Avto

Toyota prius: Okoljska izkušnja v najlepši luči

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.04.2016 23:06
Dopolnjeno: 22.04.2016 07:13
Čas branja: 2 min
Toyota prius: Okoljska izkušnja  v najlepši luči
Naslednja stopnja v razvoju hibrida, tokrat brez motečega delovanja menjalnika

prius26.1460652699.jpg

Zgodbo o toyoti prius spremljamo že od prve generacije, ki je na trg zapeljala leta 1997. Z leti se je grdi raček spreminjal, v tretji generaciji že skoraj postal labod, v novi podobi pa je znova udaril s potezami, ki razdvajajo, a pritegnejo. Oblikovna evolucija pa je stranskega pomena, prius IV je postal vozniško prijeten, prostoren in za uporabo zelo preprost avto, energijsko je še bolj učinkovit in bolj kot kdaj prej pomeni dobro alternativo klasičnim zasnovam - bencinskim in dizelskim avtom nižjega srednjega in srednjega razreda. Od sorodnega aurisa je vidno dražji, a ponuja tudi vsaj za razred boljšo izkušnjo, na vseh področjih.

25.950

evrov je tržna cena toyote prius.

3,0

litra je povorečna poraba goriva na sto kilometrov.

70

gramov je povprečen izpust ogljikovega dioksida na kilometer.

Zdaj se po svetu vozi že prek 3,2 milijona priusov, od tega več kot 300 tisoč v Evropi in slabih 400 v Sloveniji. Napočil pa je čas za priusa četrte generacije, ki kaže svoje mišice tam, kjer boste najmanj pričakovali - pri udobju in voznih lastnostih, manj, a vseeno opazno, pa seveda tudi pri ekologiji. Prius je te dni zapeljal tudi na slovenski trg, letos želi s cenami med 26 in 31 tisoč evri ujeti 30 Slovencev.

Novosti je veliko, od drzne oblike, ki vsekakor sproža nasprotujoča si mnenja, žarometov v obliki bumeranga, do večjih mer (zdaj v dolžino meri 4,54 metra in šest centimetrov) in manjšega količnika zračnega upora (0,24), h kateremu pripomorejo tudi aktivne lopute v prednji maski. Prius oblikovno bolj ločuje mnenja kot v tretji generaciji. Pri tehniki in drugih lastnostih pa ne pušča dvomov. Hibrid je postal učinkovit tudi na avtocesti, pri stalni hitrosti 120 kilometrov je poraba 4,6 litra, pri priusu tretje generacije je bila večja za sedem decilitrov. Prtljažnik je zaradi tanjše baterije in nove zasnove TNGA večji za 57 litrov - zdaj sprejme 502 litra.

Motor ostaja 1,8-litrski bencinski štirivaljnik z 71 kilovati, ki deluje v varčnem Atkinsonovem ciklu, elektromotor ima le 53 namesto 60 kilovatov. Skupna moč sistema je 90 kilovatov, deset manj kot prej, a sklop vseeno navdušuje, ne le s porabo bencina in elektrike. Akumulator NIMH (nikel metal hybrid) oziroma baterija je deset odstotkov manjša, hkrati se polni 28 odstotkov hitreje. Povprečna poraba priusa je med tri in 3,3 litra, odvisno od velikosti koles. Menjalnik je še vedno brezstopenjski, a značilnega zaganjanja v visoke vrtljaje je manj, zato je manj tudi hrupa, občutek je bolj naraven.

prius23.1460652700.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

14.04.2016
FINANCE
Avto
Takšen je EKO avto sedanjosti s porabo tri litre in ceno 30 tisočakov
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen je EKO avto sedanjosti s porabo tri litre in ceno 30 tisočakov 16

Upoštevaje subvencijo Ekosklada (4.500 evrov) toyota prius plug-in hybrid za 29.500 evrov ponuja prostoren, udoben, zelo prijeten in tih štirisedežnik z realno porabo le dobre tri litre.

FINANCE
Avto
Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest

Japonska Toyota se je odločila razširiti proizvodnjo v tovarni v francoskem Valenciennesu, vanjo bo vložila 300 milijonov evrov, kar skupno investicijo povečuje na 1,4 milijarde evrov

FINANCE
Avto
Novi cikel meritev prinaša resnico o porabi, pa tudi strah pred višjimi davki
Avto
AvtoMiloš Milač Novi cikel meritev prinaša resnico o porabi, pa tudi strah pred višjimi davki 5

Novi cikel meritev porabe goriva in izpustov WLTP bo kot osnova za davek začel veljati šele januarja 2019, njegova izpeljanka – cikel »novi NEDC« – pa izpuste in davke viša že danes

FINANCE
Avto
Nova toyota auris: večja, športnejša in še bolj hibridna
Avto
AvtoMiloš Milač Nova toyota auris: večja, športnejša in še bolj hibridna

Novi auris je daljši, širši, nižji in bolj športen. Namesto dizelskega motorja ga poganjata dva hibrida in klasičen turbo bencinski motor

FINANCE
Avto
Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani
Avto
AvtoMiloš Milač Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani

Teden je prinesel kopico novih modelov, ki so pripeljalli na slovenski trg. Zapeljali smo se z mitsubishijem eclipse crossom, kio stinger, hyundaiem i30 fastbackom, renaultom koleosom, nissanom x-trailom pred prenovo in po njej, z izjemno varčno toyoto prius plug-in hybrid in nissanom qashqaiem. Razkrivamo še finaliste svetovnega avta leta in zmagovalca slovenskega.

FINANCE
Avto
Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e
Avto
AvtoMiloš Milač Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj brez izjeme izberemo dizla.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.