Avto

Volvo bo poletel tudi v Sloveniji

V svetu žanje uspehe, pri nas pa se šele dobro oziroma ponovno prebuja - švedska znamka Volvo napoveduje rast in kopico novih modelov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.04.2016 23:00
Čas branja: 3 min
Volvo bo poletel tudi v Sloveniji
Direktor distributerja Volva VCAG v Sloveniji in v širši regiji (države bivše Jugoslavije in Albanija) Anders Kamp Jensen napoveduje ponovno rast prodaje na trgih južne in vzhodne Evrope. Pravi, da tem trgom tudi tovarna namenja več pozornosti kot v preteklosti, saj poroča neposredno upravi, operativno pa za področje VCAG skrbi center regijski center na Dunaju.

Narodna galerija, Robbov vodnjak in novi volvo S90 so te dni tesno povezana trojica, saj nova švedska znamka slovensko premiero doživlja ravno na tej lokaciji. Pa ne gre le za novega Volva S90, ampak tudi za Volvov vnovičen nastop na našem trgu.

"Tokrat gre zares," je obljubil direktor Volvovega distributerja VCAG Anders Kamp Jensen, ki to znamko vodi v osmih državah, poleg Slovenije še na trgih nekdanje Jugoslavije in v Albaniji, ko smo ga pobarali, če je, tako kot šef znamke za jugovzhodno Evropo Loic Claude leta 2012, zadovoljen s skromnimi številkami.

Podrobneje o novem volvu S90

Volvo-S90-4.1461007806.JPG.c.960px.jpg
Novi volvo S90 spredaj nosi sodoben hišni videz, markantno masko z vidnejšim znakom, dnevnimi lučmi v obliki črke T imenovanimi thorovo kladivo, s strani pa nezmotljivo limuzinske poteze, ki so ponovno v modi. Mersko neskromen, dolg je kar 4,96 metra, v medosju pa se razteza do 2,94 metra. Slovenska cena osnovnega modela T5 automatic momentum s prednjim pogonom in 184 bo 50.446 evro, dizelski D4 momentum automatic s 140 kilovati bo za dva tisočaka dražji. Kasneje bo na voljo tudi skromnejša oprema in ročni menjalnik, ki bosta ceno S90 spustila precej pod 50 tisočakov.

Začetek nove dobe na dnu za to znamko

Družba VCAG, ki jo Jensen vodi, je lani pri nas prodala 138 volvov, kar je sicer 60 odstotkov več kot predlani, a tudi precej manj kot denimo leta 2007, ko je na slovenske ceste zapeljalo 353 novih volvov. V prvi četrtini letošnjega leta je novi distributer in trgovec (v Sloveniji ima prodajna centra v Ljubljani in v Mariboru), ki je ob nastopu kar sam nadomestil dotedanje trgovce Volva - iztekla se je njihova pogodba, na dobri poti do nekdanjih številk. S 64 prodanimi avtomobili je lanski rezultat potrojil, v nadaljevanju leta naj bi na naše ceste zapeljalo okoli 150, prihodnje leto pa že 250 novih volvov. Sočasno s prodajo v Sloveniji bo VCAG razvijal posel tudi v sedmih drugih državah, kjer skrbi za Volvo.

V svetu stalna rast prodaje, dobiček od 2013

Volvo je pod lastništvom kitajskega Geelyja, pred tem je zanj skrbel Ford, zacvetel. Leto 2010 je bilo ob vstopu novega lastnika v družbo prelomno, Kitajci so do danes v Volva vložili prek 11 milijard evrov, naložba pa se že vrača, saj švedska znamka od leta 2013 (takrat je ustvaril 110 milijonov evrov čistega dobička) posluje pozitivno.

Še prodaja: leta 2009 je Volvo padel na dno s prodajo 334.808 avtomobilov, od takrat pa se številke nemoteno vzpenjajo. Lani je znamka prepričala 503 tisoč kupcev, osem odstotkov več kot 2014, cilj za leto 2020 je 800 tisoč vozil.

Preberite si naš intervju s predsednikom uprave Volva Hakanon Samuelssonom

Velika limuzina je ključna pri znamki znani po karavanih, SUV,...

Anders Kamp Jensen je ob razkritju novega volva S90, neposredno pred Robbovim vodnjakom v Narodni galeriji, še povedal da znamka z njim vstopa v klasični razred limuzin, kjer visoke številke dosegaji vsi najpomembnejši tekmeci - mercedes-benz razreda E, BMW serije 5 in Audi A6, pa tudi lexus GS in nekateri drugi manjši igralci. Volvo se je zadnja leta v tem razredu držal ob strani, stavil je na karavane, športne in luksuzne terence, zato je zamujal veliko tržno priložnost.

1142900-175268-Volvo-V90-Location-7-8-Rear
Septembra bo ponudbo družine 90 dopolnil še karavan V90 enakih zunanjih mer kot S90 in z bolj prostornim zadkom, ki bo sprejel med 560 in 1.526 litri prtljage. Veliko, a manj kot škatlasti karavani iz zgodovine te znamke. V90 bo v različici T5 momentum automatic stal najmanj 54.573 evrov, dizelski D4 automatic pa 55.399 evrov.

Novi volvo S90 je tako nadaljevanje zgodbe 90, po lanskem prihodu luksuznega terenca XC90, prihaja na naš trg junija letos. Septembra mu bo sledila še karavanska različica V90, še malo kasneje prihaja volvov allroad - V90 XC.

Volvova zgodovina velikih karavanov, to bo kot kaže negoval tudi v prihodnje.

Varnost serijsko vgrajena tudi v S90

Novi S90 je nabit z varnostjo, tako aktivno kot pasivno. Potnikom bo denimo ponujal nadgrajen sistem za zaviranje v sili (city safety collision avoidance), ki bo podnevi in ponoči zaznal in poskrbel za izogibanje tudi večjim živalim. Na Švedskem to velja za lose, na naših cestah za kakšne druge živali, predvsem divjad, ki občasno pobegnejo na cesto.

Volvo je obenem naredil še korak bližje k avtonomni vožnji s sistemom za usmerjanje vozila znotraj cestnih črt, ki bo v povezavi z radarskim tempomatom deloval do hitrosti 130 kilometrov na uro tudi v primeru, da pred S90 ne bo drugega avtomobila.

V S90 so še drugi varnostni sistemi znani iz modela XC90, ki so ga decembra lani v dokaz njegovih varnostnih vrlin pred našimi očmi zapeljali v graben.

Foto: Miloš Milač

Volvo-S90-2.1461010553.jpg.e.960px.jpg

Volvo-S90-1.1461011148.JPG.n.960px.jpg

Volvo-S90-3.1461011206.JPG.s.960px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Mali volvo z velikimi ambicijami
Avto
AvtoMatej Kačič Mali volvo z velikimi ambicijami 4

Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov najbolje prodajani model. 

FINANCE
Avto
Volvova pot do rekordnega dobička
Avto
AvtoMiloš Milač Volvova pot do rekordnega dobička

Analizirali smo poslovanje švedskega proizvajalca Volvo, ki od prevzema kitajskega geelyja naravnost cveti. V zadnjem četrtletju pa je dosegel rekorden dobiček 405 milijonov evrov.

FINANCE
Avto
Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta
Avto
AvtoMiloš Milač Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta

Volvo je v ponedeljek premagal tekmece z evropskem izboru, predsednik uprave Volva Hakan Samuellson pa je postal prvi prejemnik nagrade za svetovnega avtomobilskega voditelja leta »World person of the Year 2018«, ki jo podeljuje organizacija Svetovni avto leta.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Prelomnice, ki jih prinaša Volvo S60
Avto
AvtoMiloš Milač Prelomnice, ki jih prinaša Volvo S60

Novi srednjerazredni volvo S60 prinaša pomembne prelomnice – kot prvi avto te znamke je izdelan v ZDA, obenem pa se v celoti poslavlja od dizelskih motorjev

FINANCE
Avto
Volvo XC40 je evropski avto leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač Volvo XC40 je evropski avto leta 2018

Volvo XC40 se je kot prvi avto te znamke zavihtel na vrh evropskega izbora avta leta