Avto

Evropski študenti vse redkeje sanjajo o službi v VW, raje bi delali za Google, slovenski pa v Krki

Najbolj priljubljene službe študenti vidijo v panogah, ki pustijo velik medijski pečat

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.08.2016 22:30
Čas branja: 3 min

Evropski študenti bi se po študiju najraje zaposlili v IT ali avtomobilski panogi, kaže raziskava analitske družbe Trendence. Podobno je v Sloveniji, kjer mladi iščejo službe v visokotehnoloških podjetjih, pravi Tilen Prah iz Kariere.

Evropski barometer analitske družbe Trendence, ki je letos zajel 300 tisoč študentov iz 24 evropskih držav, Slovenije ni med njimi, kaže na priljubljenost IT in avtomobilske panoge ter analitskih in svetovalnih družb. Vsak deveti študent bi se po študiju zaposlil pri Googlu, priljubljenost IT-velikana pa po nekaj desetink odstotne točke raste iz leta v leto. Na drugem mestu je prav tako IT-velikan Apple, v njem bi prvo zaposlitev iskalo dobrih osem odstotkov študentov, 1,3 odstotne točke več kot lani.

VW še vedno priljubljen, a z največjim upadom

Na četrtem mestu se je ohranil Volkswagen - ob največjem, skoraj odstotno točko velikem upadu v primerjavi s prejšnjim letom, kar je posledica afere s prirejeno programsko opremo, ki je izbruhnila septembra lani. Še vedno pa bi Volkswagen za prvo zaposlitev izbralo dobrih šest odstotkov študentov. Avtomobilska industrija je sicer zelo priljubljena med evropskimi študenti, vsak 16. študent bi se rad zaposlil pri BMW, vsak 40. pa pri Daimlerju oziroma Mercedes-Benzu.

Nemški študenti bi delali v Googlu in BMW

Na največjem evropskem trgu, Nemčiji, so razmere nekoliko drugačne. Top zaposlovalec je prav tako Google, na drugem mestu je BMW, na tretjem Apple in na četrtem Microsoft. Volkswagen pa pri domačih študentih ni tako priljubljen kot v celotni Evropi, letos se je prebil šele na 18. mesto, v njem bi se zaposlilo 3,9 odstotka študentov, 0,6 odstotne točke manj kot lani. Drugi najviše uvrščeni avtomobilist je Audi, del skupine Volkswagen, na sedmem mestu.

Slovenski pa v IT in drugih tehnoloških panogah ...

prah-tilen15-br.1470851875.1470852151.jpg.o.240px.jpg

»Za trenutne prve iskalce zaposlitve velja, da iščejo predvsem socialno in družbeno angažirana podjetja in projekte, ki pustijo velik družbeni pečat, hkrati pa menjajo zaposlitve oziroma podjetja precej hitreje, kot so jih druge generacije. Vsekakor so trenutno najbolj priljubljene panoge med mladimi tiste, ki puščajo največji medijski pečat. Gre predvsem za IT, celotno startup sceno, visokotehnološka podjetja (biotehnologija, kemija, farmacija, elektro in avtomobilska panoga ), telekomunikacije in ne nazadnje delo v evropskih ustanovah,« meni izvršni direktor kadrovskega centra Kariera Tilen Prah.

... ter v Krki

Slovenija v raziskavo Trendence ni vključena, podobno raziskavo pa izvaja portal Mojedelo.com, ki vsako leto izbira najuglednejšega delodajalca. Ta naziv po tekočem traku skoraj vsako leto dobi novomeška Krka, med uglednimi zaposlovalci leta 2015 pa so bili še Aerodrom Ljubljana, Akrapovič, Banka Slovenije, Bayer, Dars, Geoplin, IBM, Kompas, Lek, Microsoft, Petrol, Union, Siemens in SKB. Drug, povsem drugačen kazalnik je Dnevnikov izbor Zlata nit. Leta 2014 je zmagala denimo Plastika Skaza, po izboru Mojedelo.com, pa se ni uvrstila niti med ugledna podjetja.

avto.1470851971.jpg.o.240px.jpg

Danes do promocije za nekaj sto evrov

Tilen Prah iz Kariere poudarja, da medijska izpostavljenost izjemno poveča priljubljenost podjetij in panog, kar je vidno na seznamu uglednih podjetij Mojedelo.com. in na lestvici Trendencea. Za promocijo pa po sogovornikovih besedah danes ni več nujna izpostavljenost v klasičnih medijih, ampak si podjetja lahko že z majhnim vložkom, predstavitvenim filmom za nekaj sto evrov na platformah za množično financiranje, zagotovijo veliko pozornosti in tako gradijo ugled.

Mlade privlačijo inovacije, končni izdelki ...

»Mladi se danes poistovetijo z izdelkom, ki ga podjetje izdeluje (iphone, Google ...) in stavijo na nove ter inovativne rešitve, meni Prah in dodaja, da so IT-znamke naprednejše kot denimo Volkswagen. Slovenska podjetja v avtoindustriji, razen Revoza, izdelujejo le posamezne sklope, zato se mladi z njimi težje poistovetijo. »Nekaj je svetlih izjem, ki znajo svojo medijsko podobo razširiti in oplemenititi, a jih je malo, denimo Akrapovič, Boxmark, Hella, Novem Interior Car design in Odelo,« našteva sogovornik.

Kako si Hidria zagotovi dobre kadre

Kako priljubljen med študenti je Revoz, nismo mogli preveriti, ker imajo kolektivni dopust. V enem največjih dobaviteljev avtoindustriji, v idrijski Hidrii, pa prihodnje kadre že tradicionalno štipendirajo in jih tako pritegnejo že v začetku študija. Za podeljevanje kadrovskih štipendij se odločajo zaradi dolgoročnega zagotavljanja dobro usposobljenih, predvsem tehničnih kadrov, ki so ključni za nadaljnjo uspešno rast in poslovanje korporacije. Zdaj štipendirajo 50 študentov za eno ali dve stopnji izobrazbe, predvsem na področjih mehatronika, strojništvo, elektrotehnika, metalurgija, informatika, kemija, in to na različnih stopnjah (tehnik, inženir). Med vsemi štipendisti jih je kar 80 odstotkov s teh smeri, pojasnjujejo v Hidrii. In dodajajo, da mlade s štipendiranjem poskušajo zadržati v domačih okoljih, kjer imajo proizvodne enote, torej v Kopru, Spodnji Idriji, Kranju, Tolminu in na Jesenicah. Na praksi in počitniškem delu jih spoznavajo, uvajajo v delovne procese in izobraževanje. V zadnjih petih letih pa so v podjetju zaposlili več kot sto diplomantov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Topjob
Top službe - Banka Slovenije išče direktorje; službe še v Leku, Cetisu, Medexu, Fructalu in še 16 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - Banka Slovenije išče direktorje; službe še v Leku, Cetisu, Medexu, Fructalu in še 16 podjetjih 1

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Subvencije
Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije 2

Naložba bo skupno vredna 105 milijonov evrov, v prvi fazi bo zagotovila 141 novih delovnih mest

IZVOZNIKI
Novice
Lek lani še enkrat za naložbe 170 milijonov
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Lek lani še enkrat za naložbe 170 milijonov

Lani so razvili 17 novih ključnih zdravil

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Topjob
Top službe - EBRD išče direktorja; zaposlujejo tudi NLB, NKBM, Triglav, Interblock, Spar, Cosylab in še 15 podjetij
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - EBRD išče direktorja; zaposlujejo tudi NLB, NKBM, Triglav, Interblock, Spar, Cosylab in še 15 podjetij

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Topjob
Top službe - SDH išče nove sodelavce; službe tudi v Magni, Leku, Interpolu, HSE, Mahle Letriki in še 15 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - SDH išče nove sodelavce; službe tudi v Magni, Leku, Interpolu, HSE, Mahle Letriki in še 15 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Topjob
Top službe - EK išče direktorja, SDH svetovalca, zaposlujejo še Johnson&Johnson, Lek, Goodyear, Ekipa2 in še 15 podjetij