Avto

Nissan s tehnologijo ProPILOT na pot samodejne vožnje

Nissanov sistem polsamodejne vožnje bo evropsko premiero doživel leta 2017 v modelu Qashqai

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
14.07.2016 23:00
Čas branja: 1 min

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan bo novo vozilo Serena, ki bo na japonski trg prišlo konec avgusta, opremil s tehnologijo ProPILOT za avtonomno vožnjo. Tehnologija je bila zasnovana za uporabo na avtocesti med vožnjo po enem pasu. ProPILOT namesto voznika prevzame krmiljenje, pospeševanje in zaviranje.

Sistem ProPILOT uporablja tehnologijo za napredno obdelavo slik, s katero analizira cestne in prometne razmere ter krmili. Sistem se s pritiskom na gumb na volanu vklopi in izklopi. Ko je ProPILOT vklopljen, sledi in samodejno nadzoruje razdaljo do vozila pred sabo, voznik pa nastavi hitrost (med 30 in 100 km/h).

Po sredini voznega pasu tudi v ovinkih

Vozila bodo s pomočjo kamere prejemala informacije o dogajanju v okolici in bodo pospeševala, zavirala in krmilila. Če se vozilo spredaj ustavi, sistem ProPILOT samodejno zavre in popolnoma ustavi vozilo. Ob tem je sistem sposoben slediti cestnim oznakam in vozilo voditi po sredini voznega pasu tudi v ovinkih, vendar še ne omogoča samodejnega prehitevanja.

Nissan-Pro-Pilot-technology.1468529453.jpg.o.960px.jpg
Časovnica razvoja Nissanovih sistemov samodejne vožnje

Tehnologija avtonomne vožnje bo prilagojena različnim svetovnim trgom, obljubljajo pri Nissanu. Sistem ProPILOT bo vgrajen tudi v druga vozila, v Evropi ga bomo lahko preskusili že prihodnje leto v modelu Qashqai. Pri Nissanu nameravajo do leta 2018 predstaviti tehnologijo za avtonomno vožnjo po več pasovih, ki bo omogočala menjavo voznih pasov na avtocesti, leta 2020 pa še sistem za avtonomno vožnjo po mestnih ulicah in križiščih.

Kako bo voziti s tehnologijo ProPILOT, si oglejte v videu:

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Nissan se kot prva japonska znamka pridružuje Tesli, Daimlerju, Volvu in drugim, ki razvijajo in v nove avtomobile uvajajo različne stopnje tehnologij samodejne vožnje.

Preberite tudi:

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Nissan v Evropi zapušča kompaktni razred
Avto
AvtoMiloš Milač Nissan v Evropi zapušča kompaktni razred

Nissan pulsar se po skromni prodaji letos poslavlja od evropskega trga, japonska znamka večje uspehe dosega s športnimi terenci

FINANCE
Avto
Avto, ki je elektrificiral ceste sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki je elektrificiral ceste sveta 1

Skrivnost najbolje prodajanega električnega avta na svetu je v uravnoteženosti vseh lastnosti – od udobja, prostora, dosega in seveda cene pod 30 tisoč evri. Sedaj je na vrsti nova generacija, o njej podrobno že ta četrtek.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah 14

Novi električni nissan leaf je golf ali clio med električnimi avtomobili. Avto, ki prinaša skoraj izjemno izkušnjo, ne da bi od voznika in potnikov zahteval pretirano privajanje ali odpovedovanje, ter prihodnost pretvarja v sedanjost. Ekskluzivno smo ga preizkusili na Tenerifu.

FINANCE
Avto
(intervju s šefom Nissana): Za uspeh sta nujna specializacija in vnovično zategovanje pasu
Avto
AvtoMiloš Milač (intervju s šefom Nissana): Za uspeh sta nujna specializacija in vnovično zategovanje pasu

Marjan Murn, direktor prodaje in marketinga Nissana v regiji Adriatic, pojasnjuje zakaj lahko specializacija avtomobilskemu proizvajalcu prinese boljše rezultate kot boj v množičnem razredu

FINANCE
Avto
Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu

Predsednik zveze p(Renault Nissan#Renault Nissan) p(Mitsubishi#Mitsubishi) o(Carlos Ghosn#Carlos Ghosn) je tik pred odhodom v pokoj dosegel dolgoletni cilj – zvezo je, s pomočjo Mitsubishija, pripeljal na vodilno mesto med avtomobilskimi proizvajalci v svetu.