Avto

Zakaj je Jože v času poceni denarja golfa financiral kar sam

Sodelavec je pred nakupom rabljenega avta preveril različne vrste financiranja; katera je bila najugodnejša in zakaj se je na koncu odločil, da bo avto financiral kar sam?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.06.2016 22:30
Čas branja: 2 min

Skozi nakupni proces smo spremljali našega sodelavca Jožeta, ki se je odločil, da svoj ostareli avto zamenjati za novega ali vsaj mlajšega. Po letu iskanja po spletnih oglasnikih je želje usmeril v kompakten avto z dizelskim motorjem, takšnim z nekaj več sape. Izbor je zožil na BMW serije 1, audija A3 in volkswagna golfa.

Izbral bi BMW, a je bil predrag, zato je končal pri golfu z dvolitrskim TDI-motorjem s 110 kilovati oziroma 150 konjskimi močmi. Želel si je še samodejni menjalnik DSG, a je bil ta na voljo le s skromnejšim motorjem, zato se je odločil za moč. Navdušila pa ga je tudi bogata oprema highline v izbranem golfu letnika 2013, ki je imel 87 tisoč prevoženih kilometrov. Še cena: 16 tisoč evrov oziroma približno deset tisočakov manj, kot podoben nov golf stane danes.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Deset tisočakov bi si sposodil, a kje?

Ker za avto ni želel zapraviti privarčevanega denarja, se je lotil raziskave trga finančnih storitev. »Vedel sem, da je denar poceni, zato sem si ga želel izposoditi in obdržati prihranke,« je povedal Jože. Za cilj si je postavil najem deset tisoč evrov posojila, preostanek bi h končni ceni primaknil sam.

Prva izkušnja - finančni lizing

Najprej se je pozanimal o finančnem lizingu, ki je v Sloveniji že nekaj let najbolj priljubljena oblika financiranja novih avtomobilov. Od Porsche Leasinga je dobil ponudbo za lizing z ročnostjo 60 mesecev za 10 tisoč evrov, štiri tisočake bi takoj namenil za polog. Družba mu je obračunala 7,18-odstotno obrestno mero, mesečno bi plačeval 195,19 evra, poleg tega bi ob podpisu plačal še 75 evrov za stroške odobritve. Znesek deset tisoč evrov bi v petih letih preplačal za 1.786,40 evra, kar se mu je zdelo preveč.

Posojilo s fiksno obrestno mero ...

Potem se je odpravil še v Abanko, kjer je komitent. Posojilo z enako ročnostjo 60 mesecev in enak znesek (deset tisoč evrov) za nakup avtomobila sta vključevala fiksno obrestno mero 5,3 odstotka, efektivna skupaj s stroški odobritve (160 evrov), stroški zavarovalne premije (237,23 evra) in 20,27 evra interkalarnih obresti pa se je povzpela na 7,19 odstotka. Mesečni obrok je znašal 190,9 evra, končno plačilo posojila z obrestmi 11.822,57 evra, preplačilo pa 1.822,57 evra. Tudi ta ponudba mu ni ustrezala.

... ali spremenljivo obrestno mero

V času poceni denarja, EURIBOR je ta hip ničodstoten, je pri isti banki preveril še posojilo s spremenljivo obrestno mero 3,8 odstotka + EURIBOR. Ko je obrestni meri dodal še stroške odobritve, zavarovalne premije in interkalarnih obresti, je prišel na 5,61-odstotno efektivno obrestno mero. Mesečni obrok je upadel na 183,27 evra, skupno plačilo posojila je znašalo 11.415,35 evra, preplačilo pa najnižje - 1.415,34 evra, a Jože tudi s tem ni bil zadovoljen.

Na koncu je golfa plačal z gotovino

»Banka mi je posojilo ponujala po več kot 500-krat višji ceni, kot mi sama plača za kratkoročni depozit. Za obrestno mero se niso bili pripravljeni niti malo pogajati, bančna uslužbenka mi je povedala, da bi za boljšo obrestno mero moral najprej pridobiti konkurenčno ponudbo druge banke,« je potožil Jože in se na koncu odločil, da bo svojega golfa financiral kar sam.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih
Finance
Jure Ugovšek Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih 7

Rekordno nizke obrestne mere so delno nevtralizirale negativni učinek rasti vrednosti tečaja franka

Moje finance
Varčevanje
Kaj da in kaj ne? Odgovarjamo na 13 aktualnih finančnih dilem
Moje finance
VarčevanjeNina Simič Kaj da in kaj ne? Odgovarjamo na 13 aktualnih finančnih dilem

Kam ta hip z denarjem? Se splača kupiti nepremičnino in jo oddajati prek airbnbja, poplačati stanovanjsko posojilo, vlagati na borzo, kupovati kriptovalute, kupiti avto, prenoviti stanovanje... To je le nekaj vročih vprašanj, ki se ta hip pletejo po glavah Slovencev. Zaradi trenutnih razmer, ko imamo nizke depozitne obrestne mere, visoka vrednotenja na nekaterih borzah, vse dražje nepremičnine, ko vlada kriptomanija, je na ta vprašanja težko poiskati preprost odgovor. Predstavljamo 13 finančnih dilem in rešitve zanje. ​

Moje finance
Nakup
Dilema: kupiti avto z lizingom ali s posojilom?
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

Moje finance
Varčevanje
9. Kupiti avto z lizingom ali s posojilom?
Moje finance
VarčevanjeMarja Milič 9. Kupiti avto z lizingom ali s posojilom?

Kam ta hip z denarjem? Se splača kupiti nepremičnino in jo oddajati prek airbnbja, poplačati stanovanjsko posojilo, vlagati na borzo, kupovati kriptovalute, kupiti avto, prenoviti stanovanje... To je le nekaj vročih vprašanj, ki se ta hip pletejo po glavah Slovencev. Zaradi trenutnih razmer, ko imamo nizke depozitne obrestne mere, visoka vrednotenja na nekaterih borzah, vse dražje nepremičnine, ko vlada kriptomanija, je na ta vprašanja težko poiskati preprost odgovor. Predstavljamo dilemo "Kupiti avto z lizingom ali s posojilom?" in rešitev zanjo.

FINANCE
Pričakujte višji EURIBOR, za koliko lahko zraste obrok vašega posojila?
Finance
Jure Ugovšek Pričakujte višji EURIBOR, za koliko lahko zraste obrok vašega posojila?

Analitiki za prihodnje leto s precejšnjo gotovostjo napovedujejo dvig obrestnih mer – izračunali smo, za koliko se v različnih scenarijih lahko podraži mesečni obrok posojila

FINANCE
Podjetja, tako se lahko zavarujete pred rastjo obrestnih mer
Finance
Jure Ugovšek Podjetja, tako se lahko zavarujete pred rastjo obrestnih mer

EURIBOR bo rasel, napoveduje večina analitikov; s primernimi instrumenti lahko obrestno mero zaklenete in se izognete obrestnemu tveganju