Avto

Kje se je novomeškemu twingu zalomilo na sicer rastočem trgu majhnih avtov

Fiata panda in 500 sta si v prvih štirih mesecih letos odrezala tretjino trga majhnih avtov v Evropi, raste večina njunih tekmecev, twingo pa je strmoglavil za kar 20 odstotkov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.07.2016 23:00
Čas branja: 2 min
Kje se je novomeškemu twingu zalomilo na sicer rastočem trgu majhnih avtov
Revoz je lani sicer povečal proizvodnjo za desetino na 129.400 vozil, a twingo in smart forfour vseeno ne sledita načrtom in trendu rasti v Evropi ter vse bolj zaostajata za uspešnimi tekmeci. Twingo je uspešen le na domačem francoskem trgu, kjer najde 43 odstotkov kupcev. Na največjem trgu za majhne avte, v Italiji, pa ga pošteno prehitevata domača fiat panda in 500.

V Evropi, še zlasti v Italiji, v Španiji in na Portugalskem so razmere dobre za prodajo majhnih avtomobilov A razreda. Italijanski trg se je letos gospodarsko okrepil, posledično je zrasla tudi prodajan majhnih avtov za 20 odstotkov na 130 tisoč vozil. Italijanski trg je ob tem že tradicionalno daleč najmočnejši v prodaji majhnih avtomobilov v Evropi, letos si je odrezal več kot 30 odstotni delež. Po velikosti ji sledita Velika Britanija s 86 tisoč vozili in Nemčija s 78 tisoč vozili z le nekaj odstotno rastjo.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Italijani kupujejo predvsem domače avtomobile, zato sta se domača fiat panda in fiat 500 povzpela na sam vrh lestvice in si s skupno prodajo 142 tisoč vozil odrezala več kot tretjino trga malih avtov. Ta je v prvih štirih mesecih letos dosegel 400 tisoč vozil, lanski rezultat v enakem obdobju pa je presegel za 3,8 odstotka.

IHS Automotive: twingo je premalo uporaben in s ceno preblizu clia

Renaultov twingo pa kljub uspešni prodaji v Franciji (43 odstotkov twingov gre na ta trg), ni mogel nadomestiti izgube na drugih trgih. Zato je v prvi deseterici najbolje prodajanih v primerjavi z lani izgubil mesto na lestvici, prodaja pa je padla za petino. Njegov tehnični dvojček se ob tem ni uvrstil niti med prvo deseterico, kar je glede na višjo ceno razumljivo.

Zakaj twingo ne sledi uspešnim tekmecem, je za Autonews komentiral analitik IHS Automotive Ian Fletcher: "Prodaja majhnih avtomobilov v Franciji je letos rasla počasneje kot v Italiji, za dva odstotka na 54.415 vozil, obenem je francoski trg v razredu majhnih avtomobilov več kot polovico manjši od Italijanskega." Zakaj se twingo ne prime na drugih trgih, Fletcher krivi njegov zadnji pogon, posledično premajhen prtljažnik ter previsoko ceno v primerjavi z večjim cliom, ki v Evropi sodi med najuspešnejše avtomobile razreda višje, lani je prepričal prek 300 tisoč kupcev.

Bo clio 4 nadomestil slab rezultat twinga in smarta?

renault clio

Revoz ima sicer novo železo v ognju, februarja 2017 bo začel izdelovati še clia zadnje generacije s čimer bo poskušal nadomestiti upad proizvodnje twinga in smarta. Clio 4 obenem utegne prinesti nove posle za slovenske dobavitelje, ki so že začeli pogajanja o novih dobavah, kot tudi za delovna mesta tistih, ki so že zaposleni v Revozu, pa tudi za nova. V Revozu ocenujejo, da bodo potrebovali nove delavce, o številkah pa še nočejo govoriti.

Revoz raste, a na skromni osnovi

V Revozu so v svojem najboljšem letu, to je bilo leta 2009, izdelali 212.680 avtomobilov. lani skoraj pol manj. Ob tem spomnimo, kako so v podjetju hitro odpravili polovično nočno izmeno in zaprli 450 delovnih mest, tako da zdaj delajo v dveh izmenah in imajo okoli 2.100 redno zaposlenih. Lani prihodke povečali za petino

P2030520.1468254553.jpg.c.960px.jpg

Revoz je lani sicer povečal prihodke za petino, obseg proizvodnje pa za desetino. Izdelal je nekaj več kot 129.400 vozil, za naložbe so namenili 14 milijonov evrov, dobrih 43 odstotkov twingov pa so prodali v Franciji. Predsednik uprave družbe Patrice Haettel pa je pred nedavnim za letos napovedal prodor na kitajski trg, okrepitev proizvodnje za desetino in ohranitev dvoizmenskega dela. Letos stavijo še na nove različice posameznih avtomobilskih modelov smart brabus, smart EV in twingo GT.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

IZVOZNIKI
Novice
Dobre novice: v Novem mestu bodo delali čisto novega clia, ki bo mestni terenec
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Dobre novice: v Novem mestu bodo delali čisto novega clia, ki bo mestni terenec 27

V Revozu napovedujejo, da bodo letos v proizvodnjo novega modela vložili 90 milijonov evrov

FINANCE
Avto
Dobra novica za Revoz, francoska tovarna počasi opušča proizvodnjo clia
Avto
AvtoUroš Božin Dobra novica za Revoz, francoska tovarna počasi opušča proizvodnjo clia 11

V prihodnje bo 94 odstotkov cliov proizvedenih v Turčiji in Sloveniji, preostanek pa bodo v naslednjih dveh do treh letih pokrili v Franciji. Prenos pomeni začetek opuščanja domače proizvodnje najbolj prodajanega Renaultovega modela, ki se je v preteklosti v Franciji izkazala za politično občutljivo vprašanje.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Razkrivamo podrobnosti revolucionarnega novega clia, Izdeloval ga bo novomeški Revoz
Avto
AvtoMiloš Milač Razkrivamo podrobnosti revolucionarnega novega clia, Izdeloval ga bo novomeški Revoz 1

Novi clio na trge prihaja že prihodnje leto, tokrat pa bo imel že serijsko vgrajen pridih po športnih terencih - kot espace in scenic

FINANCE
Avto
Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit
Avto
AvtoMiloš Milač Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit

Padec avtomobilskega trga v Veliki Britaniji skorajda izniči rasti na drugih trgih, opozarjajo analitiki.

IZVOZNIKI
Novice
Kako velik je Revoz in kaj pomeni za Slovenijo
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Kako velik je Revoz in kaj pomeni za Slovenijo 16

Lani je bil največji slovenski izvoznik in ima dobre možnosti, da bo tudi letos; ima 3.380 zaposlenih in 700 agencijskih delavcev

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.