Avto

Boj ljubljanskih podjetij za Jaguar in Land Rover

A-Cosmos znamkama BMW in Mazda dodaja Jaguar in Land Rover, z njima želi letno prepričate med 200 in 300 Slovencev. Summit Motors se za pogodbo še pogaja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.05.2016 19:20
Čas branja: 2 min
Boj ljubljanskih podjetij za Jaguar in Land Rover
Predsednik uprave A-Cosmosa Jože Šolar je prepričan, da bo njegovo podjetje edini ponudnik omenjenih znamk v Sloveniji, v Summit Motorsu pa sporočajo, da pogajanja z Wallisom o bodočem sodelovanju na področju prodaje in servisa vozil Jaguar in Land Rover še potekajo.

Skrb za prestižni angleški znamki Jaguar in Land Rover je prevzel ljubljanski trgovec Mazde in BMW A-Cosmos, nam je potrdil šef družbe Jože Šolar. Dosedanji distributer Summit Motors pa še ni vrgel puške v koruzo. »Pogajanja so še v teku,« pravijo.

Za angleški avtomobilski znamki je dolga leta skrbel ljubljanski Summit Avto, kot distributer in serviser, od prvega januarja lani pa je skrb za distribucijo prevzela povezana družba Summit Motors, Summit Avto pa je še naprej skrbel za prodajo in servis.

S prihodom novega regijskega distributerja obeh znamk za države bivše Jugoslavije in Albanije - družbe Wallis Automotive Europe, pa je prišlo do sprememb. »Obstoječi pogodbi s podjetjem Jaguar Land Rover in sicer za uvoz in distribucijo podjetju Summit motors Ljubljana d.o.o. ter za pooblaščenega trgovca in serviserja podjetju Summit avto d.o.o. bosta v kratkem potekli,« so nam sporočili iz Summitovih družb, istočasno pa se je pojavil novi trgovec (ne distributer) za obe znamki - ljubljanski A-Cosmos, ki je pretekli četrtek z Wallisom podpisal pogodbo.

Gre torej za menjavo skrbništva obeh znamk? Predsednik uprave A-Cosmosa Jože Šolar je prepričan, da bo njegovo podjetje edini ponudnik omenjenih znamk v Sloveniji, v Summit Motorsu pa sporočajo, da pogajanja z Wallisom o bodočem sodelovanju na področju prodaje in servisa vozil Jaguar in Land Rover še potekajo.

Jaguar-c-x17-location-02.1435843480.jpg.n.960px.jpg
Eden od jaguarjevih prodajnih adutov je novi športni terenec F-pace.

Sprva najem prostorov, dodatna delovna mesta

In kakšne načrte ima Šolar? »S prodajo in servisom bomo pričeli v tretjem četrtletju, trenutno potekajo vse aktivnosti v tej smeri. Točna lokacija je še v fazi dogovora,« pravi in dodaja, da bo nove prostore sprva najemal, o višini investicije pa ne govori.

Zaradi novega programa bo zaposlil dodatnih sedem ljudi, širitev podjetja pa bo družba financirala iz lastnih sredstev. 42-letni menedžer je znamke dolgo ogledoval, prepričan je namreč, da imata velik prodajni potencial, ki doslej ni bil najbolj izkoriščen.

A-Cosmos dobil milijonsko tožbo v Splitu

Ljubljanski A-Cosmos je pred kratkim uspešno zaključil tožbo proti mestu Split. Po več kot 20 letih je dobil izplačano odškodnino in obresti za avtobuse, ki bi jih v začetku 90. let po izteku lizinga morala odkupiti družba Promet, pa tega ni storila. Po poročanju Indeks.hr je A-Cosmos upravičen do 42 milijon kun (slabih šest milijonov evrov) odškodnine, ki jo bo prejel v nekaj obrokih.

Šolar obljublja precejšnjo rast prodaje

Lani je bilo v Sloveniji registriranih 37 novih land roverjev in range roverjev ter 16 jaguarjev. Šolar pa je prepričan, da lahko v prvem polnem letu z znamkama doseže šestodstotni tržni delež prestižnega razreda, kar bi pomenilo 200 prodanih vozil, kasneje pa cilja na osemodstotni delež in 300 vozil na leto. Pri uresničevanju cilja računa predvsem na modele jaguar F-pace, novi land rover discovery sport in range rover sport.

A-Cosmos ustvarja center prestižnih znamk

Kako so novico sprejeli v BMW Slovenija? Šolar pravi, da v prestižnem razredu vsaka od znamk pokriva določen tip kupcev, zato ne vidi težav v prekrivanju. Računa pa, da bodo kupci migrirali od BMW k Land roverju in Jaguarju in obratno. Z novima znamkama bo A-Cosmos postal nekakšen center za prestižne avtomobile, ima apetite tudi po Mercedes-Benzu, Audiju, morda Lexusu? »Ne, omenjene znamke so pri nas dobro zastopane, v tej smeri nimamo nikakršnih ciljev,« je komentiral.

Program BMW širi tudi v Novo Gorico

A-Cosmos ima trenutno prodajo in servis BMW v Ljubljani, z majem pa je postal še pooblaščeni serviser znamke, obenem pa je pričel s prodajo rabljenih BMW v Novi Gorici. »S to lokacijo želimo omogočiti dober servis v severnem delu primorskem in tudi na obmejnem območju Italije,« pravi Šolar. Drugo prodajno-servisno lokacijo nekdanjega BMW trgovca Avto Select v Kopru je prevzel Avto Aktiv.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Začasno slovo Jaguarja in land Roverja iz Slovenije, Angleži naj bi ostali v mreži BMW
Avto
AvtoMiloš Milač Začasno slovo Jaguarja in land Roverja iz Slovenije, Angleži naj bi ostali v mreži BMW

Angleški znamki Jaguar in Land Rover bosta kmalu dobila novega slovenskega trgovca. Po Summit Avtu leta 2016 so konec tega meseca poslavlja še A-Cosmos.

FINANCE
Avto
Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence
Avto
AvtoMiloš Milač Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence

Jaguar, ki bo kupce v 80 odstotkih kradel drugim znamkam, v Sloveniji pa bo zbudil prodajo te znamke. Letos naj bi zapeljal v 50 slovenskih garaž in si odrezal skoraj polovičen delež v prodaji te znamke

FINANCE
Avto
(video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo
Avto
AvtoMiloš Milač (video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo 2

Novi I-pace je crossover zanimivih proporcev, dolg 4,68 metra, nizek le 1,56 metra s 656 litrskim prtljažnikom, 480 kilometrskim dosegom, 400 konjiči… in ceno 77 tisočakov

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike
Avto
AvtoMiloš Milač Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike

Rjovenje šest-, osem-, deset- in 12-valjnih strojev se z elektriko seveda poslavlja.

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini