Avto

Korejski golf je svojega tekmeca vzel zares

Hyundai predstavlja novo, tretjo generacijo modela i30, ki na trg prihaja z oblikovno zadržanostjo, a bogato in kakovostno vsebino. Po obeh plateh sledi vzorniku, ikoni nižjega srednjega razreda volkswagnu golfu.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.09.2016 00:53
Čas branja: 3 min

Korejski Hyundai je pred nekaj dnevi pokazal le podrobnost novega i30, včeraj pa ga je povsem razkril in opozoril tudi na njegove tehnične in druge lastnosti. Presenečenj z vidika oblike ni, morda smo pričakovali celo nekaj več drznosti.

A sporočilo za javnost dovolj jasno nakazuje na cilje korejskega proizvajalca, ustvariti brezčasnost oziroma vsaj daljšo življenjsko dobo tega modela ter se tako približati tekmecu golfu, ki je že dolga leta najbolje prodajan model tega razreda v Evropi, tudi v Sloveniji.

Po besedah šefa oblikovanja Hyundaija in Kie Petra Schreyerja novi i30 pomeni evolucijo že znanega oblikovalskega jezika z naravno tekočimi linijami, ki zagotavljajo brezčasnost. Pod razmeroma neizrazitim telesom, pa je tako kot pri golfu veliko dobre vsebine.

Karoserije v 53 odstotkih sestavljena iz jekel visoke trdnosti skupaj z manjšimi in lažjimi motorji ter drugimi spremembami omogoča v povprečju za 28 kilogramov manjšo maso in 22 odstotkov boljšo vzvojno trdnost. Prostornost potniške kabine je ob podobnih zunanjih merah boljša, prtljažnik s 395 osnovnimi litri sodi med največje v razredu, kabina pa je izdelana povsem na novo z boljšimi materiali in opremljena z (doplačljivim) osempalčnim zaslonom na dotik z multimedijskim sistemom povezljivim z Applom in androidi na vrhu sredinske konzole.

Nov krmilni mehanizem preizkušen v alpah, Španiji in na dirkališči Nurbuerging, je odzivnejši in za deset odstotkov bolj natančen. Motorji so na novo obdelani in učinkovitejši. Litrski trivaljni turbo ponuja 88 kilovatov oziroma 120 konjskih moči, povsem nov 1,4  (natančneje 1,35) litrski štirivaljni turbo ima 103 kilovate in 140 konjskih moči in 242 newtonmetrov navora.

V ponudbi ostaja že znani 1,4 litrski bencinar s 73 kilovati. Dizelski 1,6 litrski pa je na voljo v treh stopnjah s 70, 85 in 98 kilovati (95, 115 in 133 konjskih moči). V najzmogljivejši različici ponuja 275 newtonmetrov navora, kar sicer ne sodi med vrhunske rezultate. Enako velik motor iz PSA ponuja 300, renaultov in nissanov 1,6 litrski dizel pa 320 newtonmetrov navora.

Novi i3 bo opremljen s šeststopenjskim ročnim in sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom, ki po besedah Hyundaija klasično avtomatiko užene z do 20 odstotkov boljšo učinkovitostjo pri porabi in obenem omogoča za desetino boljše pospeške.

Varnostno področje pa je pokrito tako dobro, kot nismo navajeni od te znamke in se dejansko približuje nemškemu tekmecu. Hyundai i30 bo ponujal kopico sistemov, veliko jih bo serijskih, za boljšo aktivno varnost. Denimo sistem za zaviranje v sili v mestu (AEB), opozorilnik pred nepozornostjo voznika (driver attention alert – DAA), radarski tempomat (SCC), ki deluje nad hitrostjo deset kilometrov na uro, opozorilnik pred naletom s strani, denimo v križišču (RCTA), ki voznika na nevarnost opozori z zvočnim in vidnim signalom, sistem za vzdrževanje vozila znotraj pasu, a brez dinamičnega poseganja, opozorilnik za prekoračitev omejitve hitrosti in samodejen izklop nezasenčenih luči (HBA).

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.

FINANCE
Avto
Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov 15

Korejska Kia je na sejmu električnih vozil v koreji razkrila novo električno različico modela Niro z baterijo kapacitete 64 kilovatnih ur in dosegom 450 kilometrov med polnjenji.

FINANCE
Avto
Mali korejec nesramno izziva konkurenco
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali korejec nesramno izziva konkurenco 7

Stonic napenja tržne razmere v razredu majhnih športnih terencev do vrelišča, saj je oblikovno simpatičen in vozno spodoben, za povrh pa še censko konkurenčen, kar je v teh krajih eden najpomembnejših adutov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)