Avto

Nemci zanetili novo revolucijo, je električen avto danes že konkurenčen dizlu in bencinarju?

Teden v znamenju elektrike, odločitve Nemcev, da leta 2030 prepovedo nove bencinske in dizelske avte. Tančice je odvrgel novi BMW serije 5, kaj je v našem intervjuju povedal podpredsednik BMW Ian Robertson, o ducatiju xdiavel - klasiku z močjo superšportnika in meganih s karavanskim in limuzinskim zadkom.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.10.2016 07:48
Čas branja: 2 min

Ko se v deželi tehničnega napredka in močnih bencinskih in dizelskih avtomobilov odločilo za spremembe, so te konkretne. Nemčija je bila še pred kratkim zelo rezervirana do električnih vozil, pretekli teden pa si je zadala kar ukinitev novih bencinskih in dizelskih avtov po letu 2030.

Ali to pomeni novo revolucijo? Vsekakor bo odločitev Nemčije pospešila razvoj električnih motorjev, ki zadnjih nekaj let že kažejo bliskovit napredek. Kako daleč je ta hip elektrika v primerjavi z bencinom ali dizlom, kaže naša primerjava cene in stroškov med električnim renaultom zoejem in bencinskim cliom. V ceni so razlike velike, kako pa na bilanco vplivajo subvencije, kako stroški goriva oziroma elektrike.

Kako pa je s servisi, podrobno razkriva primerjava električnega in dizelskega golfa. Številke so zanimive, zmagovalec po etapah pa ni vselej isti. Več v povzetku tematike.

O električnih avtih, pa o dizlih, Googlu in Applu in še marsičem je v našem intervjuju spregovoril Ian Robertson, član uprave BMW zadolžen za prodajo in trženje.

Ena najbolj težko pričakovanih novosti je novi BMW serije 5, ki je včeraj ponoči razkril tančice. Petica v vsaki generaciji, ta je že sedma, prinese kopico tehničnih inovacij, nove (ponavadi manjše) motorje in ob tem ohranja športen značaj.

Ne športen, kar divji značaj pa je Gorazd odkril pri ducatiju xdiavel, ki ne želi biti križarka. Na koncu pa je ravno to, križarka oziroma klasik s presežkom moči in odlično tehniko, vnetljiva kombinacija.

Francoska klasika s pridihom elegance, je Matej označil nov renault megane sedan oziroma bolj bleščeče - grandcoupe, ki ga je preizkusil na Poljskem Ta poleg lepih potez 4,63 metra dolge karoserije prinaša dostopne cene, velik prtljažnik in več prostora na zadnji klopi. Skoraj sočasno z grandcoupejem je Renault v Sloveniji predstavil karavanski megane grandtour, službeni avto leta 2016 v najbolj uporabni podobi.

Slovenski Citroën je v Ljubljani pokazal novi C3, le teden dni po njegovem razkritju v Parizu. Kaj prinaša navihani Francoz, kdaj bo na trgu in kako bo osvajal tudi mlajše kupce, nam je v pogovoru pojasnil direktor znamke Filip Koren.

Za konec preverite še idejo Luka Vončine in Mateja Gostiše, ki sta ustvarila platformo Coolio, ki z vsakodnevno vožnjo vabi k zaslužku.

 

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e
Avto
AvtoMiloš Milač Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj brez izjeme izberemo dizla.

FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)