Avto

Zmagovalca izbora: fiat doblo cargo in mercedes-benz actros

Slovensko dostavno vozilo leta je postal fiat doblo cargo, tovorno pa mercedes-benz actros, oba sta morala prepričati dve zahtevni žiriji

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.05.2016 10:40
Dopolnjeno: 09.05.2016 11:23
Čas branja: 3 min
Zmagovalca izbora: fiat doblo cargo in mercedes-benz actros
Zadovoljna prejemnika nagrad: (levo) Veronika Mlakar iz Avto Triglava je prejela kipec za dostavno vozilo leta fiat doblo cargo, Damjan Cirman iz Autocommerca pa kipec za tovorno vozilo leta - mercedes-benz actros

Fiat doblo cargo in mercedes-benz actros sta zmagovalca našega izbora; priborila pa sta si lovoriki dostavno in tovorno vozilo leta.

Pretekli petek zvečer smo na razstavi Kamion & Bus Expo v ljubljanskem BTC podelili nagradi zmagovalcema v kategoriji dostavno in tovorno vozilo leta. V izboru, ki ga skupaj organiziramo Časnik Finance in revija Kamion&Bus smo podrobno ocenili kandidate v dostavni in tovorni kategoriji, na posebnem dogodku pa so jih ocenjevali tudi njihovo vsakodnevni uporabniki - člani žirije uporabnikov.

Kako sta si fiat doblo cargo in mercedes-benz actros priborila zmago:

Slika1.1462781253.JPG.s.960px.jpg
(z leve) Miloš Milač (Časnik Finance), Veronika Mlakar (Avto Triglav), Damjan Cirman (Autocommerce) in Boštjan Paušer (Kamion & Bus)

Kako smo ocenjevali:

Člani novinarske žirije smo se med ocenjevanjem spraševali, kaj mora imeti dober tovornjak in kaj dober dostavnik? Pravila so drugačna kot pri osebnih avtomobilih. Na prvem mestu sta primernost za opravljanje prevozov, saj je to njihovo osnovno poslanstvo, in seveda celoten stroškovnik od nabavne cene, porabe goriva, stroškov vzdrževanja do ostanka vrednosti ob prodaji vozila. Poleg osnovnih finančnih meril pa vse pomembnejši kriteriji postajajo tudi varnost, udobje, okoljska prijaznost in nudenje poprodajnih storitev s strani prodajalca.

Nominiranci/finalisti

Za naslov smo nominirali vozila, ki so bila v preteklem letu prvič predstavljena in so prišla tudi v redno prodajo na slovenskem tržišču.

O zmagovalcih

Fiat doblo cargo - dostavno vozilo leta 2016

IMG-4590.1462781384.JPG.w.960px.jpg

Fiatov dostavnik doblo po fiatovem štetju vozi že v četrto generacijo, dejansko pa gre za osveženo drugo generacijo tega kompaktnega dostavnika - torej dobla 2,5, ki je od leta 2000 prepričal 1,4 milijona kupcev. Zadnji poleg res bogate ponudbe karoserijskih različic ponuja kopico tehničnih izboljšav in bolj prijazen nasmejan obraz. Z uporabniškega vidika doblo prepriča na več področjih, kot edini med kandidati je na voljo z ožjimi prevmatikami, zato je tovorni del širši in lažje dostopen. V različico maxi lahko spravite kar do 3,4 metra dolge predmete, to omogoča premičen naslon sopotnikovega sedeža.

P4191387.1462782028.JPG.e.960px.jpg
Fiat doblo cargo (v ozadju) in tekmeca: volkswagen caddy in peugeot partner.

V kabini nas je doblo prepričal z vzdušjem osebnega avtomobila, v zadnji generaciji pa še s infotelematskim sistemom Uconnect, ki omogoča povezljivost s pametnim telefonom, govorne ukaze, branje sms sporočil in programom ECO:drive, ki vozniku daje nasvete za varčnejšo vožnjo. Pomembna novost je tudi možnost dveh ali treh sedežev v prednjem delu kabine. Ponovno pa so nas navdušile vozne lastnosti Italijana, ki se tudi na tem področju spogleduje z osebnimi avtomobili.

S ceno 11.533 evrov (brez DDV in s popustom) primerjani doblo cargo furgon 1.6 multijet SX sodi tudi med najcenejše kandidate, zato je prvo mesto Italijana zasluženo.

Mercedes-Benz Actros z motorjem OM 471 - tovorno vozilo leta 2016

mercedes actros

Tako strokovno žirijo, kot tudi uporabnike je v kategoriji tovornega vozila prepričal Mercedes-Benz Actros s posodobljenim motorjem OM 471. Gre za drugo generacijo vrstnega šestvaljnika prostornine 12,8 litra, ki je najširše zastopan ko je govora o modelu Actros in tovornjakih ki opravljajo prevoze na dolge razdalje. S številnimi tehnološkimi rešitvami, kot je povečan tlak vbrizga goriva, spremenjeni injektorji in geometrija ležišč batov ter povečano kompresijsko razmerje, nudi motor boljše zmogljivosti ter manjšo porabo goriva. Širše je uporabno delovno območje, krivulji moči in navora pa sta močno izboljšani. Vpeljano je inovativno krmiljenje izpušnih plinov s kombinacijo izklapljanja valjev. Dodano je novo prenosno razmerje diferenciala. Pri Mercedesu obljubljajo do tri odstotke prihranka pri gorivu, stranke pa vedo povedati, da je prihranek lahko tudi večji.

IMG-4300.1462781712.JPG.s.960px.jpg
Mercedes-Benz actros in tekmeca MAN TGX D38 traxon in iveco eurocargo.

Pri actrosu smo dobro ocenili celoten paket, odlično usklajenost motorja in avtomatiziranega menjalnika, dobre vozne lastnosti ob ugodni porabi goriva ter udobje bivanja v kabini. Posebej so izpostavili število in delovanje asistenčnih sistemom - ti skrbijo tako za večjo varnost med vožnjo, kot tudi za doseganje optimalnih voznih lastnosti, zaradi dobro izpiljenih detajlov pa njihovo delovanje med vožnjo ni moteče niti za voznika, niti za ostale udeležence v prometu. Na koncu je potrebno omeniti še velik preostanek vrednosti, ki ga model dosega na trgu rabljenih vozil - ta pa nekoliko opraviči visoko nabavno ceno, katera se je znašla na seznamu negativnih točk.

IMG-4642.1462786029.JPG.e.960px.jpg

Mnenje uporabnikov šteje

Pri izboru so poleg strokovne novinarske žirije svoje ocene podali tudi izbrani predstavniki prevozniških podjetij, ki vozila uporabljajo pri vsakodnevnem delu. Za njih smo sredi meseca aprila organizirali testni dan, na katerem so lahko vsa vozila, uvrščena v finalni izbor, tudi sami preizkusili na cesti, po končanem preizkusu pa podali svoje ocene in argumente zanje.

Prevozniška podjetja, ki so kot uporabniki preizkusila tovorna vozila ter o njih podala svoje mnenje ter oceno so bila:

  • Avtotransporti Zupančič

  • Dacar transport

  • Mlin transport

  • Vitrans

Podjetja oziroma posamezniki, ki so preizkusili in ocenili kandidate za dostavno vozilo leta:

  • Robert Radivojevič, Supalpinus - vzdrževanje objektov

  • Matic Pirman, GLS Slovenija - dostava paketov

  • Daniel Granda, AMZS inštruktor varne vožnje

Strokovna žirija

Vozila je na podlagi vnaprej določenih kriterijev ocenjevala strokovna žirija novinarjev revije Kamion&Bus in Časnika Finance:

  • Boštjan Paušer

  • Miloš Milač

  • Anže Jereb

  • Kristjan Čebulj Šubic

  • Štefan Kopač

Foto: Jure Makovec, Anže Jereb, Miloš Milač

Podrobneje o ocenjevanju kandidatov in dogajanju na razglasitvi v četrtek v Časniku Finance in na portalu avto.finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Zgodbe in zahteve voznikov, ki so prevozili več milijonov kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Zgodbe in zahteve voznikov, ki so prevozili več milijonov kilometrov

Kaj od dostavnika pričakujejo najzahtevnejši uporabniki, vozniki dostavnih vozil, ki z njimi prevozijo prek 100 tisoč kilometrov na leto. Kakšne so njihove zahteve in kako so ocenili letošnja finalista izbora za dostavno vozilo leta ford transit custom in MAN TGE.

FINANCE
Avto
Mercedes z X pogumno vstopa v svet pickupov
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedes z X pogumno vstopa v svet pickupov 2

Mercedes je svojo ponudbo prvič obogatil s poltovornjakom, njihov razred X za najmanj 36.100 evrov pa naj bi letno prepričal vsaj 40 zahtevnih Slovencev.

FINANCE
Manager
Volvo s šest milijonov evrov vredno naložbo v novi center
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Transport in logistika
(Analiza) Kako so se premešale karte na trgu gospodarskih vozil
Transport in logistika
Transport in logistikaBoštjan Paušer (Analiza) Kako so se premešale karte na trgu gospodarskih vozil

Mercedes je doslej vrsto let vztrajal na prvem mestu, lani sta ga prehitela Volvo in Man, ki sta oba povečala prodajo za 11 odstotkov