Kako bomo napad na naftna polja v Savdski Arabiji občutili na slovenskih bencinskih črpalkah? Kako bomo napad na naftna polja v Savdski Arabiji občutili na slovenskih bencinskih črpalkah? Nafta se je v minulem tednu dni podražila za 6,7 odstotka, kar je najvišji skok od letošnjega januarja
Krepki italijan z mnogo talenti Krepki italijan z mnogo talenti Robusten in vzdržljiv fullback je Fiatov odgovor na potrebe profesionalcev, prostoren, prilagodljiv in zmogljiv pa bo zadovoljil tudi pričakovanja običajnih uporabnikov pri njihovih vsakodnevnih opravkih, izletih v neznano in zabavi.
Konec pretvarjanja, z električnim EQC gre Mercedes na nož Konec pretvarjanja, z električnim EQC gre Mercedes na nož Mercedes nove dobe nas je na prvih kilometrih prepričal s tišino in eksplozivnimi pospeški, kar bo razveselilo večino, saj kljub drugačnem pogonu ostaja mercedes
Za seksi obline je žrtvovala družinsko uporabnost Za seksi obline je žrtvovala družinsko uporabnost Mazda3 je avtomobil, ki lovi poglede ter popiha na dušo zahtevnejšim voznikom, na račun atraktivne oblike in športnosti pa je izgubila nekaj družinske note.

Fiat v Kragujevcu odpušča, slovenski dobavitelj miren

Čas branja: 2 min
16.06.2016  22:30
Zaradi slabe prodaje modela 500 srbska tovarna odpravlja tretjo izmeno, zreški GKN Driveline to preseneča, a hudega udarca ne pričakujejo
Fiat v Kragujevcu odpušča, slovenski dobavitelj miren
Prodaja fiata 500L je v Evropi v prvem četrtletju upadla za 16 odstotkov, v ZDA pa do maja kar za 63 odstotkov, zato krčijo proizvodnjo v nekdanji Zastavi v Kragujevcu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Fiat dodaj
GKN dodaj
FAS dodaj
Autonews dodaj
Zoran Marković dodaj

Dobro milijardo evrov vredna naložba italijanskega Fiata in srbske vlade je zaplula v nemirne vode. Zaradi slabe prodaje glavnih izdelkov iz te tovarne, modelov 500 in 500L, odpravljajo tretjo izmeno in na cesto postavljajo 900 ljudi. Preverili smo, kaj te težave pomenijo za vodilnega slovenskega dobavitelja, zreški GKN Driveline.

Tovarna FAS (Fiat Automobili Srbija) bo odpustila skoraj 30 odstotkov delavcev, pri skupno okoli 3.100 zaposlenih to pomeni okoli 900 ljudi, je za portal Autonews povedal vodja sindikata tovarne Zoran Marković. ­Fiat ­Chrysler, ki je 67-odstotni lastnik tovarne (33 odstotkov je v lasti države), novice ni komentiral.

Slaba prodaja, manj proizvodnje

Razlog za krčenje proizvodnje je slaba prodaja treh različic fiata 500L, v prvem četrtletju letos je v Evropi upadla za 16 odstotkov, na 23 tisoč vozil. V ZDA, kjer je imel Fiat s temi avtomobili velike načrte, je samo letos do maja prodaja upadla za 63 odstotkov.

Marković je za portal še povedal, da bo v kratkem odpravljena tretja izmena v tovarni, v vsaki izmeni dela 900 delavcev. Prvi sindikalist se z vodstvom tovarne pogaja o različnih možnostih zmanjšanja števila zaposlenih. Dogajanje v nekdanji Zastavi v Kragujevcu je za Srbijo zelo pomembno, saj gre za enega največjih izvoznikov v tej državi.

Kako so ogroženi dobavitelji?

V Kragujevcu svarijo, da bo krčenje proizvodnje prizadelo tudi delovna mesta pri njihovih dobaviteljih. Med slovenskimi dobavitelji FAS je daleč največji zreška družba v lasti britanske multinacionalke GKN Driveline, ki za fiat 500L, 500L trekking in 500L living izdeluje zglobne polgredi.

V Zrečah takih novic iz Kragujevca niso pričakovali

Kot nam je povedal prvi mož slovenskega GKN Drivelina Andrej Poklič, takih informacij od srbskega kupca niso pričakovali. »Dejansko smo presenečeni, iz napovedi za prihodnje mesece tega ni bilo pričakovati,« pravi Poklič. Ob tem je spomnil, da so v FAS prehodne težave že imeli v začetku tega leta, a to nanje večjega vpliva ni imelo.

V Zrečah razloga za strah ni

Čeprav so v GKN Drivelinu pričakovali, da bodo s prodajo v Srbijo ustvarili 15 odstotkov svojih prihodkov, se to zaradi rasti naročil drugih kupcev ni uresničilo. Poklič ocenjuje, da jim srbski izdelovalec novih fičkov prinese manj kot desetino vseh prihodkov. »To niso tolikšne količine, da bi nas moralo skrbeti in da jih ne bi mogli nadomestiti z drugimi kupci,« pravi Poklič in dodaja, da je prepričan, da gre v Srbiji za nihanje, ki je v tej industriji običajno.

V dveh letih nad sto milijonov

GKN Driveline, ki zaposluje 370 ljudi, je lani prihodke povečal za devet milijonov, na skoraj 69 milijonov evrov. Letos računajo, da bodo imeli 75 milijonov evrov prihodkov, v dveh letih pa načrtujejo prebiti magično mejo sto milijonov evrov prihodkov. Poklič letošnjega dobička ne želi napovedovati, lani pa mu je uspelo dobiček povečati za polovico, na 6,3 milijona evrov.

Srbi so težav vajeni

Kot je poudaril Poklič, to ni prva težava kragujevške tovarne. Že januarja letos smo poročali, da tekoči trakovi v kragujevški tovarni FAS večinoma stojijo že nekaj mesecev. Srbi, ki so verjeli napovedim ruskega predsednika Putina iz leta 2013, da bo odobril brezcarinski uvoz za najmanj deset tisoč srbskih fiatov, so bili razočarani. Povsem nepričakovano pa jim je sijajno brezplačno reklamo s papamobilom naredil papež Frančišek. Cerkveni poglavar se je namreč ob obisku v ZDA po ulicah Washingtona, New Yorka in Philadelphie popeljal prav s fiatom 500L iz Kragujevca.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Konec za Zastavo Automobili in 330 milijonov evrov upnikov 56

Zastava Automobili ID je zaključilo 77-letno zgodbo, v preteklosti so izdelali 4,3 milijona avtomobilov, prodrli na 76 trgov, tudi v ZDA....

AVTO
Posel
Posel Božja pomoč v Kragujevcu ni obrodila sadov 7

Zadnje štiri mesece naj bi tekoči trakovi v kragujevški tovarni FAS večinoma stali, kar v obup spravlja delavce. Ti so upali, da bo k...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Štajerci, ki so prepričali angleške lastnike, da vložijo 20 milijonov v posle za Jaguar in Mercedes

GKN Driveline Slovenija v Zrečah odpira skoraj sto novih delovnih mest

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

AVTO
Novice
Novice Srbski fiat 500L brez carine v Rusijo 11

Fiat 500L, ki ga izdeluje tovarna FAS v Kragujevcu bo junija na voljo tudi na ruskem trgu, Srbija naj bi po nekaj letih pridobila možnost...