Avto

Cxperience: Citroenova vizija prestiža

Hibridno konceptno vozilo razkriva oblikovne linije prihodnjih Citroenov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
29.08.2016 23:20
Čas branja: 1 min

Študija poimenovana Cxperience ima kar trimetrsko medosno razdaljo, meri v dolžino 4,85 metra in le 1,37 metra v višino. Avtomobil z edinstveni linijami ima kratke previse, nastavljive odprtine za vstop zraka v sprednjem odbijaču, konkavno zadnje okno in zadaj vpeta zadnja vrata, ki se odpirajo pod kotom 90 stopinj in tako olajšajo vstop potnikom. Citroenu z novim konceptnim vozilom Citroen Cxperience razkriva oblikovalske smernice prihodnjih modelov.

Notranjost sledi Citroenovi filozofiji naprednega udobja. Ob futurističnih sedežih na armaturni plošči prevladuje 19-palčni zaslon na dotik, ki je razdeljen na dva dela in omogoča delitev zaslona v različnih razmerjih. Vozniku lahko prikazuje navigacijo in hkrati sovozniku omogoča gledanje filmov. Stranska vzvratna ogledala so zamenjali s kamerama, ki sliko prikazujeta na majhnih zaslonih v vratih. Vozilo s prednjo in zadnjo kamero vozniku omogoča 360-stopinjski pogled in lažje manevriranje.

Priključni hibrid s 300 konjskimi močmi

Pod motornim pokrovom se skriva bencinski in električni motor, ki skupaj proizvedeta do 221 kilovatov (300 konjskih moči). Priključni hibrid z baterijo kapacitete 13 kilovatnih ur v povsem električnem načinu vožnje zagotavlja doseg okoli 60 kilometrov. Samodejni osem-stopenjski menjalnik je nameščen prečno med bencinskim in električnim motorjem, baterije pa pod kabino. S takšno postavitvijo zagotovijo veliko prostora tako v kabini in kot tudi v prtljažniku.

Pri francoskem avtomobilskem proizvajalcu pravijo, da konceptno vozilo prikazuje, kako dizajn iz manjših avtomobilov, kot sta C4 cactus in novi C3, prenesti na večje modele. Avtomobil bo premiero doživel konec septembra na pariškem avtomobilskem salonu.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Manager
Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji
Manager
ManagerNataša Koražija Kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji

Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni. Poseben izziv za proizvajalce pa je vzporedni razvoj tako klasičnih pogonov, ki jih je treba izboljševati, čeprav so dolgoročno obsojeni na izumrtje, kot povsem novih, električnih.

FINANCE
Avto
Avto, ki prehiteva zakonodajo
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki prehiteva zakonodajo 12

Na slovenski trg je zapeljal audi A8 četrte generacije. Eden najnaprednejših avtov ta hip, ki zna tudi sam voziti, a še ne sme. Novinec s ceno najmanj 107.500 evrov bo letos prepričal 40 Slovencev.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Zakaj se podjetjem bolj splača kupiti star dizel kot nov okolju prijazen avto?
Avto
AvtoUroš Božin Zakaj se podjetjem bolj splača kupiti star dizel kot nov okolju prijazen avto? 1

Udeleženci posveta so se strinjali, da je pomemben korak pri spodbujanju električnih vozil sprememba bonitet za uporabo službenih vozil.

FINANCE
Avto
Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov
Avto
AvtoJanez Kovačič Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov

Električni avtomobili imajo kar nekaj naravnih sovražnikov. Na to, koliko kilometrov je mogoče prevoziti s polno baterijo, občutno vplivata mraz in vročina.

FINANCE
Okolje & energija
E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko
Okolje & energija
Okolje & energijaTeo Bunta E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko 32

Pri energiji in električnih vozilih je v zadnjem času veliko diskusij, ki temeljijo na eni strani na "logiki", na drugi strani pa na interesih.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.