Avto

To je novi BMW serije 5

S februarjem na trg prihaja sedma generacija BMW serije 5, končno pa je znana njena zunanja podoba

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.10.2016 07:00
Čas branja: 7 min

BMW serija 5 je ena izmed najbolj priljubljenih modelov v razredu poslovnih limuzin, v šestih generacijah so prodali kar 7,6 milijonov primerkov. S februarjem prihodnje leto bo uspeh skušala nadgraditi sedma generacija, med njene najpomembnejše novosti pa štejemo izpopolnjeno dinamiko, veliko asistenčnih sistemov, nov korak do avtomatizirane vožnje, povezljivost in inovativen sistem upravljanja.

Bavarci so v zadnjih tednih in mesecih kar dobro stopnjevali ritem pred uradno predstavitvijo, med drugim so v javnost poslali video posnetek, kjer so razkrili kabino in nekatere asistenčne sisteme, zdaj pa so na ogled postavili še zunanjo podobo priljubljene »petice« in jo podkrepili z vsemi ostalimi podatki. Avto je sicer v izboru za laskavi naziv Svetovni avto leta.

Nova serija 5 je zrasla 36mm na 493,5 metra, v širino je pridobila šest milimetrov (186,8 cm), v višino pa dva milimetra (146,6 cm). Mercedes E je za okoli pet centimetrov krajši, rahlo ožji in za malenkost višji. Za sedem milimetrov so Bavarci podaljšali medosno razdaljo (297,5 cm), rahlo širša pa sta tudi oba koloteka. Prtljažnik je pridobil 10 litrov in meri 530 litrov, kar je 10 manj kot pri Mercedesu E.

Na prvi pogled spremembe zunanjosti niso revolucionarne, v primerjavi s prejšnjo generacijo je novi BMW 5 bolj nežen in zaobljen, kar krepi eleganco športno-poslovne limuzine, posamezni detajli pa kažejo na razkošje. »Prepričan sem, da bo novi BMW serije 5, postavil nova tehnološka merila in izžareval močan čustven naboj. Še naprej ostaja utelešenje poslovne limuzine,” je ob premieri povedal Harald Krüger, predsednik uprave BMW.

V notranjosti se petica močno zgleduje po večji seriji 7, kar pomeni znano, vendar osveženo okolje z veliko kvalitetnimi materiali in odlično končno obdelavo. Kupci bodo sprva lahko izbirali med štirimi že znanimi motornimi različicami z močjo od 140 do 250 kW (turbobencinska 530i in 540i ter turbodizla 520d in 530d), vse so posodobljene, pozneje pa še med tremi (520d EfficientDynamics, hibridni 530e iPerformance in BMW M550i xDrive z osemvaljnikom). Seveda pride tudi M5.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Uporaba koncepta lahkega oblikovanja s povečano uporabo aluminija in jekel z visoko trdnostjo pri masi nove petice prinaša prihranek do sto kilogramov. Prenovljeno podvozje, nizko težišče, enakomerna porazdelitev mase med obema premama in lahka karoserija z zgledno torzijsko togostjo, združijo dinamično vožnjo z udobjem pri vožnjah na dolge razdalje. Kupcem bodo na voljo tudi različne možnosti podvozja in sistem štirikolesnega pogona xDrive.

Za večjo prijaznost vozila do uporabnika, je Bavarec opremljen z najnovejšo generacijo upravljalnika iDrive. Na 10,3-palčnem zaslonu prikazuje navigacijo, telefonske in zabavne informacije in druge funkcionalnosti vozila.

Sistem je po želji mogoče upravljati s kretnjami, prek upravljalnika iDrive, ali z dotikom zaslona. Barvni Head-Up projektor najnovejše generacije ima površino projekcije, ki je 70 % večja kot prej in projicira prometne znake, telefonske sezname, radijske postaje, naslove skladb, navigacijske napotke in opozorila asistenčnih sistemov.

Novi BMW serije 5 nudi še zgledne možnosti povezljivosti, obsežne funkcije BMW ConnectedDrive pa so združene z novimi storitvami, ki poslovnim potnikom prinašajo več udobja in jim prihranijo čas.

Izboljšana je tudi integracija pametnega telefona – od Apple CarPlay (ki je za proizvajalca avtomobilov prvič na voljo popolnoma brezžično) do induktivnega polnjenja telefona in dostopne točke WiFi za spojitev do desetih naprav.

Dosledna uporaba koncepta lahkega oblikovanja s povečano uporabo aluminija in jekel z visoko trdnostjo pa pri masi prinaša prihranek do sto kilogramov.

Prenovljeno podvozje, nizko težišče, enakomerna porazdelitev mase med obema premama in lahka karoserija z zgledno torzijsko togostjo, združijo dinamično vožnjo z udobjem pri vožnjah na dolge razdalje. Kupcem bodo na voljo tudi različne možnosti podvozja in sistem štirikolesnega pogona xDrive.

Množica asistenčnih sistemov nudi vozniku odlično podporo – ne le v kritičnih trenutkih, ampak tudi v manj zahtevnih situacijah za volanom, kot so prometni zastoji, počasi premikajoč se promet in monotone ravnine na avtocesti. V ta namen je serijsko opremljen s stereo kamero, ki se poveže z dodatnimi radarskimi in ultrazvočnimi senzorji, da nadzoruje območje okoli vozila.

Med novo opremo v BMW serije 5 spada, poleg pomoči pri izogibanju in opozorila pred prečnim prometom, tudi asistent pri menjavi voznega pasu in asistent za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred bočnim trkom. Slednji pazi na črte voznega pasu in območje okoli vozila ter aktivno pomaga vozniku, da se izogne pretečim se trkom s posegi pri krmiljenju.

Novi BMW serije 5 je naredil še en korak v smeri avtomatizirane vožnje z razširjenimi funkcijami za dodatnega asistenta za uravnavanje hitrosti (ACC) in asistenta pri krmiljenju ter za ohranjanje voznega pasu.

Te vključujejo prevzem omejitev hitrosti, ki jih dodatni inteligentni asistent za omejitev hitrosti sporoči asistentu za uravnavanje hitrosti (voznik lahko vrednost prilagaja do hitrosti +/– 15 km/h). Od mirovanja do 210 km/h lahko vozilo po želji opravlja naloge, kot so pospeševanje, zaviranje in krmiljenje, namesto voznika.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet
Avto
AvtoMiloš Milač Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni prvi za BMW

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Avto
Novi BMW X5 v vlogi vsestranskega menedžerskega avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X5 v vlogi vsestranskega menedžerskega avtomobila 7

BMW luksuzni terenec vozi že v četrto generacijo, ki je bila razkrita danes ponoči. Novinec je nekaj večji, podobno prostoren, precej naprednejši in oblikovno predvidljiv.

FINANCE
Avto
(Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu
Avto
AvtoAlbina Kenda (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred tem proti družbam Ford Motor, Fiat Chrysler Automobile, General Motors, Mercedes-Benz in Volkswagen