Avto

V Ljubljani bo prihodnjo sredo zaživel car sharing električnih avtov

Kratkoročna izposoja avtomobilov oziroma car sharing bo v prihodnje korenito spremenil mobilnost; leta 2021 bo v program v svetu vključenih že 35 milijonov avtomobilov, napoveduje Boston Consulting Group

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.06.2016 22:30
Dopolnjeno: 17.06.2016 00:32
Čas branja: 2 min
V Ljubljani bo prihodnjo sredo zaživel car sharing električnih avtov
Kratkoročna izposoja oziroma car sharing avtomobilov je že zaživel v večjih evropskih mestih, kjer sta glavni težavi lastnikov avtomobilov velika gneča in pomanjkanje parkirnih mest. V nekaj letih se bodo podobni programi razširili tudi na manšja mesta, napoveduje družba Boston Consulting Group.

Družba Avantcar bo prihodnjo sredo v Ljubljani zagnala program car sharinga oziroma kratkoročnega najema avtomobilov. Te bo mogoče rezervirati prek aplikacije, najeti tudi za nekaj ur in jih oddati na različnih lokacijah.

2,1

milijona avtomobilov je zdaj v Evropi vključenih v različne programe car sharinga.

»V programu bomo imeli avtomobile različnih znamk, skupno jim bo le to, da bo vse gnal zgolj električni motor,« nam je še razkril Matej Čer, prokurist ljubljanskega podjetja, ki se sicer ukvarja z izposojo avtomobilov (rent-a-car) in različnimi rešitvami na področju mobilnosti. Več bo znanega prihodnjo sredo, je dodal.

cer-matej5-br.1466099524.jpg
Prihodnjo sredo bomo v Ljubljani zagnali prvi program kratkoročne izposoje avtomobilov. Uporabniki bodo lahko avtomobile rezervirali prek aplikacije, vsem pa bo skupen električni pogon, pojasnjuje prokurist Avantcarja Matej Čer.

Prvi že leta 2000 v Angliji

14

milijonov avtomobilov bo leta 2021 v Evropi vključenih v programe car sharinga.

Čer s projektom sledi smernicam, ki so v Evropi že skoraj dve desetletji. Tudi avtomobilski proizvajalci priznavajo, da zadnji generaciji mladih kupcev ni več toliko do lastništva avtomobila kot zdajšnji in prejšnjim. Da je gneča v velemestih vse večja, parkirišča vse redkejša in dražja, kar počasi že spreminja dojemanje mobilnosti. Zato se je že leta 2000 v Angliji pojavil City Car Club, ki uporabnikom omogoča najem avta po urah, kadar ga pač potrebujejo. Danes ima v voznem parku že več kot tisoč avtomobilov. Sledili so podobni sistemi JustRide GoGet, Greenwheels, JustShareIt, Stadtmobil, GoCar, Zoom in Zipcar, hkrati pa so lastne programe souporabe avtomobilov ustvarili tudi sami avtomobilski proizvajalci, denimo Daimler z majhnimi smarti na Dunaju, DriveNow sta leta 2011 ustanovila BMW in družba za izposojo Sixt. Podjetji sta izposojo za krajši čas začeli v Münchnu, pozneje sta jo razširili še na nekaj drugih nemških mest, zdaj pa je v programu že prek štiri tisoč vozil.

550

tisoč kupcev bo leta 2021 izgubila avtomobilska industrija, saj bodo ti svojo mobilnost reševali s kratkoročno izposojo.

Azija in Evropa bosta leta 2021 vodilni na tem področju

Po zapisu raziskovalne družbe Boston Consulting se bo sistem izposoje v prihodnje še bolj razmahnil. Število uporabnikov se bo v svetu z zdajšnjih 5,8 milijona do leta 2021 povečalo na 35 milijonov. Vodilno mesto pri delitvi avtomobilov naj bi si izbojevala Azija s 15 milijoni uporabnikov, v Evropi pa bo isto leto v programu car sharinga krožilo 14 milijonov osebnih avtomobilov (zdaj 2,1 milijona), v ZDA pa le šest milijonov. Raziskovalna družba meni, da bodo te usmeritve povečale prodajo avtomobilov podjetjem, zasebniki pa bodo zaradi vključitve v programe avtomobile kupovali redkeje. Pod črto naj bi avtomobilska industrija zaradi delitve avtomobilov med več uporabnikov leta 2021 izgubila 550 tisoč kupcev avtomobilov, od tega se bo prodaja v Evropi zmanjšala za 182 tisoč vozil, v Aziji pa za 356 tisoč.

4,7

milijarde evrov prihodkov bodo leta 2021 ustvarila podjetja za kratkoročno izposojo avtov, letos le 650 milijonov evrov.

Izposojo bodo še pospešili avtonomni avti

Letos bodo podjetja za kratkoročno izposojo v svetu ustvarila 0,65 milijarde evrov prihodkov, leta 2021 pa že 4,7 milijarde. Z uvedbo avtonomnih vozil po letu 2020, gre za avtomobile s tehnologijo, ki bo omogočala samostojno vožnjo brez voznika, se bo število vozil v programih car sharinga še hitreje povečevalo, končuje Boston Consultings.

Izkrivljen pomen izraza car sharing

V grobem prevodu car sharing pomeni delitev lastništva avtomobilov med posamezniki. Kot denimo v praksi poteka delitev počitniške prikolice ali jadrnice med več posamezniki. V praksi pa gre za navadno izposojo avtomobilov, le da je prilagojena krajšim terminom in prinaša tudi več prožnosti pri rezervaciji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca
Finance
Jurij Šimac Car sharing: kako sem se iz skeptika prelevil v navdušenca 2

In kako sem opustil idejo o nakupu še enega avtomobila, še preden sem o njej začel sploh resneje razmišljati

FINANCE
Avto
Kako Belgija uspešno preganja goljufije s kilometri, Slovenija predloge ignorira
Avto
AvtoMiloš Milač Kako Belgija uspešno preganja goljufije s kilometri, Slovenija predloge ignorira 18

Belgija ima učinkovit sistem sledenja kilometrom avtomobilov, zato je goljufije lahko prepoznati. Za vzor bo tudi drugim državam EU, ki so pripravljene prisluhniti.

FINANCE
Avto
(Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala''
Avto
AvtoMiloš Milač (Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala'' 36

Intervju - Francesco Giacalone, evropski direktor marketinga električnih vozil pri Nissanu

FINANCE
Avto
35 nasvetov, kako do pravega avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač 35 nasvetov, kako do pravega avtomobila

Kakšnega sploh potrebujete, kako si izpogajati najboljšo ceno, kako je z elektriko in priključnimi hibridi in katere informacije morate pridobiti, da sestavite celotno stroškovno bilanco avtomobila

FINANCE
Transport in logistika
Propad izposojevalnice  e-avtov v Parizu: umikajo več kot štiri tisoč vozil
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Propad izposojevalnice e-avtov v Parizu: umikajo več kot štiri tisoč vozil 2

Souporaba vozil naj bi bila prihodnost mestnega transporta, vendar se poslovni model Autoliba ni izšel, županja Pariza pa ni hotela pokriti izgube