Avto

Osebni angel varuh in pomočnik za nekaj evrov na mesec

Opel je v Sloveniji uvedel sistem OnStar, ki poleg klica v sili eCall ponuja še kopico drugih storitev, ki jih omogoča povezljivost pametnega telefona in avtomobila.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.10.2016 07:11
Dopolnjeno: 05.10.2016 08:26
Čas branja: 5 min
Osebni angel varuh in pomočnik za nekaj evrov na mesec
Oplov sistem Onstar bo tudi v Sloveniji reševal življenja ali pa vam pomagal v različnih zagatah.

V večernih urah se znajdete na samotni cesti, sicer le nekaj kilometrov stran od naselja. Spolzka zaplata in še pesek na zaprtem ovinku vključi elektronske pomočnike. Preden se dodobra zdramite, že zapeljete čez rob ceste, v naslednjem trenutku pa trčite v drevo. Udarec v glavo povzroči omotičnost. Preden pokličete pomoč omahnete, tečejo sekunde, minute, ure, lahko je usodno.

V takšnih primerih boste ostali sami, upajoč na rešitelja, ki se bo ali pa ne pripeljal mimo vas. Morda se boste pravočasno zbudili in poklicali na pomoč, morda ne. Vsa sodobna elektronika, vključno s sistemi samodejne vožnje postanejo brez vrednosti, prepuščeni ste usodi.

Takšni primeri niso osamljeni, zato je Evropska komisija v zakon vgradila varovalko, angela varuha v obliki klica v sili eCall s katerim bodo od marca 2018 opremljeni vsi novi avtomobili.

ECall bo ob trku in proženju vsaj ene zračne blazine samodejno sprožil klic v klicni center, kjer se bo z vami povezal pravi sogovornik. Oseba, ki bo preverila kako je z vami in po potrebi poklicala, v našem primeru, številko 112, ali pa se bo reševanje sprožilo samodejno.

Zakonska določba, ki bo reševala življenja v takšnih in podobnih situacijah, a je ta hip še oddaljena, je bila v Sloveniji sicer uvedena kot prva v Evropi – konec leta 2015. Da storitev eCall lahko uporabljamo, oziroma se ta samodejno sproži, ko ob trku pokliče na številko 112, pa je potreben tudi vgrajen sistem eCall v avtomobilu.

Nemški Opel, tisti ki se je še v začetku krize boril s preživetjem in se nato z nekoliko drugačnimi reševalnimi ukrepi postavil na noge, pa ga v polnem obsegu, skupaj s še nekaterimi drugimi storitvami, v Sloveniji ponuja od konca letošnjega septembra. Gre za sistem OnStar, ki je v nekaterih drugih evropskih državah na voljo že leto dni.

Nekaj statistike OnStar iz drugih držav:

- doslej so uporabniki prek OnStar opravili pet milijonov klicev

- 156 tisoč krat so avto odklenili s pomočjo aplikacije

- 5.000 samodejnih klicov v sili

- 500 klicev o ukradenem avtu

- 94 tisoč odzivov v nujnih primerih

- 3,6 milijona nalaganj cilja v navigacijo

Uvajanje je hitro, a ne povsem brez stroškov. Z Oplovim sistemom povezave OnStar, ki poleg eCalla ponuja še kopico drugih storitev, bodo opremljeni bolje opremljeni opli s paketi cosmo, innovation,... Nekako polovica aster oziroma četrtina novih oplov, ocenjuje predstavnik znamke.

Pri skromnejših bo kupec doplačal 490 evrov, vsi pa bodo storitev OnStar v prvem preizkusnem letu dobili brezplačno. Po letu dni bo brezplačna le storitev eCall, nadgrajeni OnStar pa vas bo stal 9,95 evrov na mesec oziroma 99,5 evrov na leto.

Po besedah vodje centra za obveščanje pri Upravi za zaščito in reševanje Boštjana Tavčarja, je usklajevanje z Oplom trajalo približno pol leta. Še zlasti na področju usmeritve klica eCalla, ta gre v OnStar center v Luton, hip zatem pa na številko 112. Sedaj deluje v polni meri.

V kratkem času delovanja sistema, je bilo zabeleženih že nekaj samodejnih klicev iz slovenskih cest. "Samodejni klic iz avtomobila reševalce sicer pokliče dve do štiri minute prej kot očividec ali voznik iz avtomobila, prednosti so torej očitne," pojasnjuje Boštjan Tavčar. Na številki 112 sicer letno prejmejo od 500 do 600 tisoč klicev, na 90 odstotkov teh se odzovejo v šestih sekundah.

Kako deluje OnStar?

V primeru nesreče, ko se sproži vsaj ena zračna blazina, sistem samodejno sproži klic na pomoč, ne glede na to, ali voznik zmore to storiti sam ali ne. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovi ali je potrebno na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, so na natančno določen kraj nesreče nemudoma napoteni reševalci.

Slovenski glas iz centra v Lutonu

Nadzorniki v centru Opel OnStar, v angleškem Lutonu, so uporabnikom na voljo 24 ur na dan. Slovenskim uporabnikom pa se bo oglasil svetovalec v slovenskem jeziku. Sistem zagotavlja pomoč v sili uporabnikom kadarkoli zanjo zaprosijo oziroma jo potrebujejo. Tudi takrat, ko so bili le priča prometni nesreči. Stikala sistema so nameščena na stropu vozila, v nekaterih avtomobilih pa v ohišju notranjega vzvratnega ogledala.

Kako OnStar deluje, je na pregleden način in tudi s pomočjo animiranih filmov, prikazano na tej povezavi.

OnStar bo iskal ukraden avto

Spremljanje diagnostike in lokacije vozila sistema OnStar, bo uporabnikom omogočilo še kopico drugih, koristnih ali le prijetnih storitev. Denimo pomoč pri iskanja ukradenega vozila, zaporo zagona in blokado delovanja motorja na daljavo.

Vam prek e-pošte pošiljal podatke o avtu

Prek elektronske pošte boste mesečno dobili podatke o delovanju vozila, denimo o stanju motornega olja in goriva v posodi ter tlaku v pnevmatikah. Te pa boste lahko pridobili kadarkoli, s preprostim pritiskom na stikalo.

Navigacija v živo

Funkcija v službo varnosti in udobja, je vnos lokacije v navigacijski sistem. Svetovalec v klicnem centru je lahko tudi osebni pomočnik, na željo vam v navigacijski sistem pošlje lokacijo kamor želite, izbiro le potrdite in že vas vodi do cilja. Po Oplovih izkušnjah je to najbolj priljubljena storitev, saj je z njo povezanih kar 70 odstotkov vseh klicev v klicni center.

Upravljanje s pametnim telefonom

S pametnimi telefoni danes počnemo skoraj vse, tudi parkiramo avto v primeru mercedes-benza razreda E. Oplova mobilna aplikacija prav tako omogoča povezavo z avtomobilom na daljavo in zna skoraj vse, razen parkiranja. Prek nje lahko na svoj mobilni telefon dobite podatke o stanju motornega olja in goriva v posodi ter tlaku v pnevmatikah. Svojega opla boste lahko zaklenili in odklenili na daljavo, preverili natančno lokacijo, denimo na velikem parkirišču, sprožili hupo in utripanje luči ali preprosto vnesli cilj navigacije, s čimer se sicer ukvarjamo pred samo vožnjo.

Varovana zasebnost, a ne v sili

Ko boste povezani, boste seveda vidni. To pa lahko prekinete z vklopom stikala zasebnosti in tako zakrijete trenutni položaj avtomobila. Pri Oplu dodajajo, da ne glede na to, ali bodo podatki o lokaciji vozila dostopni ali prikriti, bodo uporabljeni le za zagotavljanje varnostnih storitev in ne za sledenje uporabnikom. V primeru sprožitve varnostne zračne blazine, pa bo sistem OnStar prekinil zasebnost in opravil funkcijo klica v sili.  

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Berlingu sledi še Oplov combo
Avto
AvtoMiloš Milač Berlingu sledi še Oplov combo 1

Oplov combo z osnovo in tehniko berlinga in partnerja, a lastnim oblikovnim slogom

FINANCE
Avto
Zadržan nastop, a res dobra vsebina poslovnega avta leta
Avto
AvtoMiloš Milač Zadržan nastop, a res dobra vsebina poslovnega avta leta

Preverili smo, katere vrline ima lanski poslovni avto leta opel insignia, testna različica z živahnim bencinskim motorjem in ceno okoli 25 tisoč evrov. Nova insignia je nasprotje prejšnje, ponuja več vsebine, vsaj v testni različici pa manj za oči.

FINANCE
Avto
Tudi mala corsa obuja oznako GSI
Avto
AvtoMiloš Milač Tudi mala corsa obuja oznako GSI

Oznaka, ki je proslavila športne ople in se v spomin vtisnila še precej bolj oznaka OPC na zadkih najbolj divjih oplov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Oplov družinski combo v Sloveniji predpremierno v unikatni izvedbi
Avto
AvtoMiloš Milač Oplov družinski combo v Sloveniji predpremierno v unikatni izvedbi

Opel combo se je v unikatni, ročno izdelani izvedbi s posebej zaščitenim prevozom kot predserijski izdelek za dva dni ustavil v Sloveniji.

FINANCE
Avto
''Človeški'' Opel kaže na prihodnost znamke
Avto
AvtoMiloš Milač ''Človeški'' Opel kaže na prihodnost znamke

Nova usmeritev Opla je postati najbolj učinkovita znamka v Skupini Peugeot Citroën, je pred kratkim napovedal izvršni direktor družbe Michael Lohscheller. To vključuje tudi brušenje oblikovalskega jezika, ki bo konec leta dosegel novo raven s konceptom, ki ga Opel razkriva danes.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)