Avto

Zakaj svet potrebuje več stevov jobsov in elonov muskov

Vizionarji, ki premikajo svet, tudi avtomobilski. Tradicionalne proizvajalce potegnejo z območja udobja, pretresejo svet in počasi premaknejo kolesje. Bomo zato res še nekaj časa vozili zgolj na nafto in bencin? Najverjetneje, a brez Elona Muska bi bilo to obdobje še daljše ...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.04.2016 08:16
Čas branja: 2 min

Klepet ob robu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, preizkus menedžerske žirije izbora Poslovni avto leta (PAL) včeraj dopoldne. Medtem ko je nekdanji dirkač Andrej Jereb s 477-konjskim lexusom GS-F mojstrsko risal črne kroge na grobem asfaltu, gume spreminjal v dim in iz njih iztiskal predirno cviljenje, z Juretom Knezom, večinskim lastnikom Dewesofta, padeva v debato. "Kaj vse bi lahko naredili veliki proizvajalci, če bi znali ali hoteli," se priduša in poudari primer avtonomnih vozil. Z njihovimi merilnimi napravami se volvo že dve leti sam oziroma brez poseganja voznika vozi po Stockholmu, enako je s teslo, večina drugih pa omenjene sisteme šele razvija oziroma čaka, da bodo to naredili njihovi dobavitelji. Ameriška Nasa naroča opremo, ki je ob vgradnji že zastarela, Muskov space-X pa dele kupuje na eBayu, ko jih potrebuje, preostalo razvije sam in prehiteva velikane.

Podobno je s Teslo, znamko, ki je pri elektromobilnosti prehitela avtovelikane, ki so vsa ta leta čakali v coni udobja. Novi model 3 ima že 400 tisoč naročil. "Tako kot je Jobs prebudil trg računalnikov in mobilne telefonije, je Musk storil pri električnih avtomobilih," pravi Knez. Ne morem in nočem mu oporekati. Res je, svet potrebuje steve jobse in elone muske, ki klasične industrijske gigante počasi premikajo z območja udobja, ti vizionarji delajo velike korake in k premikom silijo tudi druge.

Na spremembe se je najhitreje odzval Renault in tudi v Sloveniji dobil priznanje na področju elektromobilnosti.

Bo zaradi Elona Muska avtomobilski svet kaj drugačen, denimo v prihodnjih petih letih? Nekoliko brez dvoma, a vseeno menimo, da se bomo iz objektivnih razlogov še nekaj časa vozili na nafto in bencin.

Zvezda današnjih dni je zato le bencinski in naftni volkswagen tiguan, ki smo ga spoznavali v Berlinu. Prepričljiv športni terenec C-razreda v drugi generaciji ponuja res dobre lastnosti in dva obraza, urbanega in terenskega. Čez čas si bo oblekel tudi ekoogrinjalo, prihaja namreč v različici s priključnim hibridom.

Pred Robbov vodnjak v Narodni galeriji se je pripeljal elegantni volvo S90, up čedalje bolj zdrave švedske avtomobilske hiše pa tudi novega distributerja znamke za Slovenijo in širšo regijo VCAG. Pogovarjali smo se z njegovim šefom Andersom Kampom Jensnom.

Bencinski in dizelski svet še vedno prinaša manipulacije, ne, tokrat ne gre za Volkswagen, ampak Mitsubishi.

Velike obljube, pa tudi velike učinke prinašajo letošnji finalisti za EKO avto leta, le pravilno jih je treba voziti, voznik je pač odločilen pri uresničitvi prihrankov, ki jih omogoča tehnika.

Kateri bo na koncu prejel priznanje, je odvisno tudi od vašega glasovanja, dragi bralci!

V tem tednu smo med ekofinalisti poudarili BMW 225xe active tourer, ki je priredil edinstveno ekopredstavo, kot jo zna le BMW. Toyota prius hybrid - preberite si, zakaj smo bili tako navdušeni nad njo, njeno cenejšo in nekoliko manj sodobno sestro toyoto auris hybrid ter najbolj učinkovitim dizelskim malčkom - peugeotom 208 blueHDI75. V kratkem boste brali tudi o golfu GTE.

Medtem smo do cilja pripeljali izbor Najlepši avto leta - lovoriko je osvojil BMW serije 7.

Za konec vas vabimo v okolje novega peugeota, intuitivno zasnovan i-Cockpit druge generacije, ki ga bo prvi imel novi 3008, z njegovega razkritja bomo poročali 24. maja.

Včerajšnji maraton radarjev je mimo, kako ste ga prestali?

To pa je le del svežih vsebin portala avto.finance.si, vabljeni k raziskovanju.

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avtopanoge na enem mestu, delite ga s prijatelji, sodelavci ... Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)