguar, ki se bo spopadel s teslo

S proizvodnjo bodo začeli leta 2018, obljubljajo prek 500 kilometrov dosega

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
16.11.2016 23:00
Čas branja: 3 min
Električni jaguar, ki se bo spopadel s teslo
Poganjala ga bosta dva električna motorja s skupno 400 konjskimi močmi

Na avtomobilskem salonu v Los Angelesu so pri Jaguarju razkrili koncept električnega športnega terenca I-pace. Britanska prestižna znamka tako vstopa na trg električnih vozil. Navdih za obliko so oblikovalci črpali kar s superšportnega C-X75, ki so jo združili s silhueto petvratnega kupejevskega terenca. Pri Jaguarju pravijo, da je vozilo tako dinamičnih proporcij mogoče le z električnim pogonskim sklopom.

Brezemisijsko vozilo s športnimi voznimi lastnostmi

Električna motorja se nahajata na sprednji in zadnji osi in razvijata skupno moč 294 kilovatov oziroma 400 konjev in 700 njutonmetrov navora, kar avtomobilu omogoča pospešek do stotice v dobrih štirih sekundah. Za boljši oprijem skrbi štirikolesni pogon. Motorja bo napajala litij-ionska baterija s kapaciteto 90 kilovatnih ur. Doseg vozila po evropskem voznem ciklu je več kot 500 kilometrov. Baterija ima funkcijo hitrega polnjenja.

Nizko nameščene baterije zagotavljajo nižje težišče in športne vozne lastnosti. Jaguarjevi inženirji želijo dokazati, da lahko tudi brezemisijsko vozilo ponudi dobre voze lastnosti. Električni pogon bo omogočal tudi večjo udobnost. Voznik bo lahko izbral intenzivnost regenerativnega zaviranja. Vožnja v mestnem prometu bo tako mogoča skoraj brez zaviranja voznika.

Prostorski potencial električnega vozila

Pri Jaguarju so želeli ustvariti terenca, ki je prostoren in hkrati tudi športen in praktičen. Nekoliko naprej pomaknjena potniška kabina omogoča boljši izkoristek prostora kot v konvencionalnih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Ker nima motorja in so baterije med osema nameščene v dnu avtomobila, ima vozilo kratke previse. V dolžino meri 4,68 metra, medosna razdalja pa je zajetnih 2,99 metra.

Jaguar I-pace je dokaz, koliko notranjega prostora omogoča električni pogon ter pomik potniške kabine. Konceptno vozilo na cesti zasede manj prostora od konvencionalnega srednje velikega športnega terenca ob tem pa v notranjosti potnikom na zadnjih sedežih ponuja več prostora kot v nekaterih razred večjih terencih in luksuznih limuzinah. Brez ogrožanja dramatične zunanje silhuete, prtljažni prostor sprejme 530 litrov prtljage. Nekaj dodatne prtljage pa sprejme tudi prednji 28-litrski prtljažnik.

Na ceste v drugi polovici 2018

V notranjosti bodo potnike razvaljali naravni materiali in veliko panoramsko okno z vgrajenimi LED svetili. Nizek motorni pokrov in kratki previsi pripomorejo k dobri preglednosti. Nizko ležeča armaturna plošča in minimalistična stikala poudarjajo prostornost notranjosti. Proizvodnja naj bi se začela leta 2018, na ceste pa bo zapeljal v drugi polovici leta 2018. Za kupce bo moral tekmovati s teslovim modelom x in napovedanima električnima avtomobiloma Audija in Mercedes-Benza.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
(video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo
Avto
AvtoMiloš Milač (video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo 2

Novi I-pace je crossover zanimivih proporcev, dolg 4,68 metra, nizek le 1,56 metra s 656 litrskim prtljažnikom, 480 kilometrskim dosegom, 400 konjiči… in ceno 77 tisočakov

FINANCE
Avto
Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence
Avto
AvtoMiloš Milač Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence

Jaguar, ki bo kupce v 80 odstotkih kradel drugim znamkam, v Sloveniji pa bo zbudil prodajo te znamke. Letos naj bi zapeljal v 50 slovenskih garaž in si odrezal skoraj polovičen delež v prodaji te znamke

FINANCE
Avto
(Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo
Avto
AvtoMiloš Milač (Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo 25

Izdelal je športnega terenca z električnim motorjem, težkega prek dve toni, ki se pelje kot športni avto in ne rjovi.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike
Avto
AvtoMiloš Milač Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike

Rjovenje šest-, osem-, deset- in 12-valjnih strojev se z elektriko seveda poslavlja.

FINANCE
Avto
Tiha mačka za novo poglavje
Avto
AvtoMatej Kačič Tiha mačka za novo poglavje 5

Jaguar je s ceno okoli 80 tisoč evrov (brez subvencije) k nam pripeljal atraktivnega križanca i-pace, s katerim ohranja vse “mačje” vrline, a s tišino in drugimi odlikami električnega pogona hkrati obrača nov list papirja.

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Avto
Primerjava trendovskih SUV: vroča mačka ali hladni šved
Avto
AvtoMiloš Milač Primerjava trendovskih SUV: vroča mačka ali hladni šved

Evforija športnih terencev je zajela tudi prestižne znamke. Primerjali smo še vroča novinca, športni jaguar e-pace in volvo XC40. Oba sodita med manjše, kompaktne SUV, a dobro opremljena staneta kar 50 tisočakov.