Avto

Renault Nissan se bo z Mitsubishijem izstrelil med največje na svetu

Skupna prodaja Renaulta, Nissana in Mitsubishija, gledano lanske številke, se bo močno približala prvi trojici

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.05.2016 17:00
Čas branja: 1 min
Renault Nissan se bo z Mitsubishijem izstrelil med največje na svetu
Danes sta na tiskovni konferenci v japonski Yokohami v roke segla predsednik Nissana Carlos Ghosn (levo) in Mitsubishija Osamu Masuko, Nissan bo postal največji samostojni solastnik Mitsubishija.

Nissanov nakup ko 34 odstotnega kontrolnega deleža v Mitsubishiju bo tega proizvajalca oziroma Skupino Renault Nissan izstrelilo med največje proizvajalce na svetu.

1,93

milijarde evrov bo Nissan odštel za 34-odstotni delež v Mitsubishiju.

900

milijonov evrov bodo Mitsubishi stale zasebne tožbe lastnikov vozil zaradi zavajanja o porabi goriva.

1,1

milijona vozil je lani izdelal Mitsubishi, načrt za leto 2020 je 1,2 milijona.

571

milijonov evrov dobička je v prvem četrtletju letos ustvaril Nissan, kar pomeni 40-odstotni upad.

Po lanskih podatkih so vsi trije proizvajalci izdelali 9,6 milijona vozil, le nekaj manj kot Toyota, Volkswagen in General Motors. Skupina pa kljub različnim deležem (Nissan ima v Renaultu 14 odstotni delež, Renault v Nissanu 43 odstotnega, Nissan pa bo pridobil 34 odstotni delež Mitsubishija) lahko pri prikazovanju prodajnih številk nastopa enotno. Tudi Toyota delež v Hinu in Daihatsuju šteje pod skupno prodajo, General Motors pa k rezultatu prišteva prodajo kitajskega Wulinga v katerem ima 44 odstotni delež.

Nissanov nakup 34 odstotnega deleža v Mitsubishiju bo obema proizvajalcema prinesel velike prihranke, je na današnji tiskovni konferenci na Japonskem poudaril prvi mož Nissana in Renaulta Carlos Ghosn. Proizvajalca bosta dogovor podpisala 25. maja, posel pa bo zaključen do konca letošnjega leta. Dogovor me drugim vključuje tudi možnost, da Nissan lahko predlaga novega predsednika Mitsubishija, proizvajalca ta hip vodi Osamu Masuko. Sodelovanje med proizvajalcema bo potekalo na področju nabave sestavnih delov, delitve skupnih osnov, proizvodnje in razvoja. Nissan bo obenem dobil dostop do prodajne mreže v jugovzhodni Aziji, kjer ta hip dosega skromen tržni delež.

Kaj povezava pomeni za slovenska podjetja? Glede na to, da večina dobavlja Revozu in ne drugim Renaultovim in Nissanovim tovarnam, ocenjujemo da potencial za dodaten posel ni velik. Glede na napovedi tesnejših proizvodnih povezav med Nissanom in Mitsubishijem, pa to omogoča dodatno možnost za Revoz.

Nissan je danes sklenil dogovor z Mitsubishijem, za 1,93 milijarde evrov bo kupil 34 odstotni, po japonskih zakonih, kontrolni delež v tem japonskem proizvajalcu in postal njegov posamezni solastnik. Nissan je delež kupil po znižani ceni, po priznanju Mitsubishija da je zavajal s podatki o porabi goriva pri 600 tisoč avtomobilih, je vrednost delnic od 19. aprila, ko je afera izbruhnila. padla za 43 odstotkov. Nissan je v prvem četrtletju ustvaril 571 milijonov evrov dobička, 40 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu

Predsednik zveze p(Renault Nissan#Renault Nissan) p(Mitsubishi#Mitsubishi) o(Carlos Ghosn#Carlos Ghosn) je tik pred odhodom v pokoj dosegel dolgoletni cilj – zvezo je, s pomočjo Mitsubishija, pripeljal na vodilno mesto med avtomobilskimi proizvajalci v svetu.

FINANCE
Avto
Do morebitne združitve Renaulta in Nissana vsaj še dve leti
Avto
AvtoMiloš Milač Do morebitne združitve Renaulta in Nissana vsaj še dve leti

Morebitna združitev sedaj odložena za najmanj dve leti. V tem času bosta obe podjetji raziskali dva različna procesa – utrditev partnerstva ali združitev.

FINANCE
Avto
Renault in Nissan končno pod eno streho
FINANCE
Avto
Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi
Avto
AvtoAlbina Kenda Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena pogajanja, zdaj pa, da pogajanja o združitvi že tečejo; kot je znano, je Renault stoodstotni lastnik novomeške tovarne avtomobilov Revoz

FINANCE
Avto
Renault okrepil prodajo, Nissan pa ne