Avto

Rast prodaje e-avtov v Evropi se je ustavila, v Sloveniji še traja

V Evropi je prodaja električnih avtov v prvem polletju letos zrasla le za slabih sedem odstotkov, lani skoraj za 50. V Sloveniji pa je glede na oddane vloge Eko skladu rast precejšnja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.09.2016 01:00
Čas branja: 4 min
Rast prodaje e-avtov v Evropi se je ustavila, v Sloveniji še traja
BMW i3 je trenutno najbolj priljubljen električni avto v Sloveniji, do konca avgusta je, sodeč po statistiki prvih registracij, našel 24 kupcev. Oddane vloge Eko skladu pa opozarjajo, da se bodo jeseni namnožili predvsem renaulti zoeji, trenutno je oddanih 53 vlog za subvencioniranje francoza.

V Evropi so v prvih šestih mesecih letos prodali 46.904 elek­tričnih avtomobilov, kar je le 6,8 odstotka več kot v istem obdobju lani. Rast je skromna, medtem ko je lani prodaja električnih avtomobilov poskočila za skoraj 50 odstotkov, na slabih 98 tisoč vozil. Na vrhu letošnje prodajne lestvice se je znova znašel renault zoe s precejšnjo, 40-odstotno rastjo glede na isto obdobje lani. Zoe je prepričal 11.727 kupcev.

Sestrski nissan leaf je našel 10.876 kupcev, dobro četrtino več kot lani, tesla model S pa 6.719, kar je za 9,1 odstotka manj kot lani. Na četrto mesto se je s skromno triodstotno rastjo uvrstil BMW i3 s 4.923 avtomobili, na peto pa volkswagen e-golf s 3.804 vozili in kar 41,2-odstotnim upadom. Preostali tekmeci so našli vsak manj kot dva tisoč kupcev. Na repu lestvice sta peugeot ion in citroën C-zero s tisoč oziroma 779 kupci.

Nemške subvencije še niso obrodile sadov

Analitiki so za letos sicer napovedovali novo pomlad za elek­trične avtomobile, še zlasti zato, ker je Nemčija kot največji evropski avtomobilski trg uvedla subvencijo štiri tisoč evrov za povsem električne avte oziroma tri tisoč evrov za priključne hibride. Nemška vlada bi s to potezo do konca desetletja na nemške ceste rada umestila milijon električnih avtomobilov.

Morda pa kupci čakajo na avtomobile

Delno pojasnilo za skromno rast je morda čakanje kupcev na avtomobile z zmogljivejšo baterijo, ki še niso bili dobavljeni, torej se še niso pojavili v prodajni statistiki. BMW i3 je od julija na voljo z baterijo, ki omogoča 300-kilometrski doseg med polnjenji, zmogljivejšo baterijo ponujata tudi nissan leaf in renault zoe.

V Sloveniji velika rast, kažejo oddane vloge

Statistika je skromna tudi na slovenskem trgu, saj je bilo v prvih sedmih mesecih letos registriranih 67 električnih avtov, lani v istem obdobju že 101. Podatki Eko sklada, ki je do sredine avgusta izdal že 138 vlog za subvencije, pa kaže na pričakovano veliko rast prodaje. Med temi vlogami je v ospredju renault zoe, ki je zapisan na 53 vlogah za subvencioniranje, do konca avgusta pa je bilo registriranih le 14 zoe­jev. Med znamkami na seznamu oddanih vlog za subvencije izstopajo še BMW s 16 vlogami za fizične osebe (prevladujeta 225 xe active tourer in i3) ter sedem za pravne osebe, 14 vlog fizičnih oseb za nissana leafa in skupaj le dve za teslo model S.

Eko sklad je od konca februarja dodelil že 532.714 evrov subvencij za skupaj 89 električnih in hibridnih avtomobilov, obenem pa 49 vlog še čaka na odobritev. Če prištejemo še 20 e-golfov javnega holdinga Ljubljana, ti še niso všteti v skupno številko 138, in napoved družbe Avant car, da bodo do konca leta svoj vozni park električnih avtov povečali s 15 na 50, se nam obeta še večje število električarjev na naših cestah.

V statistiki vodi BMW i3 pred zoejem

Po statistiki registracij do konca avgusta na trgu električnih vozil vodi BMW i3 s 24 vozili (med njimi tudi i3 z bencinskim podaljševalnikom dosega), registriranih je še 14 novih renaultov zoe, 11 nissanov leafov in sedem tesel model S. Hyundai je že registriral en primerek modela ioniq, volkswagen pa po enega e-golfa in e-upa. Eko sklad je sicer letos povečal subvencije za električne avte s pet tisoč na 7.500 evrov.

Eko sklad verjame, da bo denar porabljen

Na Eko skladu optimistično verjamejo, da bodo sredstva – dva milijona evrov za podjetja in samostojne podjetnike ter pol milijona za fizične osebe – porabljena do konca leta oziroma da bodo, če bo denarja zmanjkalo, tega še dodali, saj so električni avti odločilni pri doseganju cilja trajnostne mobilnosti.

 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Avto, ki je elektrificiral ceste sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki je elektrificiral ceste sveta 1

Skrivnost najbolje prodajanega električnega avta na svetu je v uravnoteženosti vseh lastnosti – od udobja, prostora, dosega in seveda cene pod 30 tisoč evri. Sedaj je na vrsti nova generacija, o njej podrobno že ta četrtek.

FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini
FINANCE
Avto
Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e
Avto
AvtoMiloš Milač Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj brez izjeme izberemo dizla.

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende